11 Oktober: Episod 2 & 3

Salam sejahtera, wahai pembaca setiaku. Tak sangka demand untuk menulis reviu drama 11 Oktober ini agak tinggi ya. Pada mulanya, saya fikir nak buat satu episod je, tapi oleh kerana permintaan banyak (chey fefeeling),saya akan menulis kupasan ini setiap dua minggu, InsyaAllah. Maklumlah, drama yang agak tak betul, ramai orang suka tengok.

Kalau terlepas reviu episod pertama, boleh klik di sini. Kalau taknak baca, pendek kata, episod pertama mengisahkan seorang watak bernama Haryani yang mempunyai penyakit mental. Tanpa membuang masa, ayuh kita lihat apa terjadi dalam episod dua dan tiga.


Episod 2

img_7403

Duh. Kalau peritstiwa-peristiwa ini terjadi di alam nyata, saya menangis untuk mereka yang terpaksa menjalani hidup watak-watak dalam drama ni.

img_7402

Silat DAB. Suria sentiasa keep up to date dengan tren-tren yang anak muda gila-gilakan. Saya akan namakan watak ini Abang Pokai.

img_7404

Kesian eh Prof ni, kenek kendalikan kuliah, tutorial, seminar dan merancang perkhemahan. Kasihannya. Betul ke ni universiti? Anyway, rasa macam dah lama Suria ada drama yang menunjukkan sedutan episod lalu. Kononnya macam sinetron 400 episod gitew.

img_7406

Abang Pokai berlatih silat dengan rakan baiknya. Saya akan namakan rakan baiknya Abang Guna-guna.

img_7407img_7408

Prof ternampak Abang Batu berbual dengan Haryani. Entah mengapa dia memberi ekspresi muka sebegitu. Kenapa eh? Apakah rahsia yang disembunyikan?

img_7409

Apabila ditanya tentang rakan childhoodnya aka Abang Batu, Haryani rasa kekok dan kurang senang. Adakah kerana dia sudah sado dan Haryani tergoda/tidak boleh mengawal iman apabila ternampak Abang Batu?

img_7411

Konsperm la si Syaitonne ni suara hati Haryani yang oppressed.

img_7412

Abang Pokai mencuri wang simpanan Haryani. Hmm… Dia ada motor kan? Kenapa tak kerja Food Panda, Deliveroo dan sebagainya? Kenapa harus curi? Dan semestinya Haryani akan menuduh dia kan sebab dia perangai setan. Selain itu, kenapa Haryani tidak menyimpan wang di dalam bank? Perangai Haji Malik.

img_7414

RAHSIA APA NI.

img_7415

Eh? Prof ni kenal makcik Haryani (Mak Long). Apa rahsia mereka? Skandal ke? Prof memberi duit kepada Mak Long. Yang bakal diletakkan ke dalam laci Haryani. Hmm… Apa perhubungan mereka bertiga eh?

img_7416

Selalunya pelajar yang ke prof, bukan sebaliknya. Betul ke ini universiti?

img_7418

Rilek ah muka jangan nak stres.

img_7419

Ni pakcik gila nak potong pokok dengan sebilah pisau kecil. Watak dia masih menjadi tanda tanya.

img_7420

Rakan Abang Pokai agak musykil kerana dengan sekelip mata, Abang Pokai dah kaya. Saya fikir saya nak namakan rakan Abang Pokai…Sang Falsafah. Kerana saya berpendapat bahawa watak dia akan menjadi lebih penting dalam episod-episod akan datang. Macam dia akan buat a big reveal or what.

img_7421

Haryani ingin berbual dengan Abang Pokai mengenai masalahnya. Haryani ni eh nama saja “top student” tapi bodoh sak. Kau rasa sepupu kau nak berbual dengan kau ke????

img_7423

Sang Falsafah terdengar perbualan Abang Pokai dan Haryani. Dia syak si Pokai mencuri wang Haryani. Memang betul pun. Tak sia-sia aku namakan kau Falsafah.

img_7424

Syaitonne mengapi-apikan syakwasangka buruk Haryani terhadap Pokai. Memang patut. Ni saya sokong.

img_7425

Calbee ternampak Haryani mempunyai sedikit kesusahan mengulangkaji, dia pun memberi sedikit tips. Sempat ambil peluang walaupun ada tutorial.

img_7427

Ni drama dah la tak masuk akal, nak ada efek slow motion apabila watak Raquelle berjalan ke kelas. Motif apa? Korang fikir nafsu laki-laki di luar sana akan naik ke bila nampak basic Raquelle berjalan slo-mo? Please eh, perempuan macam ni bersepah. And please la, setakat pergi private uni tak payah berlagak sangat.

