Ateeqah Mazlan ‘expose’ bisnes dari rumah

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Sedangkan ramai warga Singapura yang sedang cuba sedaya upaya untuk memastikan mereka mempunyai duit belanja yang cukup dalam masa genting ini, ada saja individu yang busuk hati dan cuba “mengekspos” bisnes kecil-kecilan ini.

Retis Singapura sangkak lagi tidak laku, Ateeqah Mazlan telah pun menghubungi pihak-pihak berkuasa tertentu untuk menanyakan sama ada bisnes kecil-kecilan dalam rumah itu boleh atau tidak. Kesimpulannya, dia berpendapat bahawa bisnes seperti ini tidak harus wujud.

Ini membuat ramai warganet di Fesbuk naik angin kerana mereka mengatakan bahawa Ateeqah seolah-olah mengganggu periuk nasi mereka-mereka yang bergantung kepada hasil jualan makanan buat masa pemutus litar (CB) ini. Lagi-lagi kepada mereka yang dibuang kerja dan terpaksa menjual makanan untuk terus menampung keluarga.

Nur JM Mohd mengongsi di Facebook agar ‘artis’ yang mempunyai jumlah pengikut yang besar untuk tidak menjejas periuk nasi orang ramai. Siapakah artis yang dimaksudkan?

Memang tidak boleh dinafikan bahawa apa yang dikatakan Ateeqah itu benar. Memang bisnes dalam rumah ini agak musykil kerana isu kebersihan menjadi tanda tanya. Tapi bukankah home-based businesses satu perkara yang normal dari sejak dulu lagi? Orang Melayu kita memang suka menjual kuih atau makanan dari rumah, kan?

Ada juga warganet yang menyatakan bahawa bisnes dari rumah ni bukan tidak boleh, cuma tidak digalakkan.

Pengguna Fesbuk, Natetasha Fadzil mengongsi cara-cara betul bagi peniaga kecil-kecilan untuk teruskan perniagaan mereka. Tanpa membatasi undang-undang.

Why Ateeqah Mazlan be acting brand new? Kedai runcit yang kat bawah blok jual nasi lemak bungkus pun aku agak home-based kot?

Terpulanglah pada pembeli nak beli ke tak makanan yang dijual. Kalau diorang ada cirit-birit ke diorang punya pasal ah. Also, kalau nak buat salah, boleh asalkan jangan ditangkap. And that’s on that, period. Ingat tak beli air batu time primary school, dari rumah kawan tapi it’s only exclusive to some friends? That’s how it is.

Kenapa dia dengki sangat eh? Apa yang bisnes ni semua buat kat dia? Dah tak laku kat Suria? Ekcili, bisnes dia pun tak laku.

Kata revamp tapi sampai dah lebih setahun Instagram @teeqeetots ni tak ada updates.

[sempena Ramadan ni jom buat bingo!]

Also, who is Ateeqah Mazlan?????



20 tahun akan datang kau pun agak ada bisnes dalam rumah? Eh?

UPDATE

Ateeqah telah pun nyahaktifkan Instagram dan Facebook, tapi Twitternya masih wujud.


UPDATE 2

Artikel Berita Harian hari ini (25/04) menyatakan bahawa bisnes dari rumah harus dihentikan.

Influencer terhebat, @etrangle turut mengongsi pendapatnya di IG Storynya dan menanyakan mengapa kenyataan ini hanya dicetak di akhbar Melayu (not sure of this sebab I tak baca Mandarin/Tamil). Well… we all know why.

Tak terkejut kalau sis Ateeqah muncul balik dan quote artikel ini.

Kepada mereka yang terjejas, harap anda tabah dan ambil kejadian ini sebagai cabaran Ramadan. Harap ini semua sementara.

– Pengkritik Sandiwara

Bacalah lagi!

5 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s