Reviu: Agnezmo’s ‘Long As I Get Paid’

Salam sejahtera, para pembaca setiaku! Apa khabar? Salam Bulan Bahasa! Hmm.. Bila saya nak jadi rakan Bahasa eh?

Ha… Kali ini lain sedikit. Saya akan menulis tentang sebuah muzik video pula. Mengapa? Kerana saya amat meminati sang penyanyi ni dan sudah menunggu lama untuk beliau mengeluarkan muzik baharu. Semenjak zaman dinosaur lagi!

Penyanyi yang saya maksudkan adalah Agnes Monica atau kini dikenali sebagai Agnezmo. Maklumlah, nama glamour nak go antarabangsa gitew.

So, si Agnezmo ni baru lancarkan lagu baru bertajuk Long As I Get Paid

Pertama sekali, apabila terbaca tajuk ini, saya teringat akan tajuk lagu Taylor Swift yang petty itu, Look What You Made Me Do.

Seakan, kan? Kededua tajuk mempunyai makna di sebaliknya. Iaitu ada orang yang melakukan sesuatu terhadap mereka. Ada orang lain yang terlibat. Untuk Agnes, ada seseorang yang membayarnya dan dia pun melakukan sesuatu perkara. Untuk Swift, dia mengada-ngada kerana ada orang yang melakukan sesuatu kepadanya. Ada unsur cause and effect.

Kedua, lokasi pengambaran untuk Long As I Get Paid sama dengan Lady Gaga’s Paparazzi!

Rumah banglo besaw sebesar alam semesta! Kau mampu?

fullsizeoutput_1884
lihat patung tu, statue yang sama ada di dalam muzik video Paparazzi

A story? Really? No. Jangan nak step.

fullsizeoutput_1885

Seorang jantan berkulit gelap kerana white men are trash.

fullsizeoutput_1886

Korang dah basah ke belum?

fullsizeoutput_1887

This look amat gah dan grand sekali ya!!! Headpiece nampak berat gila but she’s SLAYING.

Tapi kan, kenapa bunyi ombak kuat sangat? Sampai dia dah masuk rumah pun macam ombak dekat sangat. WTH??

fullsizeoutput_1888

LOL. Sesungguhnya saya belum membaca liriknya lagi so saya tak tau lagu ni pasal apa. Loghat dia sukar untuk difahamkan!

fullsizeoutput_188a

Get some originality. Dancing and singing along a corridor?

Queen Beyoncé did that already.

fullsizeoutput_1889

Rambut putih? Huh? Kau fikir kau siapa?

Kau fikir kau Daenerys Targaryen?

fullsizeoutput_188b

Saya suka dan amat terpegun dengan unsur-unsur budaya Indonesia yang terpampang dalam video ini. Membuktikan bahawa Agnezmo bukan kacang yang melupakan kulit. Bukan itu sahaja, para penarinya juga memperagakan JAVANESE WAYANG KULIT realness.

fullsizeoutput_188c

Hmm… Saya rasa rakyat Indonesia beronani kepada ini kerana negara mereka menyekat bahan lucah. So this is the closest diorang boleh dapat.

Hmm… Macam sama je?


Secara keseluruhan, saya amat suka dengan muzik video ini. Lain daripada yang lain. A new concept by her. Tapi saya tidak boleh katakan yang sama dengan lagunya ini. It doesn’t shout AGNEZMO to me ah. Dan saya sudah menunggu bertahun untuk lagu baru dan saya dikecewakan. Sobs.

Saya nak ni macam ni:

Asyik kata nak berkolaborasi dengan artis Hollywood tapi mana???????? Tsk

Dia juga memerlukan pegawai publisiti yang amat pakar sebab now dia ada AgnezmoVevo and AgnezmoOfficialVevo???? Erm?????

Dan manakah video rasmi untuk lagu di bawah ini?

Dan dia fikir dia Beyoncé nak buat story story macam ni?

Aku pun tak faham sak ni merepek ah nak step artistik.

Ok, tu je!

(It’s recess week so InsyaAllah saya akan kemaskini blog ini!)

Update: Lagu ini tidak ada di iTunes!!! What???????

– Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s