The Hush

tumblr_mj7llzk9yo1s4y4coo5_500

Hush hush. Itulah drama bersiri yang menggantikan slot drama Premonition. Saya amat hampa kerana drama Premonition hanya bertahan selama enam episod!!! Apa sak. Susah payah korang amek pelakon luar negara abeh setakat 6 episod?

Bukan itu sahaja, pelakon hensem dan sapau lagi. Saya adalah tunggu saat di mana pelakon tersebut akan buka baju dan tunjukkan badannya yang berketak-ketak. Tetapi fantasi rahsia saya tidak ditepati. Oh wells.

Saya telah berjanji untuk menulis reviu pertengahan episod bagi drama tersebut tetapi drama itu terlalu pendek dan jalan ceritanya juga tidak memuaskan. Saya akan tulis reviu ramas di bawah ini. (Reviu ramas bermaksud saya akan menyentuh isu-isu yang buat saya bingit)

Watak Jonah sebenarnya diburu oleh sebuah “syarikat” yang sememangnya “merekrut” (secara haram) individu-individu yang mempunyai kuasa untuk lihat masa hadapan kerana syarikat tersebut merupakan sebuah syarikat yang melihat masa hadapan agar dunia ini akan lebih aman. Kononnya boleh mengelak malapetaka yang bakal datang ah. Which is stupid cos masih ada musibah yang melanda bumi ini. Selain itu, bukankah UN harus masuk campur sebab visi dan misi syarikat ini bertentangan dengan kebebasan dan banyak lagi??? Watak perempuan takde wardrobe bekerja untuk syarikat tersebut. Jonah mati. It’s such a stupid show I don’t know how I survived watching it. Rosalyn Lee tu pun tak boleh berlakon sak!


Kkkkk now back to The Hush.

Saya tahu bahawa ada drama The Hush (sebab Ariati Tyeb Papar) tetapi saya tidak tahu bahawa drama The Hush bakal menggantikan Premonition sebab wth terlalu awal sak.

thehush

Hmm… Macam pernah nampak eh? Tapi di mana ya..?

lionmom

Oh yes. 10/10 untuk konsep asli.

Saya baru sedar bahawa drama The Hush menggantikan Premonition apabila terbaca blog ini.

Saya tidak sempat menonton drama ini di TV, jadi saya tonton di Toggle lah kan? Baru 15 minit saya dah give up la sak. Mendak sangat. Pendek kata, drama ini sebenarnya permainan Cluedo come to live.

splash

Dibintangi Tony Eusoff, Tay Ping Hui, Irene Ang, Shane Mardjuki, Awad Salim dan ramai lagi (yang tidak relevan), drama ini mengisahkan seorang budak lelaki yang dijumpai mati di kolam renang dan penduduk kondo cuba meneka siapa pembunuhnya. Tu je. Tapi saya dah tahu siapa bunuh. Watak ex-army officer tu la. Sebab dia dah picit barang tu.

Screenshot (32)

Case closed. Tak payah tengok drama ni.


Sebenarnya saya kurang puas hati kerana seumur hidup saya, saya tidak pernah lihat watak Melayu yang menjadi watak utama dalam drama Saluran 5. Mungkin anda akan tidak setuju dan berkata bahawa cerita Police & Thief, Under One Roof dan Heartlanders mempunyai watak utama Melayu. Tapi tu watak utama “dikongsi” dengan watak orang Cina sey. Mana boleh. Kenapa kita sering dipinggirkan? Mungkin ada yang kata ini hal kecik je but representation is important.

But ok la semalam ada telemovie Rise yang dimainkan oleh Elfaeza Ulhaq!!

Saya rasa ini kali pertama seorang watak “Melayu” (not sure if she playing watak Melayu ke tak sbb belum tengok) memainkan watak utama dalam sebuah telemovie di Saluran 5! Tapi dia bekas banduan lol nvm. Still something.

Itu sahaja!

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Channel 5’s Facebook)

 

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s