Anugerah Planet Muzik 2016: Fashion Review

Selamat tahun baru, salam maal hijrah, salam Oktober! Semenjak tahun lepas, saya mencari-cari gambar-gambar rasmi Permaidani Merah Karpet Merah Anugerah Planet Muzik tetapi hanya sedikit sahaja. Malahan, tiada berita mengenai APM di suratkhabar tempatan pada hari Sabtu (1 Oktober). Suratkhabar harini ada, tu pun tulis pasal penyanyi tempatan yang merangkul piala sahaja. Yang lain tak pun.

Seperti tahun lepas, saya bakal mereviu fesyen selebriti-selebriti yang ke APM. Di acara permaidani merah dan konsert APM. Gambar-gambar Karpet Merah semuanya saya ambil dari sini.

redkarpet3

Hos-hos karpet merah pada malam itu, Shenty Feliziana dan Dzar Ismail. Shenty sungguh elegan dengan dress birunya yang menampakkan bahunya yang menyerlah keseksiannya. Lebih elegan jika inner cloth tu hitam ah so boleh matching dengan Dzar. Si Dzar pulak macam confuse je. Coat la, baju dalam dengan butang abeh bow tie la abeh rambut biru????

redkarpet1

Maafkan saya tapi is it saya pernah nampak Sufi memakai baju ungu ala-ala Michael Jackson ni? Aziz Harun looks cute and simple bleah, Cakra Khan memakai kot Katniss Everdeen ke?

81329c00-8fd3-0133-cae8-0ec49246d323

redkarpet2

Kalau nak pakai berlayer tapi semua sama shade of black buat apa sak? Nobody gonna pay attention to it, Armand Maulana. Raisa is simply gorgeous!!! Tutp aurat segala. Bagus ya, Mbak.

redkarpet4

Ni Aisyah Aziz punya baju boring or what? Macam wedding dress pulak. Rizky Fabian nak kamoflaj ke?

Ok, so itu sahaja gambar-gambar red karpet yang ada di Fesbuk APM lel. Sekrang kita lihat konsertnya pula ya.

img_8112

Acara gilang gemilang dimulakan dengan bola-bola yang melambangkan planet-planet di rantau ini sambil Musikimia (who?) sedang menyanyi.

img_8113

Hos-hos APM 2016! Suhaimi Yusof, Sherry Alhadad dan Desta. Sherry macam kakak-kakak nak ke ofis, Desta amat bangga dengan tanahairnya sehinggakan dia rasa dia patut memakai merah putih dan Suhaimi Yusof seperti bellboy yang menunjuk arah ke bilik hotel Sherry dan Desta yang baru sahaja tiba di Singapura. Atau seorang cef? Saya amat keliru.

img_8114

How is Nabila Huda relevan sak!!! Saya suka bahagian atas kerana ada bling bling api dia punya bawah like mendak sak takde tekstur ke apa. Bocil pula no komen la eh.

img_8115

Wow sempat tukar baju? Tapi tak banya perbedaan aja.

img_8116

LOOK @ ALL THE EMPTY SEATS

img_8119

Scarf masih in season eh, Awi Rafael? Ayai who?

img_8122

Wow, korset ala-ala Madonna.

img_8125

That has got to be the laziest transformation/reveal ever.  Anyway ni Ayda Jebat eh, dia nak step fierce during her performance tapi nak ketawa??? Pls stay in character.

img_8123

Pentas tahun ini kecil sebab @ Mediacorp Theatre. Abeh stage merepek ah cos tangga kat corner..

img_8128

Yuka Kharisma sungguh basic in her basic dress ala-ala Kim K gitu.

Eh korang dah sertai tinjauan ini?

img_8133img_8134

Mereka bertiga menyanyikan lagu Hanya Memuji. Ayda Jebat sempat bertukar pakaian. Baju hari raya dia kot.

img_8135

Seriously sak urgh Apple pen ni.

img_8137

Eh wow, Cakra Khan bertukar baju! Stail sama cuma warna kot je lain. Nity Baizura ni recycle baju dia dari plastik hitam ke? Abeh ada rambut Rapunzel bergantung.

