Drag Queen Melayu Singapura pertama di Drag Race Thailand

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Jika anda belum tahu, Drag Race Thailand telah pun memulakan musim keduanya baru-baru ini, dan apa yang menarik sekali ialah… Seorang anak Melayu Singapura telah pun terbang ke Thailand untuk mewakili Singapura! Singapore represent!

Azizul/Izzy atau nama personaliti dragnya Vanda Miss Joaquim berjaya melepasi uji bakat Drag Race Thailand dan kini beliau seorang peserta di Drag Race Thailand 2. Apa yang saya suka sekali adalah entrancenya di mana beliau katakan “Salam Sisters!”

Gitu, kau. Pakai kebaya ketat macam Saloma, kau mampu?

Tentu sekali mainstream media tidak akan berbual tentang isu ini sebab it’s unsur LGBT dan Melayu so you’re not gonna get it but Pengkritik Sandiwara is here so, bringing you NEWS. Tapi eh, kalau dia menang, Singapore nak claim tak? Hmm…

Namun… baru-baru ini terdapat sebuah halaman di Fesbuk yang mengecam beliau.

Menurut MUIS – Muslims Underrepresented in Singapore (bukan Majlis Ugama Islam Singapura, jangan keliru ya) Vanda Miss Joaquim is “perverting our religion and national flower”. Sememangnya sebuah statement yang tidak masuk akal kerana beliau tidak menggunakan burqa (which is NOT a religious/islamic garb) untuk kepuasan nafsu mahupun menggunakan bunga orkid untuk keperluan seksual.

Jadi, apakah bukti bahawa beliau telah pervertise religion dan national flower? MUIS – Muslims Underrepresented in Singapore juga menyatakan bahawa ia merupakan “sexual fetish”. Mereka ingatkan penonton akan beronani sambil menonton Drag Race Thailand ke..? Tidak ya, penonton akan menonton dengan teliTEA sebab it’s not porn.

This highly inappropriate and offensive action is what happens when society allows LGBT to erode our moral fabric in the name of freedom and rights. The government needs to put a STOP to this and uphold family norms so that our children can be protected from such moral depravity.

Huh? Benda ni berlaku kat Thailand abeh kau nak pemerintah buat sesuatu? Ok, so who cares about bilateral ties kan? Pergi je negara diorang and buat sesuka hati, fuck my drag right?

Kedua, this show is @ Thailand so yang kau pergi promosikan kat halaman kau for what eh? Kalau ini tak berlaku, ramai orang tak akan tahu pasal ni. Kau pergi publish kat fesbuk, now curious kids gonna google “drag race” and see those “immoral” acts. Siapa yang salah sekarang huh?

Abeh family norms semua keluar tau. Apa ni?????????? Argument tak berlandaskan apa-apa.

Admin MUIS – Muslims Underrepresented in Singapore perverting a… juice box. NI BARU PERVERTING sebab unsur seks muncul. Faham? Mari sama-sama laporkan halaman ini, agar ISD akan selidik admin di sebalik halaman ini!

Kalau masyarakat Melayu/Islam boleh menerima drag queens seperti Bonda Bedah & Mak Temah, Mak Jah, Kumar (the real OG), Liang Popo dan lain-lain, kenapa bila seorang bakat tempatan mewakili Singapura di pentas antarabangsa, terus dikecam?

Video ini mengetengahkan dua orang makcik bawang. Watak-watak itu dihidupkan oleh dua orang LELAKI, Hafidz Rahman dan Zuhairi Idris. Mereka berdua diterima masyarakat dan juga dijemput ke acara-acara yang disokong pemerintah. Kenapa drag mereka diterima? Hanya kerana mereka berbual isu agama dan tak begitu seksi? They might wanna take make-up lessons tho. No shade.

Watak Mak Jah yang dihidupkan oleh Luqman Abu Bakar bukan sekadar popular di Singapura malah di Malaysia juga. Rakyat Malaysia yang lebih konservatif boleh menerima ini.

Malays should stop their double standards. Kalau nak terima drag queens, terima semua. Kalau tak nak, rejek semua. Takmu pilih. Macam perangai Lee Bee Wah.

Ni pun lagi satu. Padahal dah berkali-kali queens daripada rancangan Rupaul’s Drag Race ke Singapura untuk membuat persembahan. Dan ia tak pernah pun terima banyak perhatian di berita mainstream. Oleh kerana orang kurang cerdik seperti Lee Bee Wah ini, kini anak kecil yang rajin membaca suratkhabar tahu apa itu drag queen. Kau yang perpetuate benda ni semua. Fikirkanlah!

Anyway, korang dah tengok episod terbaru RPDR All Stars 4 Lalaparuza ke apa? Oh y’all wanted a twist?

But tbh it’s just a filler episode.

Funny how nama halaman Fesbuk is MUIS – Muslims Underrepresented in Singapore tapi bila ada Malay Singaporean representation di luar negara dia bising? Tak faham.

Walaubagaimanapun, semoga Vanda Miss Joaquim akan terus bersaing di Drag Race Thailand 2 dan terus berjaya!

Dirgahayu Melayu!

– Pengkritik Sandiwara

p.s. If korang tahu ni, korang legend.

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s