Failculty

Salam semua!

Saya baru sahaja habis menonton episod pertama drama Saluran 5 bertajuk “Faculty”. Ia sebuah drama mengisahkan kehidupan murid-murid di Universiti Straits yang menginap di asrama “Cempaka Hall”. What a name.

Sebelum saya mulakan sesi kupas-mengupas, jom lihat poster untuk drama ini.

faculty-ep-box-cover-mcbc0170227001100005-20170301101534

Ini apa? X-Men? Nak selitkan semua watak-watak dalam satu poster. Oh ye lah, Saluran 5 ingin menunjukkan bahawa mereka saluran yang mementingkan kepelbagaian aka diversity. Mereka mempunyai bermacam-macam watak, tak kira warna kulit, umur, orientasi seksual, jantina, sosioekonomi dan lain-lain. Cuma watak yang di tengah harus sentiasa watak orang Cina cishetero.

gbakns

Drama ini bermula dengan adegan di mana murid-murid tahun pertama (freshies) yang dihantar ke asrama mereka oleh ibu bapa mereka. Ia seolah-olah melihat adegan di mana ibu bapa freshies ini sedang menghantar anak mereka yang berumur 14 tahun ke trip overseas mereka yang pertama bersama sekolah menengah mereka ataupun menghantar mereka ke Pulau Tekong… Sungguh mengelirukan. C’mon la mereka semua sudah dewasa dan asrama ni bukan di luar Singapura, so it’s no big deal. Kalau setakat satu dua ibu bapa yang hantar tu takpelah. Ni hampir kesemuanya tau. Agaknya, berapa banyak fulus Mediacorp bayar untuk extras ni eh? Patutlah (hampir) semua drama-drama tempatan agak merepek. Mereka tidak tahu bagaimana untuk menggunakan dana yang diberikan dengan betul!

gallery-1462115295-obama-mic-drop

Yang hairannya, semua pelajar berpindah ke asrama mereka pada hari yang sama. Wow.

Asrama mereka kelihatan sungguh cantik dan moden. Malah, ada ruang di mana mereka boleh berehat bersama, menonton TV dan juga dapur. Macam chalet. Tetapi, mereka masih menggunakan kunci old-fashion. Tidak menggunakan kaedah “sensor” atau “tap” ke apa. Kalau gitu, lebih senang untuk para perogol bersiri untuk memecah masuk bilik-bilik wanita seksi.

Apabila sudah selesai mengemas beg dan melihat bilik mereka, pelajar-pelajar diberi taklimat mengenai rancangan orientasi yang bakal diadakan keesokan harinya. Peliknya, seorang profesor ditanggungjawabkab untuk memerhatikan orientasi ini agar tidak terpesong la kan seperti NUS. Hmm… Banyak masa Prof Soo tu sampai nak melibatkan diri dalam aktiviti pelajar? Bukan itu sahaja, watak Bryan dan Zarina ingin berselfie bersama Prof Soo pada hari pertama di asrama… WHY?

kendall-and-kylie-jenner-selfie

Prof Soo ni juga bermasalah. Wataknya terlibat dalam kes misteri kematian seorang pelajar. Abang mangsa tersebut, Philip, kini pelajar universiti di situ. Jadi, dia selam sambil minum air la. Dia ingin belajar dan juga menyelesaikan kes misteri adiknya. Prof Soo serba sedikit menolong Philip selesaikan misteri ini. Saya rasa ini adalah plot utama untuk drama Faculty ini. Selain itu, video di mana Prof Soo termuntah di baju sugardaddy seorang pelajar bernama Desiree tersebar. Prof Soo melakukan sebegitu untuk menyelamatkan Desiree daripada menjadi mangsa seksual. FYI, Prof Soo tidah tahu selok-belok “sugar daddy/baby”. Bullshit. Video itu tersebar luas dan Prof Soo risau akan reputasinya sebagai seorang pendidik di universiti. TBH, kenapa kehidupan peribadi seorang profesor harus dibesar-besarkan? Lagipun, sekolah belum bermula. Masih Week O pe. So kalau Prof Soo nak minum arak sampai mampos pun hidup dia, kan?