img_8139

Is it saya sedang melihat double??? Raja Ilya dan Sheiryn Aisiqa sama kurus sama cantik sama tinggi semua sama la eh. Kalau diorang pakai baju sama lagi best kan. Raja Ilya mengenakan baju ala-ala duyung gitu. And wow Sheiryn tutup aurat pulak hahaha bye @ me. Really love her dress macam mane eh. Tapi gabungan mereka berdua awkward!!! Sheiryn tak pandai buat live show ah hahahais.

img_8140

Sufi Rashid pakai baju ala-ala gold ranger.

img_8141

Tak faham baju dia yang setengah ada bunga-bunga abeh ada kain macam pakai baju Thailand abeh entahlah.

img_8143img_8144

I died @ this performance by Aziz Harun sebab gambar-gambar #BeautifulAPM2016 dipancarkan di skrin besar tu. Kalau anda belum baca pos saya mengenai Beautiful APM 2016 harap klik di link yang saya dah hashtagkan tu.

Ok, so peraduan itu dinamakan Beautiful kerana lagu Aziz Harun yang bertajuk Beautiful ah. Abeh gambar-gambar ratchet semua ditayangkan sak!! Dengan filter snapchat semua. OMG can’t deal sak @ Suria!!! Tak tapis ke?

CRINGE-WORTHY

img_8145

Eh, remain seated pls Aisyah Aziz hahahahahahaha. Love what she’s wearing ah eh very flowy. Cuma lebih menarik kalau dalam different shade ah.

img_8146

Elizabeth Tan bersama KC yang masih wujud. Kalau saya terpaksa pilih best dressed, it would be Elizabeth Tan la eh. Simple, classy dan menawan gitu. Ada kepak-kepak boleh terbang. KC pulak… ada glitter la, bunga la, bow tie la. UURGH.

img_8147

Eh eh, penaja One Drop Perfumes nak enter frame. Lawa snood tu. Berkelipan bak alam semesta.

img_8151

Tukar lagi!!! Ni macam pattern langsir kat rumah saya.

img_8154

Setiap tahun saya menanti-nantikan apa Puan Zakiah Halim akan memakai. Warna lembut dengan tudung hitam, I suka. Ada kontras gitu. Termasuk labuci-labuci yang melengkapkan dressnya.

img_8155

AKHIRNYAAAAAA!!! Yuna dianugerahkan Anugerah Rentas Planet!

img_8156

Malang sekali, Yuna tidak dapat hadir kerana sibuk merentas planet-planet. BTW, nothing goes wrong w all black. Cuma asal anting-anting dia lain-lain?

img_8157

Wow, Sherry sempat tukar baju. Sekali lagi, tak faham baju yang sebelah tangan lain corak.

img_8160

Caliph Buskers comel banget sih dengan uniform mereka!!! (Dari Second Chance ke?)

img_8161

Armand Maulana sempat tukar baju. Kenapa dia sampaikan anugerah seorang je? Yang lain semua dua orang.

img_8162

Haikal everything is on point ah. Hair all the way down.

img_8163

Anugerah Khas APM diberikan kepada S. Atan.

(I told you all music industry bow down to Iluminati) (hate me for this I deserve to be shot)

img_8164

Cahaya matahari terang ke bang Jay Jay?

img_8165

Eh ni pun ah hahahahais. Yang kertas dalam kocek tak perlu.

img_8166

Tiara Jacquelina punya pipi buruk sak botox!!! And what is she wearing??? Leather… And daddy Khairul Anwar Salleh 100.

img_8171

Wow, Sherry tukar pakaian lagi! Kasihan Suhaimi dan Desta takde pakaian lain eh.

img_8169

idk what you wearing.

img_8170

M Nasir menutup tirai. Tapi saya tak tau apa kau pakai. Macam kat hospital mental abeh pakai restrain or what.

Anyway, gambar-gambar konsert semua saya screenshot dari sini sebab Toggle tak boleh harap. Terima kasih saluran YouTube NetInsight.

Secara  keseluruhan, APM tahun ini tidak semegah tahun-tahun lepas. Mungkin faktor yang menyebabkannya ialah lokasi APM tahun ini. Tempat kecik sak. Tak ramai penonton. Lagipun, tak ramai artis. Abeh yang buat persembahan setakat siapa. Tiada powerhouse seperti Siti Nurhaliza atau Rossa ah so meh. Mereka-mereka yang dijemput untuk menyampaikan anugerah pun meh.

Itu sahaja!

Pengkritik Sandiwara

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s