img_7428img_7429

Hahahahahaha. Kenapa ramai yang terhegeh-hegehkan Calbee? Pakaian macam gayboy pun ramai perempuan nak? Mata bukak please wahai wanita-wanita di luar sana.

img_7430

Huh? Matahari masih kat atas dah nak tutup gate? Rileck ah Pak Tam. Tak sabar nak TAMatkan syif kerja ke?

img_7431

Berapa banyak kali harus saya tonton adegan ini?

img_7433img_7434

HUH… Termimpi, abeh bangun macam baru mimpi basah, terus main gitar. Gila. Ni la budak uni, terlalu liberal. Kalau mimpi rindu si arwah, cuba baca doa atau sembahyang atau ke kubur. Bukannya main gitar. Apa kau dapat?

img_7435

Product Placement. Sang Falsafah menyoal kekayaan Pokai tapi dia sentap aja makanan itu.

img_7436

Falsafah ternampak Raquelle bersama seorang jantan.

img_7438

Hahahahaha. Please. Falsafah tahu bahawa kau setakat fuckgirl, dia hanya ingin nonok kau. Dia tanak cinta kau. Harap sedar. Kau pun satu, jangan nak high maintenance sangat. Anak profesor tapi sekolah kat uni privet? Macam ada tak kena.

img_7440

Abang Guna-guna cuba memikat Raquelle (dan saya rasa cuba menghasut kebencian dalam diri Raquelle kerana Calbee dan Haryani semakin rapat) tapi Raquelle step jual mahal. Typical fuckgirl punya strategi.

img_7441

Erm… Sejak bila si Abang Batu sekolah kat uni ni eh? Pelik saya tengok. Tak faham. Dia terlibat dalam perkhemahan tapi tak tau pulak dia pelajar di uni ini.

img_7442

Sekali lagi, Raquelle mengugut Haryani.

img_7443

Eh si dekni mengelamun jauh sak. Pasal Calbee lah, Abang Batu lah, Raquelle lah. Dengan masalah-masalah peribadi, bagaimana dia mengetepikan masa untuk belajar eh? Dia ada partition istimewa dalam otak dia ke?

Sebelum saya menyambung kupasan episod ketiga, saya ingin rumuskan episod 2 dahulu dan memberi sedikit komen mengenai drama ini secara amnya.

Dalam episod ini, nampaknya lagi banyak tanda tanya yang timbul. Perhubungan antara Prof, Mak Long dan Haryani. Apa eh? Kenapa Raquelle ni boring sangat? Dia mengambil jurusan sama yang telah bapanya ceburi. Boo. Persahabatan antara Pokai, Guna-guna dan Falsafah agak ganjil. Pokai berkawan dengan mereka berdua tetapi Guna-guna dan Falsafah seperti tidak pernah berbual. Hijabster seperti menyimpan rahsia daripada rakannya. The fact that Haryani ada kawan tu dah wow. Sebab kalau dalam realiti, watak macam Haryani takde kawan. Lagi-lagi uni, takde orang kisah pun.

Saya ada soalan cepumas. Betul ke mereka ni semua mahasiswa? Saya rasa setiap watak kurang matang untuk seseorang yang telah menjalani pelbagai cabaran untuk mendapatkan tempat di universiti. Raquelle misalnya, terlalu mementingkan lelaki hensem sehinggakan mengugut Haryani. Saya rasa seolah-olah saya menonton drama kanak-kanak K14 pulak. Kenapa prof selalu rasa risau akan pelajarnya? Takde research paper nak buat ke? Kalau drama ini mengenai pelajar-pelajar politeknik, mungkin lebih meyakinkan. Is it sebab mereka tidak boleh mengatasi mutu drama mengenai pelajar-pelajar politeknik yang popular dahulu aka BARA?


Episod 3

img_7735

Wow, biceps.

img_7737

Eh? Mak Long hutang duit ke?

img_7738

Ok. So arwah bapa Pokai hutang tailong. Siak la tailong tu, halalkan sudah la. Atau mintak bila di neraqa kelak.

img_7739

Pandai pun! Kayanya prof ni kasi $10,000. Hmm…

img_7740

Haryani sedang melakukan assignmentnya. “the situations”.

img_7741

Dah lah slo-mo, abeh lagu latar belakang tak matching. Gila.

img_7743

Ni saya sokong Raquelle sebab Haryani bodoh sak. Dan seperti biasa dia tercicir sesuatu aka thumbdrive aka assignmentnya.

img_7744

Guna-guna ingin memulangkannya kepada Haryani tetapi Raquelle ingin memulangkannya “nanti”. Falsafah sudah mula curiga.

img_7745

Eh? Dah jelak dengan mamat motor haritu? Nak mamat ni pulak? Falsafah tengok diorang lain macam, saya pun tengok lain macam.

