Reviu Filem: Dendam Pontianak Isap Kote?

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Pertama sekali, saya ingin ucapkan Selamat Merdeka kepada seluruh rakyat Malaysia! Semoga tali persahabatan Singapura dan Malaysia akan kekal seperti adik-beradik yang sering gaduh tetapi tetap sayang antara satu sama lain.

Seperti filem Dendam Pontianak atau Revenge of the Pontianak ini yang juga diarah oleh pengarah terkemuka Singapura, Glen Goei dan turut disertai pelakon tanah air seperti Nadiah M Din, Hisyam Hamid dan Shenty Feliziana!

Saya bagi filem ini 8/10 bintang! Nak tahu kenapa? Teruskan membacalah!

SPOILER ALERT!

Pada malam Gala yang dihoskan Siti K baru-baru ini, hampir kesemua orang kuat filem ini diundang! Sungguh meriah melihat panggung Capitol penuh dengan selebriti Melayu tempatan mahupun dari seberang Tambak.

Cuma… kenapa Dato’ Sri Siti Nurhaliza tidak kelihatan? Tak mampu Tokti ke?

Jika sebelum ini saya katakan bahawa lagu ini tidak begitu menggerunkan, tidak seperti Pulangkan oleh Misha Omar, OST bagi Pontianak Harum Sundal Malam, saya tukar fikiran saya.

Setelah menonton filem yang turut diarah Gavin Yap ini, barulah saya dapat memahami lirik ini dengan lebih mendalam. Barulah boleh rasa impaknya! Betapa hantunya lagu ni!

Amat lega apabila unsur Pontianak terus dikekalkan. Di mana ciri-ciri seekor Pontianak seperti “rumahnya” di pokok pisang, kedengaran bunyi itik apabila Pontianak itu dekat dengan kita, bau harum semerbak bunga, dan semestinya, punca wujudnya seekor Pontianak, iaitu seorang ibu yang mati dalam keadaan memberanakkan seorang bayi dan juga cara menghapuskan Pontianak, iaitu menerkam lengkuknya dengan jarum.

Ini semua pernah kita dengar dari orang-orang tua dahulu dan ia diterapkan dalam filem ini.

Apa yang saya suka sangat tentang filem ini adalah, ia bukan seperti filem hantu yang biasa-biasa di mana si hantu akan dihalau oleh seorang Pak Ustaz. ini menimbulkan tanda tanya, apakah peranan Wan Hanafi Su dalam filem ini? Hanya untuk diversion?

Malah dalam filem ini, yang kami sangkakan “Pak Ustaz” pula tidak melakukan apa-apa. Si bomoh ilmu hitam yang menggesa Khalid (Remy Ishak) untuk bertindak sebelum terlambat.

Walaupun Pontianak tidak muncul depan orang ramai, kehadirannya amat ketara. Orang kampung jatuh sakit, makanan busuk, Nik (anak Khalid) sering berteman.

Mujur sekali, si Pontianak (Nur Fazura) dapat membalas dendam terhadap ketiga-tiga jejaka yang terlibat dalam kematiannya. Rais (Tony Eusoff), Reza (Hisyam Hamid) dan Khalid. Puas dia makan usus Khalid (atau dia isap kote?) setelah bunuh! (also, adegan ranjang antara Shenty dan Remy…. urgh why y’all be teasing us?)

Saya pun rasa puas kerana Khalid menganggap Mina (Fazura) sebagai seorang untuk lepaskan nafsu seks saja! Abeh si 2 ekor jantan boleh pulak ikutkan cakap Khalid je? Men R trash. Memang patut dibunuh!

Yang penting, Mina mengandung 9 bulan tetap pakai kebaya, tau? Kau ada?

Jadi, siapa yang bersalah eh? Si Khalid cuma nak NSA tapi si Mina nak kahwin pulak… Hais.

Adegan hantu hanya lebih ketara apabila filem ini hampir akhir. Sampai boleh melihat Pontianak tu seperti wrestling! Kau ada? I suka! Ala-ala The Mummy (2017).

Namun begitu, saya akur bahawa akan terdapat 2 camps yang wujud setelah menonton cerita seram ini. Satu kumpulan yang amat suka akan jalan cerita dan unsur Pontianak, dan lagi satu kumpulan yang berpendapat kisah ini merepek dan tidak cukup babak seramnya.

Mungkin ini bergantung kepada individu, jika anda sukakan Munafik, anda mungkin kurang suka ini. Kerana filem ini lebih kepada dendam seorang wanita, dan misinya. Bukanlah untuk menakutkan orang ramai, tapi hanya mendapatkan apa yang dia inginkan.

Dan plot menarik inilah yang akan membuat kumpulan pertama terpegun dengan keindahan cerita ini!

Kasihku Selamanya menjadi lagu OST Dendam Pontianak, kenapa lagu Hanya Kamu tidak digunakan untuk OST juga? Padan dengan skripnya!

Lihatlah betapa comelnya Shenty was dengan DynDa!

Tapi… Soalan yang paling penting, adakah filem Dendam Pontianak ini setanding atau lebih baik daripada filem terunggul, Pontianak Harum Sundal Malam?

Let’s all agree, PHSM2 merosakkan everything. The timeline and all. Saya rasa setiap filem ada keunikan masing-masing. PHSM lebih kepada tradisi dan ilmu malah Dendam Pontianak pula lebih kepada kisah yang peribadi.

Tapi yang pasti, takhta Pontianak Malaya boleh diberikan kepada Fazura, dan kini telah saya rasmikan. sksksksk. Cuma lakonan Fazura boleh diperbaiki, ya?

Apa tunggu lagi? Belilah tiket Dendam Pontianak sekarang juga!

– Pengkritik Sandiwara

 

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s