Deruma: Sumpahan

Update ringkas.

Saya sempat menonton Deruma (27/1/17) di Esplanade, sebuah persembahan tarian yang mengabungkan dua kumpulan tarian iaitu Azpirasi dan Dian Dancers. Deruma merupakan ibu kepada Si Tanggang, seorang watak yang tidak asing lagi dalam dunia Melayu.

Melalui persembahan ini, penonton dapat melihat kisah Si Tanggang menerusi Deruma’s POV. Penonton amat terhibur melihat kebolehan Tanggang Jr (Alfie Shahrin Azrin).

Saya amat suka babak di mana kapal layar Tanggang terpaksa mengharungi ribut taufan. Sungguh exciting. Macam fefeeling turbulence di pesawat! Adegan di mana penari-penari wanita menjerit “Tanggang dah balik!” (or something liddat) adalah adegan di mana saya mula #emosi kerana saya tahu SHIT WILL GET REAL sebab we all know this is the part where Tanggang akan tidak mengaku Deruma adalah ibunya dan akan disumpah so yes saya menitiskan airmata!!! Sobs. Saya amat suka sekali koreografi serta lagu serta set/pentas dan everything!!!!

Cuma… Saya rasa babak di mana nakhoda ingin Tanggang mengikutnya belayar agak terburu-buru kerana setakat observe je abeh nak Tanggang ikut? Dan juga di permulaan di mana penari-penari wanita menari bersama Deruma dan baby Tanggang, penari-penari tersebut memakai dress putih (I think lambang kesucian kot sebab baby) abeh ada kain lebih and diorang wrap the kain on their heads and they really looked like Guan Yin Ma, I terkejut.

But other than that, I sukaaaaaa! Especially babak terakhir di mana Tanggang mencuci kaki ibunya (well sebab syurga di telapak kaki ibu) urgh sungguh menyentuh jiwa. But then again it reminded me of Judas.

giphy9

Pengumuman: I may or may not have time to review Suria dramas idk man hais busy sangat dengan sekolah ;( I haven’t even catch up on the show la guys.

SELAMAT TAHUN BARU CINA!!! GONG XI GONG XI COCK

– Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s