img_7746

Memang tak ada apa-apa. Memang irrelevant seperti locker-locker di belakang itu. Hijabster merungut, kata dia tidak akan tidur kerana terpaksa menghabiskan assignment yang diberi prof. Diorang ada satu prof je ke? LOL. Setakat PP je. Rileck. Hijabster tergesa-gesa meninggalkan sekolah kerana ada hal. Padahal dia jemput Haryani jumpa dia sak.

img_7747

Syaitonne menimbulkan keraguan dalam diri Haryani. Is it HIjabster ada rahsia?

img_7748

Hahahaha. Dengan apa? Dildo? Calbee heran ke kaum hawa?

img_7749

Huh. Boleh ke perkhemahan ini dijayakan? Kalau perancang perkhemahan terlupa dengan tanggungjawab mereka. #dead

img_7750

Masih ah.

img_7751img_7752

Falsafah tahu apa yang Raquelle akan lakukan. Dia cuba menyedarkan Raquelle. Menarik sekali, setiap kali Falsafah berdiri di koridor dan tidak buat apa-apa, pasti Raquelle akan muncul eh? Jodoh ke? #plottwist

img_7753

Fuckgirl?

img_7756

Guna-guna menjelma, kononnya nak berlagak hero.

img_7757

Peristiwa yang berlaku pada masa lalu terlintas di fikiran mereka.

img_7758img_7759

Dahulunya, mereka rakan silat. Falsafah terlibat dalam match fixing sebab nak duit. Guna-guna amat marah dengan perbuatan Falsafah. Semenjak insiden ini, mereka putus tali persahabatan.

img_7761

Nak muntah. Dalam fikiran Raquelle, “Kau setakat lelaki simpanan di katilku…”

img_7762

Eh eh si hijabster. Terserlah dah basah.

img_7763

Watak saspens.

img_7764

Haryani terlanggar Pak Tam. Tapi masih boleh melihat Pak Tam ah like, orang tu pegang pisau sak.

Haryani dan Calbee di lokasi perkhemahan untuk berbincang hal khemah.

img_7765img_7766

Wow perigi cari timba. Saya suka. Agama tak menghalang. Dialah feminist!

img_7767

Siak la dia!! Batal air sembahyang sak.

img_7768

Haryani macam cemburu je melihat Hijabster bersama Abang Batu. Tetapi mengapa? Adakah Haryani seorang lesbianita yang syiokkan Hijabster????

img_7769

Hijabster angkat kaki untuk mengelak situasi ganjal.

img_7770

Huh… Calbee dengan Haryani nampak cocok? Si minah ni letak mata dia kat mana? Buku lali?

img_7771

Selama ini, mereka belum diperkenalkan langsung. Sia-sia jalan bersama-sama ke lokasi ini tapi tak berbual.

img_7772

Kem apa eh pada Oktober? Bukan ke finals nak dekat. Walauapapun, 11 Oktober hari jadi Haryani. Abang Batu syorkan tarikh itu so boleh sambut hari jadi Haryani.

img_7773

Dia baru sedar thumbdrivenya hilang. Tak simpan dalam Google Drive? Tak simpan dalam komputer riba? Takde back-up?

img_7774

Eh, wow senangnya kerja Raquelle ni. Dia setakar tukar nama.

  1. Raquelle sering berkata bahawa dia “potential top student”tapi mencuri kerja orang. Adakah itu nilai-nilai seorang top student?
  2. Zaman apa nak curi kerja orang ni? Korang dah uni sak.
  3. Dia tak takut kenek expel ke?

img_7775

Hahahah dia menghubungi Calbee tetapi Calbee tidak mahu melayannya.

img_7777img_7778

Bapak dia bodoh ke? Anak kau syiokkan gayboy. Masalah besar tu.

img_7779

Hmm…?

img_7780

Pertama kali Prof berjumpa Mak Long, dia berbual sedikit dengan Mak Long. Mereka macam ada buat perjanjian. Tapi perbualan mereka tersekat. Maklumlah, nak adakan unsur saspens. Saya rasa Prof merupakan pemandu kereta yang melanggar arwah bapa Haryani sehinggakan dia meninggal dunia. Oleh kerana rasa serba salah, Prof memberi wang jajan/pampasan kepada Haryani senyap-senyap. Kalau benar, ia agak pelik kerana polis tidak membuat kerja. Pada masa yang sama, polis memang tidak buat kerja kerana Haryani masih mencari si polan yang mengakibatkan kematian bapanya.

img_7781img_7782

Prof ni pervert ke? Pegang bahu Haryani segala. Dia tidak tahu batas-batas pergaulan antara pelajar dan pendidik? Bukan itu sahaja, dia ni pegang wanita macam dah biasa gitu. Tak rasa serba salah gitu. Ni mesti profesor belajar tinggi sangat sampai dah murtad.

