Bantal Buruk Saloma: Episod 3 & 4

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Saya sebenarnya behind time untuk pos in LOL. But ok, let’s do this!


Episod 3

Ibu Saloma tidak ingin hidup bersama Saloma lagi dan ingin Saloma tinggal terus dengan keluarga titipan… Tapi kenapa?

 

Rafi menyalahkan Suraya kerana Suraya yang mengajak Saloma berjumpa ibunya. Kini keadaan semakin teruk!

IMG_4227

Kini, Saloma membenci Suraya kerana dia fikir bahawa Suraya yang merancang semua ini. Agar ibunya “menghalaunya” agar Saloma akan hidup bersama Suraya dan Rafi selamanya.

IMG_4228

Dahulu, Saloma dan ibunya amat rapat sekali dan akan tidur sebantal.

IMG_4229

Kini, dia takut kehilangan ibunya.

IMG_4230

Bapanya mendengar keluhan hati anaknya.

 

Ibunya hantar anaknya ke kolej di Malaysia dan terkejut apabila mendengar anaknya ingin melanjutkan pelajaran di universiti seperti Al-Azhar dan sebagainya.

Logik mana eh? Hantar anak ke kolej abeh takkan tak expect anak nak lanjutkan pengajiannya???????

IMG_4270

Rahmah dan Zaid berjumpa dengan bapa kandung Hanis yang baru sahaja dibebaskan dari penjara. Nampak-nampak… bapa Hanis ni seorang yang panas baran.

IMG_4271

Mereka agak takut untuk memulangkan Hanis kepada bapanya yang agak bengis itu. Dan tidak tahu bagaimana ingin memberitahu berita ini kepada Hanis.

IMG_4272

Adil sebenarnya ada seorang adik… Tetapi di mana dia?

IMG_4273

Dahulu, mereka selalu makan sisa-sisa makanan 😦

IMG_4274

Saloma ni nak step pandai sak???? Obviously adik dia hilang or what kan?

Kisah watak Adil malangnya masih berlaku di Singapura.

IMG_4275

Mereka ni saling berbincang macam mana nak ambil hati Saloma la, tulis buku la apa la tapi tak sedar yang Saloma belum balik???

IMG_4276

Baru sedar abeh dah terhegeh-hegeh nak cari.

IMG_4277

LOL klisyenya Suria.

 

Hanis pun berambus setelah perbincangan ini. Klisyenya Suria bahagian 2.

IMG_4280

Adil mengaku bahawa dia yang mencuri… KEK tersebut.

Padahal bulan puasa sak?

IMG_4281

Senang je kerja dia? Malas nak buat paper work lattew.

IMG_4282

Kenapa Rafi dan Suraya ada di rumah? Mereka dah putus asa mencari Saloma? Hahaha ibu dan bapa titipan tak boleh diharapkan!

IMG_4283

Abeh marah? Tanya la betul-betul.

 

Adil menceritakan mengapa dia mencuri dan bagaimanakah sikap buruk itu diterapkan dalam dirinya. Dahulu bila terdesak, dia terpaksa berbuat sedemikian.

IMG_4286

Masih merajuk.

IMG_4287

Mereka stres. Fikir pasal Hanis, Adil, Lutfi dan anak kandung mereka. Dugaan Ramadan gitew.

IMG_4288

Mereka ingin Saloma menulis di buku itu untuk luahkan perasaan. Ni zaman apa? Nak tulis diari? Ciptakan akaun Twitter lah.

IMG_4289

Masih ah???? Diajak untuk menjenguk cucu titipan secara rasmi tapi marah…

IMG_4290

Women who put other women down are called TAYLOR SWIFT. Saya harap generasi kini tidak akan ada pemikiran di mana isteri HARUS memasak padahal suami pun boleh buat kerja di dapur.

IMG_4291

HAHAHAHHA MAMPUIH DIA MELENTING!!! A QUEEN!


Episod 4

IMG_4361

Mak mertua SNAPPEDT!

IMG_4362

Betul cakap dia tapi pada masa yang sama, jeritan Saloma amat justified!

IMG_4363

Dia masih mengungkit Alyssa? Cucu yang dah kehilangan.

