Xiaxue Tak Kenal Aaron Aziz?

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Blog post saya kali ini bukan mengenai drama atau rancangan terbaru di Suria mahupun pementasan teater yang telah saya tontoni. Malahan, ia mengenai drama atau sebuah peristiwa bodoh yang berlaku di Twitter.

Beberapa hari yang lalu, blogger terkenal Singapura menghantarkan tweet ini.

Dia merupakan salah satu personaliti Singapura yang mempunyai ramai pengikut di Twitter. Namun oleh kerana dia berada di tangga yang ke-6, dia menyoal siapakah yang ada di tangga nombor 1.

Aaron Aziz merangkul tempat pertama dengan 2.1 juta pengikut! Tetapi Xiaxue amat hairan kerana dengan pengikut yang ramai, Aaron Aziz tidak menerima banyak “likes” atau “retweets”.

Walaupun dengan adanya Google, Xiaxue kelihatan seperti tidak mahu melakukan penyelidikan dengan sendiri (like how she usually does) dan mula nak berlagak “I don’t know her”.

Dan walaupun ramai orang membalas soalannya itu, dia seperti tidak hiraukan jawapan yang diberi.

Malahan, Xiaxue cuma mengongsi komen-komen negatif yang telah dia terima.

I mean yes, kau tak kenal Aaron Aziz sebab tak tengok drama Melayu. Sure of course. Orang Melayu pun tak kenal pelakon-pelakon Cina hebat yang terkenal teramat sangat sebab kita tak kisah pun.

Tetapi, mengapalah kau nak step macam Aaron Aziz tak berhak berada di tangga pertama? So yang salty siapa? Siapa makan garam dia rasa masin.

Ramai yang membalas cara baik dan sopan tetapi mengapa Xiaxue cuma ingin mengapi-apikan keadaan? Dan dia ingin tahu mengapa Aaron Aziz mempunyai ramai pengikut but not RT/likes but orang dah jawab abeh dia ignore je??? Orang dah jawab abeh buat bodoh? So apa kau nak?

Sebelum itu, jom kita lihat apakah isi kandungan Twitter Aaron Aziz.

Kebanyakan tweets Aaron Aziz adalah link Instagram beliau, tweet-tweet peminat yang beliau RT dan juga promo video untuk drama/filemnya. Tidak seperti Xiaxue yang bergantung kepada socmed untuk rezeki, Aaron Aziz menggunakan Twitter sebagai wadah untuk mengemaskinikan penglibatannya dalam industri TV kepada peminatnya. Bukan satu wadah sebagai sumber rezeki. Pendek kata, dia tidak perlukan banyak RT dan Likes untuk membuktikan bahawa dia benar-benar popular!

Beyoncé yang mempunyai 15juta pengikut pun tak aktif di Twitter. Your argument is invalid, Xiaxue.

Tweet terakhirnya adalah 6 bulan yang lalu. Dan dia tetap ada pengikut.

Ia tidak terhenti di situ, beberapa jam yang lalu, Xiaxue mengongsi tweet ini.

https://twitter.com/Xiaxue/status/939745470695358464

Social Blade merupakan sebuah lelaman di mana kita boleh melihat jumlah pengikut baru hari demi hari. Dan pada 22 November, pengikut baru melonjak kepada >100,000 orang. So, kirakan Xiaxue ni nak kata Aaron Aziz beli pengikut lah. Dia niat apa ni, eh?

Huh?????? Kau fikir Aaron Aziz nak beli pengikut ke? Aku rasa dia tak kisah LANGSUNG tau, sis. Dia ada benda lain nak fikirkan. 3 anak, bisnes shawl isteri dia, filem/drama dia. Eh hello???? Dia nak beli pengikut pun buat apa eh????? Apa yang dia dapat?

https://twitter.com/Deeepanraj/status/939767100792479744

Walaupun diberi penjelasan mengapa ia berlaku, Xiaxue diam sahaja. Kenapa tak screenshot dan berbahas?

Padahal >100,000 pengikut tu dalam jangka masa setahun tau. Tengok betul-betul.

Nasib ni AA Aaron Aziz dan bukan AA Diva Azwan Ali. Kalau Azwan Ali, pasti kau tak bernafas lagi. Kau rasa?

