Syurga Ibu: Episod 7

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Nampaknya dalam episod ini, AKHIRNYA, rahsia yang disembunyikan daripada Syurga dengan tidak sengaja diEKSPOSE oleh Seri! Sebelum saya mengupas tentang ini, ayuh kita lihat apa yang terjadi dalam episod 7!

Dalam episod ini, penonton diberitahu bahawa Syarif beronani dengan muka stres. Kenapa eh? Dia tonton bahan lucah jenis apa? Seorang wanita Jepun yang sedang cuba selesaikan soalan kalkulus ke? Kenapa muka dia stres semacam apabila sedang bermain pedang? Tak menyenangkan langsung. Setahu saya, orang yang beronani selalu muka syiok sendiri, mata roll sampai ke atas, lidah terkeluar tau.

Hilda ternampak Syarif melakukan hobinya dan terngiang-ngiang kerana dia rasa serba salah atas ketidakrelaannya untuk menjawab salam suaminya. Dia pun mula bermonolog dan salahkan dirinya atas oerbuatan sauminya yang terlarang itu. Dia juga hairan kerana suaminya yang kaya dengan ilmu agama tergamak melakukan sebegitu. All I can say is men are…

Tak kira tahap keimanan.

Oleh kerana terlalu gian, Syarif juga beronani di dalam pejabatnya. Kalau ye pun, pergilah tandas untuk melakukannya. Syarif diberi peluang untuk kerja di luar negara. Apabila dia memberitahu Hilda, Hilda rasa curiga. Hilda fikir bahawa Syarif akan ke luar negara untuk berfoya-foya dan cari wanita lain untuk bersetubuh. Padahal malam tu dia dah berdandan untuk Syarif, kononnya dah berintim dengannya setelah lama menolak salam. Terus tukar fikiran. Kesian.

Pada jam 3 petang ++, Hilmi menelefon Syurga beberapa kali untuk menanya pasal whereabouts dia. Padahal dia baru habis tonton wayang selepas kelas. Jam 3 petang tau? Budak primary school pun balik pukul 6 lepas CCA lagi bebas. Hilmi nak kongkong apa hal? Memang la dia tanak pisang berbuah dua kali tapi kalau Syurga tak tau pisang pernah berbuah macam mana dia nak tahu rasional atas perbuatan abangnya????

Syurga pulang rumah dan bajunya bau rokok kerana Neraqa menghembus asap rokok kepadanya tadi selepas wayang. Seri bingit dan mengambil anaknya daripada dokongan Syurga. Dia mengertak Syurga dan akan bilang Hilmi tentang isu rokok ini dan mungkin Syurga akan cuba dadah pulak. Padahal setakat bau seh hahahais. From rokok to dadah real quick! Tadi taknak jaga anak, bila Syurga bau rokok je nak claim anak. Pui la. Abeh masih pantang nak pergi kerja. Gila.

Dan penonton diberitahu bahawa Seri tidak mahukan anak ini apabila dia mendapat tahu bahawa dia hamil. Kejam sungguh! Nampaknya tiada wanita dalam keluarga ini inginkan bayi!

Hilmi mendapat kerja dan Seri ingin kembali kerja, tapi pakai baju macam nak ke konsert rock. Mereka ingin upah maid untuk menjaga bayi. Hahahahahaha kelakar, mereka mampu ke? Setakat rumah tak mampu nak maid. Hantar baby sitter kat rumah sebelah je la. Maid for what bodo.

Si Perv (kaunselor) sudah selesai sesi kaunselling dengan Syurga. Dia pun menyuruh Syurga memanggilnya ABANG. Eew????? Tidakkah kaunselor harus mengekalkan sikap profesionalisme antara klien mereka? Dan tidak menjalinkan hubungan??? Gross. And he’s not abang, tapi bapak!!!!!!

Syurga dan Mat Kental (Sufie Rashid) semakin rapat. Dan single terbaru Sufie Rashid kini di iTunes. Kot.

Seri pulang dari rumah dan dapur berselerak tunggang-langgang kerana Hilmi sibuk dengan anak mereka sehingga tak sempat mengemas rumah. Seri pun mengomel dan menanyakan tentang maid baru mereka aka Syurga. Dia pun TERsembur tentang the truth!!!!

Seri tidak sedar bahawa Syurga sebenarnya ada di belakang… Syurga terdengar dan terkejut. Dia pun menanyakan kepada Hilmi tentang kebenaran teh yang tertumpah. Seri terus elak perbualan ini dan kata tak nak masuk campur dalam hal adik-beradik. HAHAHAHA BABI SIAK LA!!!! Padahal dia yang expose??????? URgh I h8 her.

Keesokan harinya, Syurga berjumpa makciknya untuk meminta kejelasan…

Oooooh semakin drama ya. Adakah makciknya akan meberitahu kisah sebenar-benarnya? Bahawa Syurga anak Hilda atau dia akan cuma mengatakan dia anak angkat? Dan bagaimana pula dengan perkahwinan Hilda dan Syarif? Akankah Hilda beritahu perkara sebenar tentang masa silamnya? Akankah Hilda rela terjebak dalam BDSM? Atau mungkin Syarif akan ada fetish untuk wanita-wanita yang pernah ada anak luar nikah? Bagaimana pula dengan Hilmi? Adakah dia akan terus jadi suami dayus? Bila agaknya dia akan menegakkan haknya sebagai suami dan abang angkat kepada Syurga? Sampai bila Seri boleh bertahan bekerja walaupun masih dalam pantang? Bila dia nak pengsan? Syurga pula… Bolehkah dia menerima hakikat? Adakah ini akan menjejas pelajarannya? Atau dia akan mula jadi rebel?

The plot thickens…

Also, Anugerah Pengkritik Sandiwara 2017 akan muncul tidak lama lagi!

– Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s