Toggle racist ke????

Apa khabar, semua? Sebenarnya saya tidak mahu tulis entri ni but saya rasa macam saya harus la supaya anda semua WAKE UP dan AWOKE so I cuba keep it pendek dan manis ya.

Semalam malam saya dikejutkan dengan berita mengenai seorang pelakon mediacorp, Shane Pow yang memainkan watak orang African American atau India (pls read here for the real story cos I pun macam masih konpius dengan cerita belit ni sak) . Malang sekali saya tidak dapat menonton video/webisode tersebut jadi saya cuma membaca berita/artikel dari lelaman sesawang lain. Kisahnya begini, dalam salah satu episod siri webisode “I Want To Be A Star” yang disiarkan di Toggle, mereka  memerlukan watak African American/India, tapi mereka tidak dapat mencari pelakon berbangsa gelap, oleh sedemikian, mereka memutuskan untuk…BLACKFACE.

Screen Shot 2016-10-28 at 12.30.02 AM.png

Terdapat beberapa isu di sini ya. Pertama, blackface. Kedua, menyamakan orang-orang bangsa African American dengan bangsa India. WTF Toggle. Ok, I don’t even want to explain sebab to me Toggle memang racist since time immemorial so… Tiada yang baharu.

Screen Shot 2016-10-28 at 12.58.39 AM.png

Get out sak! “perceived as being racially insensitive”. Siapa yang approve skrip dan babak tersebut? Educate yourself, pls. Mediacorp Toggle sudah sekali lagi menghampakan rakyat Singapura. Ingat lagi dengan insiden fesyen haritu kelak?

Tapi saya rasa ucapan maaf ni sudah cukup la eh sebab #ChinesePrivilege, ingat insiden Sharon Au semasa acara pembukaan sukan SEA tahun lepas? Hmmm…

Lihat video ini dan harap insaf wahai rakan-rakan cinaku (dan juga yang lain-lain) yang ignorant.

Secara peribadi, saya amat hampa dengan orang ramai kerana mereka seolah-olah baru sedar bahawa Mediacorp Toggle sebenarnya racist. Padahal saya cuba bilang korang semua dari dulu sak!!! Tu pasal saya adakan entri Best-dressed: Raya Edition sebab Toggle tidak akan feature artis-artis Suria/Vasantham di halaman mereka. Tambahan, beberapa hari yang lalu, saya ternampak halaman “Foodie Friday” di Toggle. Kononnya nak tonjolkan apa selebriti-selebriti tempatan makan la kan. Setelah melihat gambar-gambar yang diketengahkan, saya baru sedar bahawa artis Melayu/India sebenarnya kebulur/ikat perut!

Screen Shot 2016-10-28 at 12.33.26 AM.png

Tracy Lee who????

Is it that difficult for Denise Ngo or whoever to go to any of Suria or Vasantham’s celebrities instagram and screengrab and feature any of them on Toggle? I mean, he doesn’t even need to write a lot of things sak!!! And the minority stars who are featured are always the same old same old Muttons, Joakim Gomez, Tabitha Nauser yadayada.

Tetapi takpe, blog post ini juga merupakan resume untuk Toggle supaya mereka hire saya dalam deparment MINORITY DIVERSITY.

Foodie  Friday: HALAL EDITION

All the photos that make us hungry this week!

Persembahan slaid ini memerlukan JavaScript.

For the nth time, we exist.

gossip_wedding_idiva

Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s