Gunting The Series: Episod 1

Selamat Hari Raya, para pembaca setiaku! Seperti biasa, sila ampunkan segala kesalahan kami di Pengkritik Sandiwara ya. Terima kasih.

Setelah keflopopan Gunting The Movie, Papahan Films sedar bahawa telemovie ini mempunyai potensi untuk menjadi sebuah drama yang HIT. Oleh itu, setahun (dalam kalendar islam) kemudian, mereka menerbitkan drama bersiri!

Sebab utama mengapa saya mengatakan bahawa #GuntingTheSeries flopped adalah bukan kerana jalan ceritanya atau mutu cerita tersebut, tetapi kerana tajuk cerita ini. The fact that they used “the movie” mengeUPkan jangkaan saya terhadap telemovie ini tetapi… oh wells, you can read it here.

Dan saya amat gembira Gunting The Series is finally happening sebab we all know it’s gonna be great! Dengan barisan pelakon yang MELETOPS lagi youalls; Hisyam Hamid, Taufik Batisah, J.A. Halim, Yuslina Yussof, Najib Soiman, Shane Mardjuki, Adlina Adil, Fir Rahman dan Sheiryn Aisiqa!

Screen Shot 2018-06-11 at 4.57.06 AM.png
from post on Gunting The Movie

Kita semua inginkan lebih daripada Gunting The Movie. Dan harap-harap Gunting The Series akan mengembangkan watak-watak dan juga memberi plot yang menarik!


Episod 1

Sebelum mulanya drama ini, saya amat hampa apabila mendapat tahu bahawa drama bersiri ini setakat setengah jam. Dah la “movie” 1 jam, drama setengah jam. Apa sak. Takde kick la wei.

IMG_4483

Oh wow! Kita melihat ke masa hadapan ke?

IMG_4484

Sahilin & Sons menerima banyak publisiti atas kehipsterannya. Kenapa kedai mereka ni lebih popular daripada kedai hipster lain?

IMG_4485

Oh ye ke? Produk-produk ni dibuat di Singapura?

IMG_4486

Wow! Penggunaan teknologi! Pemerintah pasti suka! Sungguh kreatif. Macam SIMS.

IMG_4487

Sesuai untuk wanita-wanita yang bertudung. Mereka tidak perlu ke luar rumah dan buka tudung di kedai rambut semata-mata untuk menggunting rambut! Idea yang bernas. Tapi tak faham kenapa naik motor macam ni..? Mana diorang letak peralatan mereka?

IMG_4488

Adakah itu Roziana Cindy? Dia berdiri macam tugu je kat situ, might as well letak manequinn.

IMG_4489

Mesej daripada badan pemerintah!

Oleh kerana ini sebuah drama yang bekerjasama dengan pemerintah, kejayaan yang diraih oleh syarikat ini nampak senang sekali! Kononnya nak promote government schemes yang mujarb. Tapi we all know realitinya, kejayaan itu bukan senang untuk diraih. So, jangan terpedaya dengan hasutan drama ini ya. It’s like porn. Kalau tengok porn semuanya indah belaka, tapi realitinya… seks adalah a mess.

IMG_4490

Ini Zikri (asal tak guna nama sebenar eh?). Dia ternampak rancangan di TV yang sedang mengetengahkan Salihin & Sons. Dia terasa sedih kerana kedainya yang old school ini tidak menerima banyak pelanggan lagi. Tetapi dia tekad kerana pakciknya kata mereka semua sekadar memakai baju cool tetapi tiada skill. Oh really?

Mesej daripada HPB! Secara terus terang, siapa yang menggantikan santan dengan susu/tairu? Sedap ke? Memanglah kita harus makan makanan yang lebih sihat. Tetapi adakah “healthier” itu healthy? Ada pelbagai cara untuk makan sihat, pada pendapat saya dengan menukar resipi nenek moyang kita bukanlah cara yang baik.

Adi ingin Taufik pulang secepat mungkin kerana malas nak layan bapaknya. Macam ni nak jadi menantu? Hmm…

Malang sekali, kedai mereka terputus elektrik! Mampui. Macam mana ni? Dan mereka masih ada banyak pelanggan.

Kasihan. Pelanggan masuk dan terus tukar fikiran. Ekcili, kalau dia kemas-kemas sikit kedai dia, cat sikit, pasti dapat pelanggan. Ramai orang masih ingin mengunjungi kedai rambut yang old school sebab nostalgia!

Wow! Dah sound tu! Stress.

IMG_4500

Mereka pun terpaksa menyewa generator yang berharga $600. Mereka ditipu kerana sebenarnya harganya setakat $300. Oleh kerana petang raya, ia dua kali ganda. Mereka tetap bayar… Jika saya bos, saya akan minta receipts! Mana boleh sampai $600 just because petang raya?
IMG_4501

Jiran semua komplen pasal generator.

IMG_4502

Oleh kerana terlalu banyak pelanggan, Adi dan bapaknya membawa lauk raya ke kedai untuk makan bersama.

Pelik. Kedai mereka canggih tapi takde buat appointment ke? Kalau dah tahu petang raya, tutup kedai jam 6 petang ke. Last pelanggan 545 ke? Wei!!!!

IMG_4503

Kesian dia berbuka sekeping roti dan tuna sahaja.

IMG_4504

Oh klisye. Kedainya akan lingkup.

IMG_4505

Wow. Tak tahu pula ada Barber Showdown! Adakah Zikri akan memasuki pertandingan ini?

Saya rasa the show will go like this. Zikri dan Taufiq akan memasuki pertandingan ini. Mereka hanya akan bertembung di pusingan terakhir, tetapi mereka sering berselisihan faham di pertandingan sebelum bersemuka di gelanggang. Zikri kalah, kedainya lingkup. Tetapi, Taufik kagum dengan kebolehan Zikri, jadi dia mengambil Zikri sebagai pekerja. Dengan kursus-kursus yang disediakan oleh pemerintah, Zikri akhirnya boleh gunakan alat mesin yang menerima bayaran kad kredit di kedai Salihin & Sons. Or whatever it is, kita akan tonton bersama ya!!!


We all wish this was true………..

Like this post if he can wreck your pussy right now.

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s