Interns 2: Episod 6

Wow wow wow, dah masuk bulan Syaabaan ya. Cepat masa berlalu. Sama seperti drama Interns ini, tup tup dah masuk episod keenam!

Jika terlepas baca episod 5, klik di sini. Apa yang agaknya bakal berlaku dalam episod 6? Azree dan Rio berliwat? Sarah bercadang untuk poligami? Eddy dan Coco meluahkan perasaan terhadap satu sama lain? Nadya akhirnya akan mencari sugardaddy? Hmm…


Episod 6

IMG_3796IMG_3797

Eh, Azree cemburu ke melihat Sarah dan Sani bersama?  Dia ada crush kat Sani ke? Tali leher Azree ni kenek potong? Atau ini fesyen?

IMG_3798

Eew… Kenapa Lydia Izzati berlagak Miss Liza Noor/Noor Liza nak step diva? Padahal pelakon Singapore je. Tapi saya sokong dia sebab dia tak amek pass. Setakat set pengambaran filem tempatan sak, tu pun nak pas? Jangan nak feeling hot.

IMG_3799

Hilmi ni ada konflik dalaman abeh si Wirda pulak jadi Mak Sanggup hahaaha. Bunga tu dia beli untuk Sarah abeh bagi Wirda. Wirda pun amek je hahaha. Kalau aku Wirda aku campak sak. Kau ingat aku back-up plan? Ni mesti dia beli daripada Lisa White yang merepek tu.

IMG_3800

Coco memberi tugasan penting kepada Sarah dan bukan Azree. Kenapa eh? Kenapa selalu berlaku seperti ini?

IMG_3801

LOL. Nadya tetap bertegas dengan Wan Dragon. Dia tahu Wan Dragon suka ambil kesempatan. Dia tahu Wan punya Dragon kecil.

IMG_3802

Noor Liza hanya inginkan stylist wanita kerana dia sexist.

IMG_3806IMG_3807

LOL. Erm, Rio… Tak payah pass lah nak masuk ini set. Jalan je macam masuk kedai. And perempuan tu tak tahu pakai wig ke? Hodoh sak! Takde orang yang nak buang masa cantikkan calefare ke?

giphy1

Edna mode pun lagi mulia sak.

IMG_3808IMG_3809

Eddy ni nak mengurat saya pulak blushing! Haha #ship

IMG_3810IMG_3811

Geli sak dengar pakcik ni berbual merepek sedang dilamun cinta hahahaha yuck. Suhaila menjemputnya ke rumah untuk berjumpa Sarah.

IMG_3813

Syafik ni pergi sekolah pukul berapa sak!!!! Matahari dah timbul 3 jam yang lalu.

IMG_3814

Huh… Inikah baju yang disiapkan oleh RCV untuk filem AYRMA. Setakat?

IMG_3815IMG_3816

Hahaha ni kelakar sebab watak Noor Liza sedang bermonolog aka voice over macam cerita Sinetron.

IMG_3817IMG_3818

Azree tanya Sani tentang persahabatannya bersama Sarah tapi si Sani bagi jawapan bodoh sak. Azree sebenarnya nak Sani kan hahahahaha.

IMG_3819IMG_3820

Si Wirda nak sedapkan hati Hilmi dan mahu Hilmi hilangkan rasa curiga terhadap Sarah.

IMG_3821

#ProductPlacement

IMG_3822

Si dekni kata 5 minutes abeh 5 seconds lagi muncul suruh cepat? Apa sak kau tau tengok jam ke tak?

IMG_3824

LOL @ perbezaan ketinggian mereka. Rio boleh berbual lain kali, harini jugak dia nak berbual? Abeh takde orang yang perasan ke ada orang muflis yang tak relevan kat set?

IMG_3825

I had to google this hahaha.

IMG_3826

Ye lah. Sekarang dah ada Suhaila untuk main hahahaha. Dia menceritakan hidupnya yang sebatan kera.

IMG_3827

Zaman apa ni nak “sorry lambat reply”? Abeh dia tak send pun.

IMG_3828IMG_3829

Sarah bertekad untuk menolong Nadya. Sarah bercadang untuk menjual aksesori Nadya di pasar lambak.

IMG_3830

Nama apa sak pretentious nak mampos. Tasya Turnover sudah.

IMG_3831

Wan cuba mengurat dengan Tasya.

IMG_3832

Tapi Nadya tiba dan menyelamatkan keadaan hahaha.

IMG_3833IMG_3834

Pergaduhan antara Diva dan DivaKekwat.

IMG_3835

Siak la Rio hahahahaha. Takde orang halau dia ke???

IMG_3837

Eh si dekni kalau tak ikut tak boleh ke wth!!! Sama macam drama #DariKonekKeMulut tu.

IMG_3838

Mereka berbual pasal keluarga yadayada flirting la kan.

IMG_3841

Hahaha padan muka Sani jadi maid.

IMG_3842IMG_3843

Si Eddy ni nak luahkan hati dia tapi cakap pasal kerja pulak. Belum sedia ke? Hmm… Dan dia kata Roxanne pun kawan JC? Maksudnya Roxanne dan Coco pun kawan JC tapi Coco jadi orang upahan Roxanne bila baru bukak Roxanne’s Vintages? Kesiannya!

IMG_3844IMG_3845

YAAAAAAAAAAAAAS @ her advice!! Kerja nak kejayaan atau kawan? Yaaas thanks.

IMG_3846

Mereka sedang berbincang tentang jualan pasar lambak mereka.

IMG_3848

Rakan-rakan berclass terserempak dengan Nadya dan mengutuk Nadya.Nadya pun drag mereka.

IMG_3850IMG_3851

Apa ni? ONS? