Wirda Elliesa juarai Miss Jowo International 2020

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Baru-baru ini, isu perniagaan kebaya hangat diperdebatkan di socmed. Dua anak muda berketerunan Jawa seolah-olah ‘bertembung’ dalam perbahasan dalam hak menjual kebaya (walaupun bahas ini hanya bertepuk sebelah tangan).

Apa yang sis maksudkan adalah isu yang digemparkan pempengaruh cantik molek yang punyai darah diraja Pangeran Diponegoro, ILYHONEY, terhadap usahawan hitam manis, Wirda Elliesa.

Semuanya tercetus apabila ILYHONEY mendapat tahu harga-harga yang dijual mereka melalui Kebaya Wirda.

Menurut ILYHONEY, harga kebaya itu terlalu melampau dan kononnya Wirda ‘mencuri’ dan ‘mengeksploitasi’ budaya milik ILYHONEY, walhal Wirda berketerunan Jawa dan Bugis.

Di IG Storynya, tidak terputus-putus pendapatnya dan sebab mengapa dia rasa bahawa Wirda mempergunakan budaya Jawa. ILYHONEY juga mungkin akan mendedahkan perbuatan Wirda melalui wadah yang lebih besar, katanya.

Kami harap ILYHONEY berjaya mendedahkan kebenaran agar budaya Jawa dapat dilestarikan!

On the other hand, Wirda dan perniagaannya tidak memberi sebarang reaksi yang secara langsung, tapi ade lah diorang subtly shade si ILYHONEY! Love it.

Tapi… betul ke harga kebaya mereka terhantuk sangat? Kebaya kat Zalora pun harga beratus… inikan lagi kebaya yang dijahit tangan, lengkap dengan manik-manik and everything.

Kalau harga terhantuk pun, kalau tak nak beli… jangan beli lah. There’s always cheaper alternatives!

Sebenarnya sis bukannya minat sangat dengan Wirda ni, but sis harap sangat Wirda ada peguam by her side… gurl this ilyhoney needs to chill!!!!!


Kami sempat bertanyakan kepada anda siapakah yang anda sokong.

Rata-rata Wirda merangkul mahkota Miss Jowo International 2020!

Di Instagram pun!

Terima kasih kerana mengundi, jangan lupa untuk ikuti kami di socmed untuk kandungan lebih mampat!

Hidup Jawa!

– Pengkritik Sandiwara

(Gambar header: Instagram ILYHONEY & Wirda)

5 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s