Kesian eh Haryani kenek buat assignment lagi. Tapi takpelah, sekurang-kurangnya ideanya masih terpaut dalam fikiran so boleh tulis je apa yang ada dalam fikiran.

img_7783

Hijabster cuba menjelaskan keadaan. Dia memberitahu Haryani bahaw dia mempunyai perasaan terhadap Abang Batu.

img_7784

Mak Long ternampak anaknya gode-gode laci Haryani. Mak Long memarahinya.

img_7785

Sempat juga dia curi beberapa ratus dolar.

img_7786

Haryani akhirnya sedar bahawa wangnya semakin kurang.

img_7787

Toyol dia jawab. Hahahaha.

img_7788

Eh eh Junaidah Ekhsan ni, semua watak dia mainkan macam sama je eh rambut. Dia terdengar perbualan antara Haryani dan Pokai tetapi tidak membuat sebaramg tindakan. Kalau aku la mak si Pokai, aku dah mengomel, suruh dia kerja sambilan, jual motor sudah.

img_7789

Potential top student yang tiada nilai kejujuran, tidak melakukan kerja dan suka berfoya-foya? Siapa nak hire kau? Zaman apa ni nak curi kerja orang?

img_7791

Haryani terkejut melihat titik peluhnya dicuri oleh Raquelle.

img_7792

Tak payah nak bentang tikar. Gulung tikar sudah. Boo.

img_7793

Haryani seolah-olah dicabar oleh Raquelle. Haryani dengan sukarela ke tengah kelas dan membentangkan assignmentnya.

img_7794

Dalam masa sehari, Haryani sempat membuat slaid baharu dengan topik yang amat berbeza sekali. Amek kau, Raquelle. Ini baru namanya top student. Tak payah nak potential segala.

img_7795

Dengan penuh keyakinan, Haryani memulakan pembentangannya. Dengan niat untuk menewaskan Raquelle dan menunjukkan kehebatannya kepada Raquelle. Dia ingin Raquelle tahu bahawa dia bukan minah nerdy yang boleh dipijak.

img_7796

Raquelle agak marah (dan mungkin cemburu) kerana Prof memuji Haryani sampai ke langit.

Saya rasa ini jurusan psikologi kot.

img_7810

Yes, get her! Memang dasar bodoh si Raquelle ni.

img_7797

Eh eh si dekni. Kalau dia nak singkirkan Haryani, dia nak curi duit siapa? Merka juga sedar bahawa Prof memuji Haryani lebih walaupun pada pendapat mereka, Raquelle lebih bagus. Falsafah mula mengesayki sesuatu yang tak kena antara Prof dan Haryani.

img_7798img_7799

Eh eh ni Prof dan Hijabster. Melihat Abang Batu dan Haryani berbual dari jauh? Satu cemburu buta, lagi satu entahlah eh. Gila agaknya.

img_7800

Haryani tidak mahu Abang Batu munculdalam kehidupannya lagi. Walaupun Abang Batu sudah mencari Haryani selama bertahun-tahun, Haryani tidak ingin berkawan dengan Abang Batu lagi. Eh, so kirakan Abang Batu ni pelajar di sini juga? Kalau ya, takkan selama mereka kat kampus, tak terserempak. Bukan itu sahaja, kesian eh Abang Batu ni. Dia cari Haryani bertahun-tahun. Kalau gunakan Fesbuk, dalam masa 1 minit boleh dapat.

img_7801img_7802

Falsafah berjumpa Prof dan mengugutnya. Ni dah blackmail ni.


Dah masuk episod ketiga namun, masih banyak tanda tanya. Tak suka ah. Saya harap dalam episod akan datang, penonton akan diberitahu rahsia perhubungan Prof dan Haryani. Ini dapat mencantumkan kekosongan dalam fikiran saya dengan logik. Saya masih tidak faham kepentingan watak Pak Tam. Adakah dia bakal menjadi “wise old man” dalam drama ini nanti? Siapakah Abang Batu? Pelajar di kampus yang bekerja sambilan di Rock  Climbing atau pekerja sepenuh masa di Rock Climbing dan pelajar sambilan di kampus? Bagaimana dengan kesihatan Raquelle? Dia pergi pap smear ke tak? Mungkinkah persahabatan Pokai dan Guna-guna akan terjejas kerana Falsafah? Saksikan 11 Oktober pada setiap hari…Hari apa ah hahaha entahlah. Kalau takde masa nak tengok, catch-up di Toggle atau baca sahaja blog saya!

Jangan lupa untuk ikuti saya di Twitter dan Fesbuk untuk berita-berita terkini mengenai dunia hiburan tempatan! (step sak)

Pengkritik Sandiwara

(Photos are from Mediacorp Suria’s Toggle)

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s