“Poof!” – puff Sarah Aqilah

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Pemenang Anugerah, Sarah Aqilah dilanda kontroversi sekali lagi. Hais. Tak habis-habis ke retis sangkak Melayu setempat kita dengan drama Ramadan ini?

Petang semalam, seorang pengguna Fesbuk Hardy Hzn, telah meluahkan ketidakpuashatiannya dengan khidmat yang difahamkan diberi oleh Fluffy Puffs by Sarah Aqilah.

(Anda boleh membaca screenshot perbualan itu di Mothership)

Menurut catatan Fesbuknya, ibunya ingin mencuba custard puff oleh Sarah Aqilah. Hardy pun bertanya tentang hari penghantaran dan diberitahu oleh orang at the other end (Orang Puff) bahawa ia akan dihantar pada 22 Mei. Hardy pun memesan tapi Orang Puff tidak beri sebarang jawapan.

Tiga hari berlalu dan Hardy memberitahu Orang Puff bahawa dia faham sekiranya Orang Puff mempunyai jumlah pesanan yang teramat banyak, oleh demikian, sekurang-kurangnya memaklumkan dirinya bahawa mereka tidak boleh ambil pesanannya. Selang beberapa jam kemudian, Orang Puff itu menjawab (dk if it’s Sarah atau pekerja/penolongnya) Hardy. Hardy pun membuat bayaran. Orang Puff itu kemudian berkata bahawa penghantaran akan dilakukan pada 17 Mei, antara 12 tengah hari dan 8 malam.

Ok, wait a minute. Kenapa dari 22 Mei tukar ke 17 Mei. Second red flag. First red flag bila dia tak jawab promptly!

Kenapa jumlah harga disalah kira? Orang Puff kata $63 padahal $53? Betul-betul tersalah kira atau..? Third red flag.

Puff tidak tiba pada 17 Mei, dan tiada updates yang diberi oleh pihak Orang Puff. Hardy menghantar mesej dan Orang Puff berkata penghantar mengalami kesulitan dengan puff, jadi puff akan dihantar pada 19 Mei pula.

19 Mei tiba namun puff tidak tiba. Hardy beritahu Orang Puff bahawa dia inginkan duitnya balik sekiranya puff tidak tiba pada hari itu juga. Hardy juga berkata bahawa dia akan membawa kes ini ke media sosial sekiranya Orang Puff tidak menjawabnya.

Orang Puff hanya menjawab pada 0016 keesokan harinya dan memberi wang semula, dan puff Hardy tidak tiba kerana termiss ordernya… Orang puff membayar balik $54. $1 ekstra tu untuk beli… eskrim, kata Orang Puff. Hais, Orang Puff tu tak tahu ke eskrim pun dah ikot harga inflasi?

Hardy memulangkan balik $1 itu! Hahahahahha.

Secara terus terang, this probably takkan blow up if not for the $1. Apa motif sis? Konon sassy? World.

Aku baru nak fikir dia ni dah taubat lepas skandal beg jenama dia. Tapi tidak. The same business ethics tetap wujud. Harap Suria akan gam dia lepas ni sebab really geli tengok muka dia kat Suria socials.

Kami ada beberapa soalan:

Apa yang terjadi kepada puff yang telah dibuat pada 17 Mei? Basi? Buang? Hilang? Didermakan?

Kenapa puff tidak dibikin pada 19 Mei? Diorang takde excel sheet to keep track of orders ke?

Adakah ini isolated incident? Jom kita husnuzon seminit! Kalau benar ini isolated incident, harap dia akan belajar dari kesilapan ini. Tapi… kalau dia boleh elak GST, faham-faham la dik.

Sila jawab soalan di atas, thanks.

Setelah post FB Hardy menular, Sarah Aqilah memberi reaksi di Instagramnya.

A GoOD ReAd & a MUST sHArE..
Celah mana entah harrassment? Abeh consumer rights mana? Ke laut?

Also, kenapa selebriti/retis Melayu setempat fikir bad review of products tu semestinya harrassment? Si Wirda Elliesa dan Sabrina Marican pun berpendapat seakan kan (allegedly)?

Kenapa Sarah Aqilah tak nak tutup order je kalau tak boleh ambil order yang banyak? It’s common dan beretika! Apa yang susah sangat?

Kalau dah been there done that, kenapa buat lagi? Ma’am make that make sense. Free pahala apa eh? Sebab derma eskrim?

Boleh tak selebriti setempat kita ni duduk diam-diam dan beribadah time Ramadan? Jangan nak buat drama boleh? Dari Ramadan pertama sampai sekarang tau? Abeh si Nadiah M Din pulak world kata tak nak ganggu orang beribadah time puasa tapi buat statement on last days of Ramadan? Huh?

Anugerah winners ni tak habis-habis giving us entertainment that’s not SINGING! Satu pasal puff ni, lagi satu buat IG LIVE umumkan jantina bayi (syukur sekarang dah kerja kat Jamiyah), lagi satu ni:

Satu-satunya pemenang Anugerah yang tidak problematic is EKA MAIRINA and that’s on LA DIDA DIDA!

Update: Instagram Sarah Aqilah telah diprivatekan.

– Pengkritik Sandiwara

(Gambar header oleh Taste of Home)

ps Sarah Aqilah’s reaction bila post Hardy tular:

3 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s