Firasat 2: Episod 3

Drama Firasat ni semakin hari semakin belit dan pada masa yang sama, membuat penonton tertanya-tanya. Siapakah Maya sebenarnya? Adakah tujuan Dr Yasmin dan Maya sehaluan? Apa rancangan Kasimir/Jimmy? Apa pula dengan Syawal? Adakah dia akan bangun dari komanya dan kembali kehidupannya atau diguna-gunakan? Adakah benar Firman ditolong oleh Dr Yasmin untuk mengawal kuasanya itu atau ada udang disebalik batu? Dan bagaimana pula dengan para Gifted yang dikebas oleh Maya? Apa tujuan mereka? Adakah mereka diperlukan dalam misi Maya atau sekadar saspens?

Terlepas episod lalu? Klik di sini.


Episod 3

Grace, seorang pembantu rumah mendapat tahu bahawa dia hamil. Oleh kerana itu,dia ingin melarikan diri tetapi majikannya sempat menangkapnya ingin melarikan diri. Majikannya mencekiknya kerana mendapat tahu bahawa dia hamil dan hampir-hampir membunuhnya. Grace pun menggunakan kuasanya terhadap majikannya sehingga dia mati. Matanya hitam dan majikannya seolah-olah merana secara dalaman sehingga mati.

img_1564

Jimmy melihat balik foto-foto yang dia petik semasa mengintip Maya dan Firman. #productplacement

img_1565

Dan secara kebetulan, pasukan mereka mengambil kes ini. Kulit mangsa ada bau kacang badam kata Hanie.

img_1566

Erm… Duh. Mestilah Grace yang bunuh. Saya musykil, kenapa Mrs Young tidak menuduh pembantunya? Kerana segala bukti point to her ah. Pasport dirampas, dia hilang melarikan diri dan pregnancy test kit dijumpai. Kenapa Mrs Young masih ingin membela pembantunya? Hairan.

img_1567

Dua orang Cina berbual Bahasa Melayu.

img_1568

Dr Erlina membuat kajian bersama budak ini. Mereka memakai goggles kerana api boleh membakar mata. Tetapi tidak memakai baju kalis api.

img_1569

Mereka juga tidak melakukan eksperimen ini dalam bilik yang sesuai.

img_1570

Shahid tahu ada yang tak kena dengan “kehilangan” penjenayah-penjenayah dalam kes-kes sebelum ini. Dia ingin menyiasat.

img_1571

Setelah dikaji di makmal, polis mendapat tahu bahawa badan mangsa diracuni. Kadar racun di dalam badan mangsa meningkat dengan tinggi sekali.

img_1572

Mereka berdua akhirnya meneka. EUREKA.

img_1573

Mereka berempat ke sini setakat untuk berjumpa dan berbual tentang Grace. Grace mempunyai kuasa toxikinesis, iaitu satu kebolehan di mana dia boleh meningkat kadar racun di dalam tubuh seseorang.

img_1575

Grace berjumpa fixer Filipina untuk mendapatkan pasport baharu. Sebelum itu, fixer ingin dikerjatiup. Grace pun menggunakan kuasanya terhadap lelaki ini.

Kenapa mangsa Grace selalu mati eh? Setakat kasi pengsan kan cukup.

img_1576

Kali ini racun lain.

img_1577

I can’t @ this cheap mannequin effect la?????? Ini minda Syawal tetapi simulator seperti tidak boleh mengawal fikirannya lagi.

Apabila masa terhenti (aka semua orang sedang bermannequin), Syawal ternampak Kasimir. Tetapi dia sebenarnya tidak sepatutnya wujud dalam simulator Syawal.

img_1581

Pekerja-pekerja di Facility memakai baju ala-ala tema PANTAI.

img_1582

Grace menelefon pakwenya untuk meminta tolong. Agak-agak siapa eh pakwenye?

img_1583

Shahid ke tempat kejadian untuk menyiasat tentang kes-kes sebelumnya.

img_1584

Si dekni nak duit lol

img_1585

URGH

img_1586

Siapa ni?

img_1587

Maya tahu Jimmy mengekorinya. Mereka pun buat deal.

img_1588

Ok so what’s her story?

img_1589

What? Anak mangsa adalah pakwe Grace???????? Mereka bercadang untuk berlari ke luar negara.

img_1590

Syawal ternampak Kasimir lagi!

img_1591

Tengok tu pekerja Facility memakai baju bunga-bunga.

img_1593

Wow wow wow. 200J siol tapi takde CPR so macam mana nak get the heart pumping?????????

img_1592

Peliknya, Syawal diselamatkan. Setelah itu baru diberikan O2 WOW SYABAS CONGRATS.
img_1594

Firman dapat melihat masa depan. Dia tahu apa yang akan Grace lakukan.

Ibunya mendapat tahu dan mereka bertengkar.

img_1597

Mereka bergaduh sehinggakan Mrs Young tercucuk pena/pisau (???) ke perut anaknya!!! Oh no.

img_1598

Grace amat marah dan menggunakan kuasanya terhadap Mrs Young. Firman tiba dan hentikan keadaan dengan menembak Grace.

Hmm… Bagaimana Firman nak beri sebab atas kenapa dia tembak Grace?

img_1599

Firman memberitahu Dr Yasmin bahawa dia ternampak kejadian itu 30 minit sebelumnya.

img_1600

LOL.

img_1601

Agak-agak apa yang Maya akan lakukan dengan Grace?

img_1602

Shahid berjumpa Jimmy untuk memberitahu tentang kemusykilannya.

img_1603

Pemandu Maya sebenarnya cacat.

Dr Yasmin memberitahu Maya bahawa Syawal semakin susah untuk dikawal.

img_1604

URGH

img_1605

Untuk?????

NI APA.


Eh apa motif Maya ni eh urgh. Si Firman tak tau ke Maya ni ada niat buruk or what. Atau Maya sebenarnya ada motif baik but nampak je macam buruk sebab nak bagi saspens. Dan episod ni memang wasted sebab gifted mati lol. And Gifted semua gunakan kuasa apabila memerlukan eh. Annoys me v much.

Ok itu sahaja cos nak tido and sorry for this shitty review cos I’m busy ok urgh

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s  Toggle)

by the by…

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s