Previu: Grandmother Tongue oleh W!LD RICE

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Pementasan yang laris dijual pada Pesta Teater Singapura 2016 (Singapore Theatre Festival 2016) kembali buat masa terhad September ini! Bertajuk Grandmother Tongue (Lidah Nenek) [y did I even bother direct translate sigh], ia mengisahkan seorang cucu yang ingin mengeratkan silaturahim bersama neneknya yang berusia 84 tahun.

Grandmother Tongue (image + masthead).jpg

Melalui perjalanannya untuk mengenali neneknya dengan lebih rapat, dia mula memahami perasaan neneknya yang meluangkan masa berdekad lamanya di mana budaya dan bahasanya diasingkan.

Ditulis dan diarah oleh Thomas Lim, pementasan ini juga mengemukakan kesan-kesan sosial yang timbul akibat kepentingan Bahasa Ibunda di sekolah-sekolah sehinggakan dialek ataupun bahasa minoriti dilupakan atau diabaikan.

Ia sebuah pementasan yang mencuitkan hati dan juga boleh menggerakkan hati, Grandmother Tongue meneroka bagaimana identity kita terpaut dengan bahasa yang kita gunakan serta yang telah hilang.

Persembahan pada 14 Oktober akan menerapkan penterjemaha Bahasa Isyarat, sebuah usaha oleh W!ld Rice sebagai sebuah masyarakat yang mementingkan kepelbagaian dan merangkumi setiap lapisan masyarakat.

Grandmother Tongue akan berlangsung SOTA Studio Theatre dari 28 September hingga 21 Oktober. Tiket-tiket boleh didapati di Sistic (mereka baru sahaja menambah beberapa extra shows)!

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s