Syurga Ibu: Episod 6

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Maaf kerana lambat memablish (kata dasar publish) blog post ini kerana mengejar talimati (deadline) yang bertepek.

Nampaknya kita sudah berada di episod 6 aka middle of the story tetapi rahsia keturunan Syurga masih kabur lagi. Namun, oleh kerana pembaca saya bijak bestari, kita semua tahu siapakah ibu dan bapa Syurga!

Episod ini bermula dengan adegan episod lalu di mana Seri ternampak sijil kelahiran Syurga.

Saya ingatkan Seri dah tahu sebab dia juga keluarga. Rupa-rupanya, dia amat oblivious akan perkara yang terjadi kelilingnya. Dia tak pernah sesekali pun syak sesuatu tentang Syurga ke? Ketegangan yang wujud antara satu sama lain dalam satu bumbung tidak sesekalipun menimbulkan keraguan dalam hati Seri? Bodo namanya.

Walaupun sijil kelahirannya telah dijumpai oleh Seri, Hilmi masih tetap ingin merahsiakan perkara sebenar daripada Seri. Hilmi mengatakan bahawa Syurga seorang anak angkat kerana ibunya ingin adopt la apa la. Si Seri bodo pe percaya bulat-bulat???? Dan saya ingin tahu jika penonton Suria juga akan terpedaya dengan tipu helah penulis skrip serta pengarah dan orang-orang di sebalk Syurga Ibu ke??????? Sudah terang lagi bersuluh! Bukan itu sahaja, dalam adegan imbas kembali, Hilmi dan Rahimah menggunakan istilah “Mak dia” dan bukan “Hilda” apabila ingin berbual tentang “ibu kepada bayi yang ingin dijadikan anak angkat” agar tidak membocorkan rahsia plot twist of the century kepada penonton. A for effort. Saya tak sabar untuk adegan di mana identiti sebenar Syurga diberitahu.

Hilda masih ada sengugut pada waktu malam, terutama sekali apabila Syarif ingin mintak salam. Coincidence? Si Syarif ni pun tak tau nak spice mood si Hilda ke? Letak lah kelopak bunga mawar dalam bilik ke, nyalakan lilin beraroma ke, minum pamoga ke, atau pergi gym dan besarkan otot-otot ke…macam Keluag Man, huhu.

giphy

Saya juga ingin para penonton untuk fikir sejenak ya. Si Syarif ni sering ditolak apabila ingin berintim kerana Hilda sakit nonok. Abeh takkan takda cara lain nak puaskan nafsu laki kau sak????? Seks tidak perlukan penetration all the time pe?????? Cuba la isap ke, jilat ke, motorboat ke. Sis, please be creative.

Jika anda Hilda, apakah yang akan anda lakukan untuk puaskan nafsu batin Syarif?

https://www.instagram.com/p/BbZcpH4HRao/

Malang sekali, Syurga masih ke sesi kaunselling. Dia tidak ingin membela dirinya. Dia tidak bersalah tetapi harus ke kaunselling. Seorang pelajar universiti yang amat bodoh. Tidak menegakkan haknya.

Si Kental, aka Sufie Rashid menyelamatkan Syurga daripada dipengaruh Neraqa. Ini kerana Neraqa hampir-hampir memberi sebatang rokok kepada Syurga. Anehnya, Syurga masih boleh dipengaruh oleh peer pressure walaupun umur dah terlajak.

Bukan itu sahaja,

Watak paling dibenci melahirkan anak. Dan setelah itu, segala tanggungjawab diberikan kepada Hilmi. Seri hanya ingin berehat. Ini kerana itulah perjanjian mereka sebelum mereka ada anak. So, Hilmi jangan play the victim card. Kau dah setuju kan? Jangan buat kita benci Seri lagi. Padahal benda ni dah disetujui oleh mereka berdua. Hilmi je yang lembik. Seri dah 9 bulan bawak anak tu dalam perut ke sana ke mari takkan kau baru berapa hari dah stres? Men are trash.

Di akhir episod ini, Hilda terserempak dengan suaminya di tandas. Kemungkinan besar suaminya sedang beronani. Tapi, Hilda buat muka terperanjat beruk. Kenapa eh? Padahal dia lah punca kenapa Syarif menonton video lucah dan pancut sak. Bodo. You didn’t even talk it out. Kesian Syarif kenek tebalkan muka dan tanya Hilmi dan Syurga pasal Hilda yang tak rela berintim dengannya.

Secara keseluruhan, saya lebih ingin tahu apakah kesudahan antara Seri dan Hilmi dan juga perkahwinan Hilda dan Syarif. I don’t really give a fuck about Syurga cos her character is weak as fuck. She’s the character we should hate.

Pengkritik Sandiwara

 

2 comments

  1. HAAHAHAAHAAH terima kasih kerana blog post ni yang sangat lucu.. masih ada harapan di dunia ini.. kerana dapat berjumpa seseorang yang juga ada pemikiran yang sama tentang elemen elemen kebodohan cerita ini. Lagi lagi Syurga watak bodoh weak ass character yang tak ada spine. 🙂

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s