Ikhlas: Episod 4 & 5

Salam Jun, para pembaca setiaku!

Sungguh pantas masa berlalu, ya? Dah 2 minggu kita berpuasa dan juga, dah masuk pertengahan tahun!

Episod 4 dan 5 drama Ikhlas ni semakin menarik. Kerana dengar-dengar, ramai jantan yang syiok kat Khai ni.


Episod 4

IMG_4108

Saya kurang pasti mengapa adegan ini penting. Setakat je kot? Mamat ni tinggal rumah atok dia? Tu je.

LOL. Apakah sejarah Hakim?

IMG_4107

Sebenarnya dia juga penerima zakat. Tapi tu dulu. Sekarang hidupnya semakin baik dan boleh menampun kehidupannya sendiri! Alhamdulillah.

IMG_4109

Kasihan. Nak beli susu anak pun takda duit.

IMG_4110

Pakcik ni pun derma habuan masjid kepadanya tetapi dia menolak.

IMG_4112

Mampui anak 5. Tak pernah dengar pasal family planning, pull out dan kondom ke?

IMG_4113

Wow, dia post gambar gerai rojak kepada followersnya yang setakat dan postnya VIRAL!

REZEKI WAK LU. Orang Melayu harus hentikan pemikiran ramai anak = rezeki. Ramai anak kalau terjaga, kasi sekolah segalanya tu rezeki, kalau kau sempit, kais pagi makan pagi, tu namanya GIAN.

IMG_4114

Namun, orang ramai yang ternampak gambar viral itu tidak ingin membeli rojak itu kerana tukang jaga kedai orang cina!

IMG_4117

Mereka semua ingin brader ni mintak bantuan dari masjid tetapi dia berdegil! Biarlah dia nak tanggung anak 5 sendiri, kot.

IMG_4118

Creep.

IMG_4122

Bapak lain je adik tiri?????? Apa dia merepek eh? wadafak eh? Kalau bapak lain, mak lain boleh la cakap adik tiri.

Si bos gerai rojak kata adik dia tu half cina. Bapak dia cina, tapi mak sama, Melayu. So kirakan, si cina kacukan ni pun orang islam. So sesiapa nak makan rojak tak perlu waswas.

IMG_4123

Ni paling merepek. Mak dia Melayu tau abeh dia berbual macam Apek Cina berbual Melayu? Tak masuk akal langsung.

IMG_4124

Khai mula risau akan stalkernya.

IMG_4125

Nasib ada orang selamatkan dia.

IMG_4126

??? bodo

IMG_4127

Unsur kebetulan amatlah berkesan! Mereka terserempak Kassim!

IMG_4128

That’s right. Biar Khai duduk kat luar rumah.

IMG_4129

LOL pembantu rumah lari ke agency.

IMG_4130

Ibu Khai tidak suka Khai rapat Hakim. Kisah lalu tu lupakan saja.

Kakak-kakak masjid ingin menghulurkan bantuan.

IMG_4134

Wow, Hakim menjadi boyfriend Khai untuk selamatkan Khai daripada stalkernya.

Isterinya suruh dia tebalkan muka! Demi anak-anak.

IMG_4137

Kesiannya ;(

IMG_4140

Akhirnya, brader ni meminta tolong daripada masjid!

IMG_4141

Ada seseorang tu macam hepi melihat Hakim asyik bersama bekas isterinya…

LOL. Asal dia nak balik bersama eh?

Asal si dekni pun syiok kat Khai????

Ni la lelaki, ada perempuan baru di tempat kerja terus merebut.


Episod 5

IMG_4189

Seorang lagi bakal penerima zakat yang enggan menerima bantuan!

This show is getting predictable.

IMG_4190

Mereka mengunjung makcik ni lagi agar dapat menolong makcik ni.

IMG_4191

Makcik ni tinggal bersama cucunya yang sakit. Apabila cucunya masih bayi, anaknya letak cucunya di sini dan hilangkan diri. Sungguh #trash anaknya.

IMG_4192

Abang Viral meminta maaf kepada pakcik ni kerana dia telah menuduh pakcik ni mengotorkan masjid dengan kerusi rodanya!

I rly like this Abang Viral punya character sebab dia melambangkan orang-orang yang suka membawang di internet!

IMG_4193

Mak dia masih tak suka dia bergaul dengan Hakim padahal kerja je kot.

IMG_4194

Setelah mendapat ketuhar baru, makcik ni mula mengambil pesanan kuih makmur! Dapat sumber rezeki!

Abang ni meminta bantuan daripada masjid. Terdesak sungguh.

IMG_4197

Tetapi Khai menilainya kerana tattoo spider web di jarinya lol.

IMG_4198

?????? Tetiba cucu dia baring kat makmur? Kesian…

IMG_4199

Bantuan dihulurkan.

Ada makna tu…

Mak dia gila sak.

Tak sampai hati makcik ni nak larang sukarelawan bersihkan rumah. Tetapi anaknya (anak lagi satu) tidak ingin pertolongan.

Sebenarnya… #facts! This is how I feel @ university initiatives who go overseas to provide “aid” to less fortunate communities.

IMG_4209

Mereka masih berbual pasal mak diorang.

IMG_4210

Dia muncul lagi untuk meminta bantuan.

IMG_4211

Huh??????? Lame sak adik dia buat inai ala2 tattoo? Bye.

Ni zaman apa? 80an?

IMG_4214

Ni zaman apa nak kahwin duapupu segala.

IMG_4215

You know who else jual buku-buku and is a trash?

IMG_0788

Si dekni. Memang semua trashy men jual buku eh?

Menyampah. Feeling melebih.

IMG_4219

Akhirnya Mak dia ada angin ahmar!


Saya cuma ingin tahu kesudahan cinta antara Hakim dan Khai je. Yang lain buat semak.

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s