Failculty: The Full Review

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Akhirnya, saya berjaya menonton kesemua 20 episod drama Faculty yang sungguh tidak realistik dan tidak masuk akal. Ia amat sukar dan susah bagi saya dari segi emosi, mental, fizikal, batin dan lain-lain untuk mengharungi setiap episod. Namun, oleh kerana cinta saya terhadap drama tempatan *scoffs* amatlah dalam, saya sanggup menderita dan kini, menulis reviu bagi drama tempatan ini.

Saya akan melakukan reviu ini episod demi episod dan pada masa yang sama mengetengahkan watak-watak yang agak penting dalam episod berkenaan.

First things first, logo Straits University merupakan huruf S besar. Kenapa? Because they’re an ass. Oh ya, hampir kesemua reviu yang akan saya lampirkan dalam entri ini berbaur negatif (ataupun aspek di mana perubahan/kerja naik taraf harus dilakukan). Jika anda ingin membaca perkara positif mengenai drama Faculty yang disiarkan di Saluran 5/Channel 5 ini, go get a copy of 8 Days.


Episod 1.

Episod 2: Dalam episod 2, Cempaka Hall mengadakan Prom/pageant. Malang sekali, prom ini tiada segmen baju renang ataupun “swimsuit segment”. Ini kerana sesetengah daripada mereka berpendapat bahawa prom bukanlah wadah untuk menunjuk-nunjukkan skin. Huh? Kan lebih baik takde prom langsung? Sebab semua yang terlibat dalam prom king/queen nak menunjuk-nunjuk pe! Pakai baju sek semua! Please, eh.

5c560080-4c7a-11e6-b394-b71d83c1fa5b_giphy-1

Watak Danial tidak tahu menggunakan alat mesin baju dan membuihkan satu bilik dobi. Si Danial tak cuci baju semasa NS ke? Dia pergi sungai untuk basuh baju, eh?

Episod 3: Prof Maddie ingin menjatuhkan Prof Soo dan hampir kesemue profesor lain di jabatan mereka. Which is stupid sebab mereka sepatutnya bekerjasama untuk kebaikan pelajar mereka dan bukan bertarung antara satu sama lain?

Watak Bryan menjadi mangsa homophobia.

giphy8

Episod 4: Mereka semua mendapat tahu bahawa Philip seorang bekas banduan dan mula menjauhkan diri. Applikasi “Philip tracker” dilancarkan. WHOT? This is not even legal,dafuq? Dan Philip membiarkan ini berlaku, wow. Profesor-profesor juga seolah-olah mendiskriminasi setelah mendapat tahu bahawa Philip seorang bekas banduan. Ermz???? So?????? Dia dah berjaya ke U pe, rileck sua.

Dalam episod ini juga, saya mendapat tahu bahawa Soo sebenarnya seorang alkoholik kerana dialah satu-satunya profesor yang selalu minum arak apabila bekerja dan juga sering menyinggah bar/club.

almost-alcoholism-score-addicaid

Episod 5: Parents’ Night. HA HA HA HA HA HA HA HA. Ibu bapa diajak bermesra bersama anak-anak mereka di asrama. Whaaaaat.

Di dalam episod ini juga saya ingin bertanya tentang Unizone dan UniConfessions. Adakah Unizone dikawal oleh pihak sekolah? Ini kerana beberapa perkara yang ditapis oleh pihak sekolah daripada dikeluarkan di Unizone. Manakala UniConfessions tidak menapis apa-apa. Namun, ada dalam satu episod, video tersebar di UNIZONE. Tidakkah pihak sekolah menapis kandungan unizone??? FLAWED.

Episod 6: YAAAAS. Satu-satunya watak yang wujud dalam alam nyata dikenalkan. Profesor Fong. Seorang profesor yang tidak memakai pakaian smart, pakai asal boleh dan tidak hiraukan pelajarnya. Thank the heavens!!!!!

onefort

Episod 7: Mereka diberi group work dan harus lakukan peer evaluation. Si Victoria yang tidak melakukan apa-apa inginkan markah tinggi. BITCH PLS.

Di pejabat, para profesor sedang mengadakan mesyuarat untuk menganjurkan some conference called IDEAS. Soo dilantik untuk mengendalikan acara ini dan Maddie sabo. Huh???? Motif????????????? Gila.

Kenapa kerja sebagai profesor dan tiada pejabat sendiri eh? Kenek share. Kasihan.

Episod 8: In this episode I learnt that they’re adults and shit but still want to belong in cliques?????? Grow the fuck up.

Episod 9: Priya mencalonkan dirinya sebagai Cempaka president. Videonya membuli seseorang tersebar di UNIZONE. LOL.

