Syurga Ibu: Episod 2

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Saya sudah pun menonton Syurga Ibu di Toggle malam semalam dan kini masanya untuk reviu ringkas pedas!

“Rahsia” Hilda masih belum diberitahu kepada bakal suaminya. Para penonton semua sudah tahu bahawa rahsia yang dimaksudkan adalah kandungan Hilda 19 tahun dahulu. Dan Syurga merupakan anaknya. Ini bermaksud… Hilda almost 40???? gross. Kelakarnya, Hilda pernah ingin bernikah dengan 2 jejaka lebih ganteng daripada Syarif  (Hilda’s standard drop gila) namun mereka berdua menukar fikiran setelah mendapat tahu rahsia Hilda. Hahahahaha. Ini kelakar. Masyarakat Melayulah yang paling banyak anak luar nikah dan segalanya tapi drama ni macam tak hiraukan fakta itu. Macamlah isu seks sebelum nikah merupakan satu perkara yang aneh dalam masyarakat kita. Dan lelaki-lelaki itu juga kelihatan jijik terhadap Hilda. Mengapa? Hanya kerana Hilda bukan seorang dara dan mempunyai anak? Huh? Kenapa Suria macam ni eh? Kenapa masyarakat kita masih pandang serong terhadap isu ini?

Hilmi memberitahu Syarif bahawa Hilda bukan sempurna. Ini kerana Hilmi berpendapat bahawa Syarif amat sempurna kerana jaga solat and everything. Tapi, plot twistnya… SYARIF TONTON VIDEO LUCAH. Wow Suria amat shocking ya! Merepek. Every guy watches porn! Abeh dia delete porn stash dia??? Like he won’t go to pornhub.com to fap sak. So here’s a porn gif.

.

.

.

.

ANDA TELAH DINASIHATI

.

.

.

.

.
giphy

 

Tapi macam gila cos episod 1 dia tonton porn sampai berpeluh?????? huh??? sambil kelihatan nervous??? Takkan dalam team Syurga Ibu takde orang tengok porn sak untuk menegur tuan direktor dan katakan “ni bukan caranya orang NORMAL tonton porn!”

Perhubungan Rahimah dan “anaknya”, Syurga tidak berlandaskan unsur realisme. Syurga ingin sepitkan kuku ibunya. Huh???? Manja sangat sampai gedik-gedik nak sepitkan segala???? Kalau mak kau tu cacat or what ok la?????? Like, cara lakonan adegan ni pun macam yux cos it wont happen in real life tau. Dia juga masih dibuli kakak iparnya, Seri.

Seri ingin bilik kosong (kerana Hilda sudah pindah ke rumah Syarif) untuk bayinya. Dia pun menghalau Syurga keluar semasa Syurga ingin memasang langsir. Dah kali kedua sak hahhaa. Syurga pun mengadu kepada ibunya kerana Syurga tidak pandai bela dirinya dan pertahankan hak dia. Bodoh sendiri. Hilmi pun dimarah ibunya kerana mengikut hendak isterinya. Isteri dia pun melampau eh nak bersandiwara pasal bilik? Abeh lakonan dia anggek la dahi atas all over the top but I suka but over.

Saya suka watak Seri kerana over tetapi dia juga merepek kerana menipu rakan-rakan mengenai kerja suaminya. Namun, saya setuju apabila ia datang kepada hal di mana Hilmi sepatutnya mencari kerja BETUL untuk menampung belanja anak! Hilmi tu suami sey.

Hilda dan suaminya berpindah kerana Syarif sudah berpegang-pegang dengan Syurga, so Hilda cemburu dan curiga la. Syarif nak pegang Syurga buat apa eh? I think melampaui batas-batas pergaulan ah??? Kau tinggal sebumbung dengan bukan muhrim je dah agak jijik ni nak pegang adik orang????? Hello haram oi. Dan si Syurga ni pun satu, dia balik rumah abeh Syarif kat dapur lapar abeh dia volunteer nak panaskan lauk??? Padahal mamat tu ada bini and boleh buat sendiri tau??? Kenapa watak kau sempurna sangat sak?????? I don’t approve this perfect character.

Abeh last-last mak dia mati???? URGH.

Ok, I think it would be best if Suria tak hint gila babi that Syurga anak Hilda tau. Unless Suria ada plot twist baru yang Syurga bukan anak Hilda ah. And the fact that mereka tiada watak bapa, menyenangkan lagi proses drama ini kerana isu “binte Abdullah” tak perlu muncul. Dan, mereka ni cuba merahsiakan perkara Syurga ni seperti mereka baru dapat tahu apa yang sebenarnya berlaku? Like as though the secret is new tau? Padahal korang dah 19 tahun simpan rahsia so just keep it up la. Abeh muka cuak bila Syurga sebut “cucu” ataupun apa-apa yang boleh trigger rahsia dia??? Like????? huh??????? this shouldn’t be affecting you cos youve been doing this for 19 years goddamnit

I hope the plot twist is this:

Syurga mendapat tahu bahawa dia anak Hilda, mula rasa benci kerana ibu dia sendiri tiada perasaan cinta terhadap anak sendiri walaupun anak luar nikah. Oleh kerana itu, Syurga mula memberontak dan menukar menjadi belia liar (dipengaruh oleh rakannya Neraqa). Untuk membalas dendam, dia mula menggoda Syarif dan tidur bersama Syarif sehinggakan Hilda sendiri yang menangkap basah mereka berdua. Pada masa yang sama, dia berjaya dalam pelajarannya sehinggakan membuka butik fesyen. Dia menggunakan khidmat Hilmi sebagai juru foto. Ini menyebabkan Hilmi semakin sibuk, sehingga melupakan anak dan isteri di rumah. Perkahwinan mereka runtuh. Syurga tersenyum kerana orang-orang yang menyusahkan hidupnya merana.

But this is Suria so… jangan harap.

Nantikan pos APM 2017 Deepavali ini!

Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s