Violet Oon tarik balik Nyonya Nasi Ambeng

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Sedang ramai warganet di Twitter memerangi racist Malays, terdapat saja syarikat yang appropriate budaya Nusantara.

Menurut pengguna Twitter, @ddinini, syarikat/restoran Violet Oon telah mengeluarkan hidangan Nyonya Nasi Ambeng.

Pada mulanya, bila saya ternampak siaran Violet Oon di Instagram, saya tak endahkan sangat. Kerana saya fikir ia Nasi Ambeng versi Peranakan.

Tapi bila tenung dalam sikit… Apa ke lanjiao ni? Celah mana entah Nasi Ambeng? Dah lah diorang gunakan nasi lemak biru, takde begedil, takde urap!!! Ni bukan Nasi Ambeng dok, ni just nasi dengan lauk. Tu je. Also, mana dulangnya? Kalau nak hidangkan untuk empat orang, dulang mana????

Penulis setempat, Hidayah Amin telah menjelaskan masalah ini dengan sempurna sekali.

View this post on Instagram

Dear Chef Violet Oon, . As you have claimed that Nasi Ambeng is a Nyonya dish, perhaps you can enlighten me, a Malay Singaporean of Javanese lineage, on some of my queries… . 1. Why didn’t I hear my Peranakan friends use the word “ambeng” when describing their food? Of course, I won’t, right? 'Ambeng' is not a Peranakan word but a Javanese word to describe a Javanese dish. . 2. What is the one thing that distinguishes the rice in 'nasi ambeng' from other rice? Nah, it is not the Blue Pea Nasi Lemak. It’s 'urap' (that is only found in 'nasi ambeng'). 'Urap'? You don’t know what that is? . 3. On which “important occasions” do Peranakan serve 'nasi ambeng'? Chinese New Year? Christmas? Good Friday? Vesak? Never before? Well, we Malays eat 'nasi ambeng' quite regularly, during 'kenduri', gatherings, or sometimes, even for lunch, dinner… . 4. So, this “family-sized dulang (trays)” that hold “assortment of side dishes”, why not put the 'nasi ambeng' in a 'tingkat' or microwavable containers? Easier to reheat, right? Mais non, 'nasi ambeng' is usually placed in round 'dulang' due to a reason. Do you know why? . 5. Why so many side dishes? No vegetarian option? Can we have two side dishes only? There are many side dishes because each dish is cooked by each guest/friend/invitee and brought over to the host’s place. This is the spirit of 'gotong-royong' that is inherent in the Malay community. . 6. Is there a specific reason why “Each Nyonya Nasi Ambeng tray serves up to 4pax”? For maximum satisfaction at more than SGD100 per tray? You see, the Javanese believe that food should be shared. One 'dulang' of rice is apportioned equally among the four people and meant to be brought home to be shared with their respective family members. . Chef Violet Oon, it takes more than the 'bunga telang '(blue pea flower) and the word ‘Nyonya’ or ‘Peranakan’ to stake your Peranakan claim. A dish is not recognised merely based on its raw ingredients. Most importantly, a dish portrays the cultural narratives of the people who made it. . Please do not appropriate our Malay dishes and 'kuih'. You don’t find us appropriating your Peranakan food as ours, do you? . Sincerely, Hidayah Amin

A post shared by Hidayah Amin (@hidayah_amin) on

Memang benar katanya, tak pernah dengar orang Baba/Nyonya guna perkataan ambeng pun. Dan bila mereka makan ambeng? Kenduri ke? Keramaian ke?

Bukan itu saja, harganya mahal gedabak! Mencecah $100?????? Ma’am. NO!

Violet Oon telah pun mengeluarkan kenyataan maaf seawal 1am pagi tadi kot? Kesian hahahah padan muka!

.

Dan seperti yang dikatakan oleh pengguna Facebook, Cg Karmin, di ruang komen, “Oon is good but lanOon is not.” HAHAHAHAHHA.

Tapi… are we surprised that Peranakans continue to claim Nusantara cultures as theirs? No, ma’am. Dan ini harus dihentikan segera!!

Nyonya Nasi Ambeng telah pun diberi nama baru – Family Trays. Walaupun begitu, terdapat warganet yang berpendapat bahawa Violet Oon harus mengeluarkan menu ini daripada restoran mereka. Ini kerana setelah menukar nama hidangan ini, Violet Oon seolah-olah tidak hiraukan ilham hidangan ini. Iaitu Nasi Ambeng.

Apa pendapat anda? Haruskah Violet Oon menukar nama atau keluarkan menu ini?

Abeh ni kirakan kalau takde orang tegur diorang tak sedar ah eh? Tak buat kajian? LMAO. We are really sick and tired of having to educate them about almost everything!!!!

Terdapat juga individu yang menyoal status halal restoran ini. Tak kisah lah di ruang komen mana, ruang komen Berita Harian pun ada wei!

.

Tapi bukan ke makanan Peranakan memang tak halal? Ada babi pongteh all? Plus, bukan semua makanan Indonesia halal, kan? So the argument here is not pasal kehalalan. Please fight for the right thing, ppl!!!!

Kalau gitu Bengawan Solo harus halal lah? Korang tau tak diorang tak halal?

Di bawah ini adalah beberapa Nasi Ambeng yang saya suka!

Hajjah Mariam
Coba Coba
.
Nasi Ambeng Jurong West

Ok lah… sekarang mengidam pulak Nasi Ambeng!

Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s