 

Si dekni masih tau? Kenapa dia tak boleh terima hakikat mereka dah ambil anak titipan? Dia mengamuk macam nak rak pun, Rafi dan Suraya nak hantar Saloma balik ke?

IMG_4366

Saloma tidak suka orang membuli!

IMG_4367

Dia mengongsi kisah perit yang dialaminya. Ibu kandungnya membulinya dahulu.

IMG_4368

😦

IMG_4371

Suraya memberitahu tentang Alyssa. Seorang anak yang telah mereka kehilangan atas sebab sakit yang mendadak.

IMG_4372

Suraya menyesal perbuatannya kerana tidak menjaga Alyssa dengan betul dan mungkin Alyssa amat marah dengannya. Tetapi Saloma kata Alyssa tak akan marah sebab cinta gitew. Wow, budak kecik dah tahu berfalsafah.

 

Si Hanis ni over tau? Abeh nak rebel setakat duduk kat tangga? Apa sak…

IMG_4375

SNAPPEDT

IMG_4376

SNAPPEDT BHG 2

IMG_4377

Tiba-tiba muka mak mereka muncul.

IMG_4378

Ibu mereka memarahi si kakak. Ingin memberi ceramah sentap. Tetapi mereka sedar Hanis juga salah.

Ok, ni adegan kan memang ganjil bin gonjol.

Si kakak terserempak Hanis di tangga dari tingkat atas. Rahmah pula terdengar mereka dari tingkat bawah. Mereka tinggal tingkat apa????

 

Syarikat Zaid downsizing, belum apa-apa si manager ni (or whoever) dah kasi lobang part time??? Nampak sah si Zaid ni akan diberhentikan kerja sak. Fikirlah otak.

IMG_4383

LOL Kakak dia tak nak epok-epok si Hanis kata show-off. Epok-epok setakat je kot?

IMG_4384

Mereka berdua risau akan pertelingkahan yang berlaku dalam rumah antara anak-anak perempuan mereka.

IMG_4385

Dah lama tak buat kek tapi semua masih bersih dan tak berhabuk? Botol pewarna pun bersih. Mustahil!

 

Saloma memberi perangsang kepada Suraya untuk kembali membuat kek!

IMG_4390

Klisye.

IMG_4391

Sebab Saloma sokong!

IMG_4392

Zaid cuba leraikan konflik.

 

Saloma semakin selesa dengan Suraya dan Rafi. Suraya ingin Saloma jumpa dengan ibunya. Tetapi pegawai ni kata tak boleh sebab ibu Suraya menghidap barah. Kenapa eh tak boleh melawat? Barah berjangkit ke?

IMG_4395

Zaid mencuba kerja sambilan, kerja dispatch. OTOT. Bukan tu saja, ada commission! Lagi la Zaid nak kerja keras.

IMG_4396

?????? Dia tak bilang keluarga dia yang dia ambil kerja sambilan?

IMG_4397

LIES atau pengorbanan?

IMG_4398

Ok, tapi dia masih boleh melawat ibunya.

IMG_4399

Ibunya suruh dia tinggal bersama Rafi dan Suraya.

IMG_4400

Fuh. Woke gila si Saloma ni.

IMG_4401

Saloma amat marah kerana Adil membuli Lutfi.

IMG_4402

Aww…

IMG_4403

Underaged homo-erotic incest scene.

IMG_4405

Lutfi tak bangun untuk buka…

IMG_4406

Si Rahmah fikir ambulans boleh menjelma dalam 3 saat ke? Wei fikirlah otak.

IMG_4407

Zaid dengan segera menghantar Lutfi ke hospital. Mereka bertiga menangis.


Adakah musibah ini akan mengeratkan lagi perhubungan mereka tiga beradik? Bagaimana pula dengan ibu Saloma? Dapatkah dia menerima hakikat jika mendapat tahu ibunya menghidap barah? Bagaimana pula dengan ibu Rafi? Dapatkah dia menerima Saloma sebagai cucu titipan?

Saya amat suka drama ini kerana terdapat pelakon-pelakon cilik yang benar-benar boleh berlakon. Bukan jenis yang hafal skrip satu malam dengan maknye.

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s