Lagu-lagu memperkasa wanita

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

In light of recent events, kami di Pengkritik Sandiwara ingin kongsikan beberapa lagu yang berkaitan dengan WOMEN’S EMPOWERMENT.

.

1. TAMPARAN WANITA – ELITE

“Akulah wanita
Di sini noktahnya
Jangan kau cabar

Aku bukannya selemah yang kau sangka
Aku tak rela diseksa, haa!
Beranikah lagi bersemuka
Rasakan kuasa, tamparan wanita!”

.

2. SEKSIS – ANITA SARAWAK

“Jangan pandang ku sebelah mata
Nanti kejantananmu tercabar

Takkan ku menyerah kalah
Kerana madahmu berat sebelah
Tomahanmu akan ku tepis
Selagi persis, tak terkikis seksis”

.

3. RAUNGAN SUARA – SHILA AMZAH

(Personal favourite!!!)

“Terukir adat berkurun lama
Berabad terpelihara

Diam saja menjadi boneka
Ku tak mampu menderita

Kerna semangatku memanggil
Biarkan terlerai
Segala beban yang memendam”

.

4. SEMUA SUDAH – ELIZABETH TAN

“Setelah semua yang sudah ku alami
Dulu yang dulu ku tak mengerti

Kini ku lebih berani
Kini ku tak akan lari
Jika mahu
Eh boleh je kau uji

Selagi ku bernafas lagi
Selagi ku berdiri
Tak ada yang aku kesali”

.

5. KU BERSUARA – ERNIE ZAKRI

“Ku bersuara saat kau berikan derita
Terperdaya bukan pengakhiran cerita luka

Tercabarnya diriku
Murahannya katamu
Ku bersuara

Dijual pada mereka
Resah jiwa diperguna
Aku tersedar
Jaga dari lena”

.

6. SEBENTAR – DAYANG NURFAIZAH

“Apa yang tak membunuhku
Membuatku teguh
Ku tak ragu

Masih disini teguh ku berdiri
Suka dan duka silih berganti
Ini semua tak akan lama”

.

7. SUPERGIRLS – DE FAM

“You’ve got the power to stand up today
Yang kau perlukan dalam kehidupan
Hanyalah kekuatan
Dengarkan aku
Just take a look inside”

.

Anda boleh dengarkan lagu-lagu ini semua di playlist ini. YouTube playlist sebab korang kenek tengok MV diorang jugak.

Kalau ada lagu-lagu (Melayu) yang memperkasa wanita, sila kongsi ok!

Pengkritik Sandiwara

(Gambar header: Screenshot Lirik Video Raungan Suara)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s