Reviu: Forbidden City the Musical

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Let me tell you something, SAYA DAH TUNGGU LEBIH DARIPADA 10 TAHUN UNTUK MUZIKAL INI YA DAN yaaaaaaaaaas sis AKHIRNYA KINI PASTI KU MERASAI CINTA NAN SUCIIIIII BAHAGIA PABILA KU BERSAMA SUNGGUH INDAHNYA!

Saya menghadiri muzikal ini pada 19/8 dan saya amat cemburu dengan mereka-mereka yang menonton pada musim Hari Kebangsaan kerana KIT CHAN MENDENDANGKAN LAGU HOME O M G URGH.

Bandar Terlarang atau Forbidden City oleh Singapore Repertory Theatre yang diarah Steven Dexter mengisahkan kisah tentang seorang permaisuri (do I call her permaisuri???) bernama YEHENARA yang dibenci oleh rakyat jelatanya kerana ramai tidak tahu tentang permaisuri tersebut. Sehinggalah satu hari, permaisuri inginkan diri beliau dilukis, beliau menjemput seorang karyawan omputeh untuk melukis potret beliau. Dalam proses melukis potret permaisuri, si omputeh tu mendapat tahu rahsia serta kisah benar di sebalik kehidupan permaisuri yang “kejam” ini.

Si omputeh pun mengongsi kisah-kisah top secret ini dengan pakwenya, seorang journalist. Si journalist ni pergi putar belitkan kisah dan tulis di suratkhabar sampai permaisuri bingit. JENGJENGJENG. Padahal permaisuri ni baik gila tau?????

So, moral of the story?

HUSNUZON. Serta #witeppl are trash. JUST KIDDING HAHAHA

I really love this??? Sungguh bertenaga, berwarna-warni, amat GAH sekali, lagu-lagu juga cepat melekat @ otak. Visual dan kostum jangan cakap ah. MERECIK SAK I SUKA. Tambahan, saya amat terpegun dengan setnya yang amat simple tetapi kelihatan sungguh CURLASS SIS! It’s like a movable fence/gate/wall but like wow #impressed sebab lampu cantik sak omg nak satu @ home.

Paling kelakar adalah apabila penonton keluar teater, kami diberi botol minyak (saiz kecil) saya ingatkan jus epal. Saya dah dahaga sak.

Tiket-tiket boleh didapati di Sistic! Forbidden City the Musical akan berlangsung sehingga 27 Ogos di Esplanade.

Dick Lee is pure genius la sak???? Bila agaknya saya akan ada masa untuk menonton filem mengenai kehidupannya, ya?

– Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s