Baby Dragon minta maaf atas kenyataan ‘mat rep is racism’

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Semalam, hangat di media sosial akibat video-video tular Ibnur Iman yang muncul di Twitter dan Instagram mengenai penggunaan istilah N atau ‘N word’.

Antara video IG LIVE yang tular di Twitter adalah ini:

Ibnur Iman telah mengadakan sesi IG LIVE bersama pengguna @qif_ayah, dan dalam penjelasannya untuk memberi alasan mengapa n-word itu tidak menyinggung perasaan, qif_ayah telah menyatakan bahawa ‘sometimes I feel mat rep is a racism’.

Kadangkala saya rasa mat rep ialah perkauman

qif_ayah, 2020

Setelah video tidak masuk akal itu tular, beberapa warganet tidak bersetuju dengan kenyataan qif_ayah.

Banyak juga meme yang telah dicipta setelah insiden ini.

Disebabkan itu, Duta Minah setempat, Baby Dragon, telah pun meluahkan kata maaf.

Walaupun videonya berunsur jenaka, sebenarnya tersirat makna yang amat mendalam.

Farah Lola (or rather Baby Dragon), mengongsi bahawa para mat dan minah rep seharusnya berbangga dengan istilah itu dan tidak menganggapnya sebagai satu istilah yang negatif. Baby Dragon juga berkata kalau nak berbual tak yah maki-maki. Period!

Memang benar kata Baby Dragon! Mereka seharusnya mengambil iktibar dan belajar daripada orang berkulit putih. Like how they have empowered the n-word, orang Melayu juga seharusnya tidak harus memberi kuasa terhadap individu yang menganggap istilah mat dan minah rep itu sebagai menyinggungkan.

Menurut Farah Lola, qif_ayah juga telah mengaku bersalah dek menggunakan n-word.

Tapi Ibnur macam mana eh? Hmm…

Kalau mat dan minah rep tu ‘racism’, abeh ah beng, ah lian pun racist ke? Adoi~

Apa sajalah belia Melayu ni. Istilah N yang dah terang-terang offensive, korang mati-mati nak gunakan. Tapi melaut cakap mat rep tu istilah berbaur perkauman? Stop!

Also, jika anda tidak mengikuti Farah Lola, you’re missing out! Lihat saja siri Minah Mondaysnya!!

Ok tu je!

Pengkritik Sandiwara

Yes, in that video si qif_ayah juga sebutkan the k-word and memang salah. 

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s