Kemelut: Episod 6 & 7

Apa khabar, semua? Lama tak dengar cerita. Maaf ye kalau awak asyik menunggu entri saya. Maklumlah, bulan puasa. Sibuk dengan tidur ibadah amal dan lain-lain.

Kali ini saya bakal mengupas drama Kemelut Dari Konek Ke Mulut ini. Pada mulanya, saya fikir drama ini ada isu-isu relevan, realistik dan mampu memberi kesan kepada penonton. Lama-kelamaan, macam mengarut pulak. Terlalu drama. Isi dan isu-isu tetap relevan dan mampu meningkatkan kesedaran ah. Tapi watak, pemikiran watak dan perwatakan macam dah luar dari realiti. Tak masuk akal. Jom kita lihat apa yang terjadi.

Kalau terlepas episod lalu, klik di sini.


Episod 6

IMG_5208

Rusdi terjumpa dengan kawan lamanya di jeti. Kawannya yang tinggal dalam kemah memberinya ceramah sentap apabila Rusdi ingin “bunuh diri”. Kawannya ada permit ke nak tinggal ket jeti secara terbuka???? Hahaha. Rusdi pun tersentak apabila ternampak kawannya sembahyang. Dia ingin taubat.

Eh Suria eh. Kalau keluarga yang middle/lower class, konsperm rosak atau beragama. Kalau keluarga upper class, liberal muslims. Apa sak.

IMG_5209IMG_5210

Zahra sedar bahawa mamat ni pemilik hotel. Macam betul je.

IMG_5212

Creep sak si Ammar perhatikan diorang dari pintu tu!!! Abeh si Syaza ni tak boleh fokus waktu tarian? Kalau aku, aku lupakan realiti sejenak apabila berdansa. Itulah salah satu sebab mengapa saya menari.

IMG_5213

Eh? Nak avoid ke?

IMG_5214

Kenapa si Sofi tipu abang dia? Kalau kat club cakap je la kau taknak balik!!!

IMG_5216

Kan! Kesian sak bapak dia. Dah plan penat-penat. Zahra kata nak balik dan sambut birthday Sofi tapi takda pun!!!

IMG_5217

Tak faham kenapa Ryz nak drug dia. Padahal Ryz boleh dapat dengan senang.

IMG_5218

Naluri seorang ibu hingga ke Batam.

IMG_5219

SIAK AH 2 MAMAT INDIA. HAHAHA PATUTLAH RYZ DRUG MINUMAN SI SOFI NI.

IMG_5220

Sakit ke? Hahahaha mestilah sakit sak. Double penetration wooo. Sofi ni dah so fucked up. #SofiSoFuckedUp.

IMG_5221

Menggatal.

IMG_5222

Asal sampai rumah baru nak call Ryz?

IMG_5223

EEEEE. Yuck la!! Tak simpan dalam esbok ke? Bodoh sak!!! Rambut Sofi ni macam baru kenek main sak.

Eh, oh ya hahahaha.

IMG_5224

Saya annoyed sebab nama dia tak centralised.

IMG_5225

Ammar berjumpa ibu Syaza untuk terangkan keadaan. Ibu Syaza amat marah kerana Zahra melayan anaknya seperti subhuman. SAYA PUN MARAH.

IMG_5226

Ryz menghantar gambar-gambar lucah Sofi kepada pejabat Rusdi. Banyak pulaktu!!! Abeh sampul surat tulis “Rusdi” je. Wow. Dia je ke Rusdi dalam bumi ni?

IMG_5229

Rusdi pun menghubungi PInya. PI suruh buat laporan polis kerana ini sudah jadi kes jenayah. Kenapa bila asyik dihubungi, PI ni selalu dalam kereta. Dia takde rumah?

IMG_5232

Si dekni nak cari Sofi ke nak minum sak?????

IMG_5233

Dia baru try minum tapi dah minum berbotol???? Wow bagus.

IMG_5234IMG_5235

Sofi terkejut melihat bapanya bau araq.

IMG_5236IMG_5237

Wow. Motif dia apa. Pergi minum, berdosa sampai puas baru nak tobat? Hahahaha. Sejadah pun berhabuk.

IMG_5238

Hmm…

IMG_5241

Eh? Hannah Delisha?

IMG_5242

Rusdi terlanggar perempuan tadi dan cuba menjadi hero.

IMG_5243

Comel tengok Nadia makan. Macam kebuluran. Rusdi cuba tanyakan masalahnya tetapi Nadia tidak mahu kongsi. Hmm… Apakah tujuan watak Nadia dalam kehidupan Rusdi yang serba bermasalah ini?

IMG_5244

Gelilah tengok ni dua hahaha.