Setelah penat melakukan kegiatan orientasi, para pelajar dikejutkan dengan aktiviti “ekstra” pada waktu malam. Mereka disuruh melakukan permainan yang agak seksual di dalam gelap. Malangnya, tiada siapa yang ingin melaporkan isu ini kepada pihak berkuasa kerana ia merupakan tradisi dan adat kehidupan asrama. Nampaknya Universiti Straits adalah untuk pelajar-pelajar bodoh ya. Kalaulah saya ada di sana, saya akan gigit konek si penganjur “aktiviti ekstra” ni. Tambahan pula, aktiviti ini dilakukan dalam keadaan secara paksa dan gelap. Macam mereka dibuli. Dan tiada siapa pun yang memberontak. Lelaki-lelaki yang berotot pun dengar cakap si pembuli? WTF. Kalau ni NS takpelah eh korang takut sebab the one behind this is probably your Encik HAHAHAHA. Tapi ni??? Sorang pun tak nak laporkan? Atas sebab “tradisi”?????

Prof Soo mendapat tahu tentang isu ini dan ingin mengemukakan isu ini kepada Dean. Alangkah sedihnya apabila dia mendapat tahu bahawa si penganjur aktiviti ekstra (Alex) ini rupa-rupanya anak dean! So dia tak jadi la eh sebab nanti dibuang kerja or what.

Mujurlah, Priya, seorang influencer di media sosial, akhirnya mempunyai keberanian untuk mendedahkan kebenaran di internet. Dia memuatnaikkan gambar-gambar di media sosial. Habis lah uni tu. Mak bapak semua mengadu dan berjumpa pihak sekolah. For someone who claim to be an SJW and majoring in sociology, Priya is weak in protecting her fellow comrades who have been forced to do things they don’t wish to participate. I mean, she’s in sociology, semuanya tentang kesaksamaan, keadilan, kebenaran. Spill the tea!!!!

Pihak sekolah semua pun melakukan damage control dan everything is good dengan pertolongan Prof Soo. Dean sungguh khuatir apabila gambar-gambar dimuatnaikkan ke media sosial. Pelik, pejabat Dean sungguh kosong. Takde buku tau.

Si Prof Soo ni eh terlalu terlibat dalam kehidupan para pelajar. Saya nak book consultation dengan prof pun susah??? Si dekni ada banyak masa pe.

Kepada anda yang ingin melihat siapakah watak-watak dalam drama ini, anda boleh ke sini.

Saya akan teruskan menonton episod kedua dan mungkin selanjutnya jikalau menarik. Kini saya meononton untuk melihat aspek “realisme” dalam rancangan ini. I mean, the kids are watching and thinking uni life would be like this. Hahahahais. Please eh, orang-orang yang tinggal di asrama tak kuasa nak pakai lawa-lawa. Mereka semua pakai t-shirt dan seluar pendek. Profesor dan tutor anda takkan berbual dengan accent yang anda dengar di dalam drama ini. Sesungguhnya, accent-accent dalam drama ini tidak wujud, sama seperti loghat-loghat DJ Mediacorp yang dibuat-buat. Apabila di uni, hampir kesemua prof/tutor anda semua dari negara Eropah, Australia, Amerika atau China dan accent semua tak boleh faham ya.

Apabila saya kecil, saya sangkakan uni life saya akan jadi seperti ini:

Awak tak tahu betapa besarnya perasaan kesesalan yang saya simpan di hati saya. So, for you kids out there, uni life is nothing like in the TV. Tetapi one thing for sure, ia akan jadi lebih menarik!

Saya harap episod-episod akan datang lebih misteri dan membuat saya ketagih or what cos I really wanna support local ha ha ha. Saya juga sempat menonton episod pertama Dara Zara dan saya amat KELIRU ya sebab saya sangkakan drama itu macam genre seram/misteri gitu abeh ada Bonda Bedah Mak Temah??? Abeh genre dia macam drama/komedi!!! Abeh episod pertama pulak membosankan tau. Urgh.

Pengkritik Sandiwara

p.s.

Kenapa watak profesor Melayu nama Francis Aziz? Huh? Sebab profesor Melayu dengan nama Melayu tidak boleh diharap?

 

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s