Penyakit Suria?

Salam Isnin dan salam #AutismAwarenessMonth semua!

Semalam evening (9/4/17), ada seseorang memberitahu saya bahawa Suria sekali lagi telah membuat kesilapan dalam kapsyen Instagram mereka. Namun kesalahan kali ini amat serius dan tidak sesuai bagi konteks kapsyen post berkenaan.

Seperti apa yang tertera di atas, Suria menggunakan istilah “penyakit” bagi Autisme. Saya pasti anda semua tahu bahawa Autisme bukanlah sejenis “penyakit”, bukan? Kerana semua pembaca setia saya amatlah bijaksana lagi pintar, kan? Bukan macam Suria.

wgy0n

Kesilapan yang sungguh ironik, bukan? Suria ingin pengikutnya menonton episod khas rancangan Sesame Street ini untuk memupuk kesedaran mengenai Autisme tetapi Suria sendiri kurang peka hal-hal Autisme. How sad…

Setelah ditegur oleh Erwin Shah Ismail (dan juga saya), mereka menukar kapsyen mereka ke Bahasa Inggeris. Tiada kata maaf atau apa pun.

Screen Shot 2017-04-10 at 12.12.38 PMScreen Shot 2017-04-10 at 12.13.00 PM

Adakah ini balasan dan alasan mereka kerana menterjemahkan kapsyen mereka ke Bahasa Inggeris? Oh please. What an excuse. Hanya kerana anda ingin mempromosikan rancangan bukan Melayu di saluran Okto kepada pengikut anda yang majoritinya orang Melayu? Hmm…

Namun, mereka tidak berhenti di situ.

Screen Shot 2017-04-10 at 12.13.10 PM

Setelah melakukan kesilapan besar, dan pretended nothing happened, mereka ingin menunjukkan ke-sassy-an mereka terhadap saya. Wow.

large

Secara jujur, saya tidak tahu apa yang harus saya rasakan. Sebuah syarikat/organisasi/saluran (idk bagaimana nak label mereka) yang telah melakukan kesilapan besar tidak mengaku kesilapan ataupun memohon maaf tetapi ada masa untuk membalas komen dengan attitude? Shows so much about yourself, Suria.

Sungguh ironik sekali apabila mereka memberitahu saya “Bahasa menunjukkan orang di sebalik @pengkritiksandiwara“. Kerana bahasa yang mereka gunakan juga kurang sesuai dan ini bukan sahaja mencerminkan seseorang individu tetapi sebuah pasukan yang sepatutnya mengelak kesalahan seperti ini.

Ok, mungkin cara saya tegur tidak sesopan Erwin but HOEnestly idc sebab kesilapan seperti ini tidak sepatutnya terjadi pun!!! Dan juga saya dah serik melihat kesilapan bahasa dilakukan oleh Suria!!! Read.

Individu atau orang-orang di sebalik akaun ini is/are TRASH, rude, irresponsible, ignorant, uneducated, childish, unapologetic, ironic, shameless dan yang lain-lain yang sewaktu dengannya.

Shame on you, Suria.

Hanya satu perkara sahaja yang ingin saya katakan kepada Suria:

giphy3


Oh, kesilapan teknikal boleh minta maaf, kesilapan kebodohan tak pulak?

LET ME BE BITTER AND SALTY, SAYA BERHAK.

Possible cover-up story: “Oh, kami di Suria dengan sengaja meletakkan “penyakit Autisme” untuk menguji kesedaran orang ramai mengenai Autisme.”

giphy4

So… tindakan seterusnya? What’s the call to action?

Up to y’all la eh. Kalau korang pun tak puas hati dengan Suria go bug them (comment on the ig post ke apa) and share this blog post kalau tak then let Suria be trashy!

– Pengkritik Sandiwara

p.s.

Ini bukan pertama kali di mana Suria ingin mendidik penonton mereka tetapi mereka sendiri yang harus dididik.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s