IMG_5245

Eh? Nadia ni gila ke? Dia tahu ada orang buru dia tapi dia masih ah nak jadi minah dan duduk di kolong blok sorang-sorang. Abeh Rusdi pergi blok dia bawak makanan dan terus menuju ke kerusi ni. Macam mana dia tahu Nadia di kolong blok? Kenapa Rusdi pentingkan Nadia dan bukan Sofi?

Sejauh ini saya tak tahu drama ni nak bertuju ke mana. Setiap watak macam ada orang baru dalam hidupnya. Zahra dengan mamat Batam. Rusdi dengan Nadia. Ammar dengan Zahid (or whatever his name) dan Sofi dengan bayi mama yang bakal timbul LEL. Saya rasa kehadiran orang luar dalam kehidupan mereka hanya akan menjauhkan setiap anggota keluarga daripada satu sama lain. Hanya akan memburukkan lagi tali persaudaraan antara mereka. Hais. Tapi mujurlah Rusdi dah tobat. Dan mujurlah Sofi dah kenek rogol cos akhirnya dia akan sedar siapa tu Ryz. Kalau tak dia jadi hamba seks Ryz sak. Ammar pulak… Taknak give up. Kesian sak padahal mak dia lah rude!!!


Episod 7

IMG_5246

Kan mamat ni nak cari Nadia. Perangai samseng tapi baju bunga-bunga.

IMG_5247

Zahra menjadi rakan bisnes kawannya itu. Eh, dia ada mimpi terkejut pasal Sofi tapi bila balik Singapore tak balik rumah dulu check Sofi sak.

IMG_5249IMG_5250

Nak masuk meminang ke? Abeh guru tarian pun macam sengaja sak. Tarian “mengawan” gitu ah.

IMG_5251IMG_5252

Ni namanya anak dajjal.

IMG_5253

Eh dia. Muncul tak tentu pasal.

IMG_5254

Amek kau. Sekarang baru kau sedar dia siapa? #SofiSoFuckedUp

Tapi saya hairan. Kenapa Ryz jual wanita? Bapak dia kan kaya. Buat kerja kotor ni.

IMG_5255

Eh? Tosh? K.

IMG_5256

Mereka bergelut. Kemelut.

IMG_5257

Tapi hairannya polis hanya menangkap Ryz. Padahal dua-dua dah tumbuk-menumbuk. Dan polis datang awal. Tidak realistik. Polis sepatutnya berkas kedua-dua dan berbual dulu. Mana boleh percaya kata-kata si PI ni? Muka dah la macam penagih dadah.

IMG_5258

Kat lokap pun nak smug face. Dia nak masuk ke?

IMG_5259IMG_5260

Chey. Feminist ke?

IMG_5261

Tu la kau. Pergi Batam lagi.

IMG_5262

??? Rusdi digitalised gambar-gambar Sofi? Sempat…

IMG_5264

Mereka saling menyalahkan satu sama lain atas apa yang terjadi kepada Sofi. SEMUA SALAH LAH WAKE UP.

IMG_5265

Get over it.

IMG_5266

Sofi ni macam kemurungan.

IMG_5267IMG_5268

Get it, Tiger.

IMG_5269

“Eh rumah aku ada kucing? Sejak bila?” HAHAHAH.

IMG_5270

Merepek. Ni reverse pyschology. Dia nak bini dia stay kat Jakarta je so dia boleh berfoya-foya dengan Zahra. Pelakon indon mana Suria amek ni?

IMG_5271

Kalau gitu suruh mak kau wake up.

IMG_5272

Ammar memasuki jawatankuasa agar dapat berjumpa Syaza. Terkejut Syaza dan bapaknya.

IMG_5273

Eh? Dah nikah?

IMG_5274IMG_5275

Tunang setakat.

IMG_5277

Several je? Buang kat kandang gorilla.

IMG_5278

It’s down the river, not across the street. Kenapa dia nak gunakan pisau? Padahal bilik dia kat tingkat 3. Boleh terjun je kan? Hais.

IMG_5279

Sofi memakai loket yang dihadiahkan Rusdi.

IMG_5280

Dia terdengar perbualan Rusdi dengan Nadia. HAHAHA. Budak tu baru nak terima bapak dia, dia fikir bapak dia main kayu tiga. Kesian.


Watak Tosh ni buat apa? Dah lah, dah selamatkan Sofi cukup ye. Saya rasa Sofi ni akan bilang mak dia pasal Nadia haha. Abeh si Ammar ni dia hanya meleretkan masalah ah sebab dia tak attack punca masalah perhubungannya antara Syaza iaitu ZAHRA. Dan kenapa Rusdi pentingkan Nadia apabila waktu-waktu begini, Sofi memerlukan dia? Zahra ada masa nak jaga Sofi ke sebab kini dia ada bisnes. Hmm… Kita lihat sahaja episod akan datang ye?

Selamat berpuasa!

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s