Ok lah, let’s face it. Xiaxue cuma mengheboh-hebohkan perkara ini dan mengongsi tweet-tweet negatif kerana dia tahu bahawa inilah cara untuk mendapatkan perhatian daripada orang ramai. Selain itu, dia mungkin akan mendapat perhatian daripada peminat-peminat Aaron Aziz di Malaysia (dan mungkin India) yang akan melawat halaman Twitternya. Oleh itu, dia mungkin akan mendapat pengikut baharu! Ini semua taktiknya untuk menjana pengikut.

Ini semua terbukti benar kerana dalam tweet drama Xiaxue yang lepas, antara sebab mengapa beliau mengapi-apikan perkara adalah untuk mendapatkan perhatian dan pengikut baharu. Lihat sahaja dramanya mengenai jantan-jantan kpop “kunyit”. Begitu meletop! Dan setelah itu, dia kembali aktif di Twitter. Kerana dia tahu bahawa dia masih relevan di Twitter. Sebelum ini, tweetnya juga sama seperti Aaron Aziz. Sekadar link Instagram.

Dan oleh kerana strategi inilah, saya pun memutus untuk menulis blog post ini. Agar orang ramai yang ingin tahu lebih lanjut mengenai drama twitter ini melungsuri blog saya. Lagipun, saya hanya perlukan 3 ribu views untuk surpass jumlah readership tahun lepas. Huhu.

And also, Xiaxue merupakan salah satu faktor mengapa saya mulakan blog ini LOL.


Cuma ada dua perkara yang boleh kita pelajari daripada insiden ini. Xiaxue tidak menonton Heartlanders.

Saya pasti ramai yang masih ingat akan drama ini, kan? Masa Aaron Aziz masih muda dan hunky; menjadi kegilaan ramai gadis-gadis di luar sana! Malang sekali, Xiaxue tidak pernah menonton drama ini. Oh wells.

Sebelum saya mengumumkan pengajaran kedua, saya ingin memaklumkan bahawa pengajaran kedua is quite a reach dan very the SJW vibe. So, kalau nak disagree, lantak la eh?

Kedua, walaupun bakat-bakat minoriti diiktiraf, di mata umum Singapura, kita masih meh.

Aaron Aziz merupakan satu-satunya kaum minoriti yang berada di tangga 10 teratas, pengikutnya melebihi pengikut Perdana Menteri Lee Hsien Loong! Dan walaupun ada seorang kaum minoriti yang mewakili kaum kita, pasti kita dikecam!

This coming from a YouTuber whose fanbase is 15yo kids.

Kepada anda yang telah membaca blog ini dari dulu, saya pasti ramai yang tahu bahawa saya telah kupaskan isu minority representation in local media beberapa kali, bukan? Seperti ini dan ini. Klik the link.

So orang-orang Cina yang step tak kenal Aaron Aziz, jangan nak berlagak. Because you’ll never bother to know local Malay celebrities even though they have made it big in this region.

Aisyaah Aziz (adik kepada Aaron Aziz) memenangi Best Asian Artiste Singapore tapi adakah orang cina akan peduli? No. Pergilah isap konek tak sunat dan jilat jubo tak cebok. I don’t care.

Update: ye Aku tau Aaron Aziz dengan Aisyaah Aziz takde pertalian darah. It’s a joke.

Saya cuma rasa sedikit hampa. Kerana tak kira la apa pencapaian yang diraih oleh kaum kita, pasti dikecam oleh kaum majoriti. Saya masih teringat apabila Taufik Batisah memenangi Singapore Idol yang pertama. Segelintir rakan-rakan Cina saya terpaksa mencari bahan lawak jenaka semata-mata untuk mengejek Taufik Batisah Mereka memanggil Taufik “Taugeh”.

Walauapapun, tiga-tiga kita rangkul. Termasuklah The Final One. Dan juga peraduan nyanyian yang wujud sebelum Singapore Idol.

Setelah Munah Hirzi pencen dari YouTube, bagaimanakah kita harus mencari dorongan untuk terus bangga menjadi Melayu di Singapura?

Yang penting sekali, Aaron Aziz kini berada di Jepun dan sedang menikmati masakan isterinya!

Agak-agak, apakah reaksi Aaron Aziz apabila terbaca peristiwa ini di Twitter?

Sekian.

– Pengkritik Sandiwara

p.s.

Aaron Aziz dan isteri baru sahaja muncul dalam rancangan temu bual terbaru Suria iaitu Gara-gara Nurul dan Shahril. Nantikan reviunya esok (mungkin)!

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s