Episod 10: CK mengambil steroids untuk improve prestasi renangnya, urgh.

ezgif-com-resize-3

Episod 11: Wifi mereka rosak. Oleh itu, mereka mengadakan auction untuk jual diri sebagai dates. Ini kerana mencuci kereta (carwash) orang itu “seksis”. Macamlah menjual diri tak demeaning??? Fuck off your logic, Ch 5!!!

tenor

Episod 12: Halloween Deco sebab kita amat mementingkan budaya barat. Si En menaiktarafkan hiasan halloween tetapi orang terlalu takut dan hiasannya terpaksa diturunkan. Logik????

mouse

Episod 13: Peeping Tom. Sebab drama ini tiada yang menarik lagi.

Episod 14: Alex mempunyai sidekick baharu setelah Jerry keluar dari penjara. Bagaimana seseorang yang mempunyai dadah dapat keluar penjara begitu cepat? Hmm… Gambar-gambar seksi Alex (bersama perempuan-perempuan berbeza) tersebar like as if nudes are a shock to them? It’s Alex, c’mon.

Episod 15: Isu slutshaming vs casanova dipertikaikan dalam episod ini. Ini kerana wanita-wanita dalam gambar Alex dilabelkan sebagai perempuan murahan manakala Alex dibanggakan sebagai Casanova. Not cool.

prude

Episod 16: Victoria berasa bahawa rakan-rakannya amatlah bertuah kerana sudah mempunyai kenalan atau sudah kaya. Manakala dia harus kerja bertungkus-lumus untuk mendapat internship. Ermz, FYI, it’s based entirely on merit to get that internship so you’re stupid. Nothing got to do with status. Dia pun mengamuk di FB dan viral dan mendapat internship. LOL

Video Soo dan Philip tersebar. Tapi mereka setakat bergolek di katil, tiada penetration. Lagipun, Soo tidak mengajar Philip so it’s not sex for grades.

giphy9

Episod 17: Study week sebelum finals. Shi En cemburu dengan Zarina yang semakin rapat dengan Danial dan memulakan #Zanial. Peliknya, siapa yang mengambil gambar mereka?

Alex cuba memaksa Desiree untuk bermalam dengannya. Malangnya, makwe Alex muncul. Alex, seorang pervert, menyimpan aksesori wanita-wanita yang telah dia jolok sebagai tanda peringatan. FREAK.

dc46f32f48681d35c48f260d8a439d1c

Episod 18: Soo menjelaskan video yang tersebar. Dia melakukan itu untuk mendedahkan perkara yang lebih buruk. Iaitu isu jiplak Dean. Huh??? You could have just did that without jeopradising your relationship what!! Bye.

Alex memberitahu ibunya bahawa makwenya meminta putus sebab ada pakwe baru padahal… Pelik, ibu bapanya sering tahu menahu tentang hal sekolah tetapi gambar/video yang tersebar di Uniconfession mengenai Alex dan makwenya sedang bergaduh, si bapak dia tak tau pulak. #FLAWED

Episod 19: Bryan mengajak seorang wanita ke biliknya tetapi konek tak stim. Merepek. Dia tak pernah tengok porn ke? Dia tengok straight or gay porn?

out-of-context-gay-porn

I mean, you ald finish your NS then you want to discover your sexuality???? Please sis.

Ya, I know some people take long time to discover their sexuality but in this case, Channel 5 is just doing a “I am confused” phase and not a “I am proud to be gay” kind of character. A good step to portray homosexuality in mainstream media but more could be done.

hha5lti6mdnna

Mereka semua sedang sibuk finals tapi masih nak clubbing.

Episod 20: Danial melakukan bermacam-macam untuk menambat hati Zarina. Oi! Ajak dia solat la bodoh! Join muslim society dan imamkan dia. Tu baru betul.

dsc_2777-motion

Zarina dan Si En kawan baik yay.

Desiree berhenti menjadi sugarbaby sebab ingin mencintai dirinya dan tidak mengharapkan orang lain. LOL for a show which is against slutshaming, you are slutshaming Desiree for being a sugarbaby. #FLAWED

Kisah misteri kematian adik Philip diselesaikan.

Alex memperkosa adik Philip. Dia lari dari bilik hotel. Ibu Alex tiba di bilik hotel, mereka keluar. Adik Philip terjatuh dalam longkang dan tiada siapa tolong. SO IT WAS AN ACCIDENT. Tapi mereka fabricated lies untuk tutup ni semua so masuk jail sua.


K, done. I can’t deal w this show tbh. The professors are also their tutors wtf. And prof Foo sebenarnya seorang yang tidak suka teknologi tau. Kali pertama dia muncul, dia menggunakan handphone Nokia old school tapi episod lain dia gunakan telefon bijak??? #FLAWED

Dan kenapa profesor semua ada banyak masa untuk murid mereka? Don’t they have journals/research to do?

Kenapa mereka semua pakai lawa-lawa macam kerja di pejabat gitu?

Why are their exams in lecture theatres?

Why everyone switch on their notifications for unizone/uniconfessions?

None of the cast/crew point out the stupidity of this show? Sad.

Abeh extras semua selalu rakam kejadian dengan handphone mereka? Bye sak.

This show is so unrealistic!!!!!!

– Pengkritik Sandiwara

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s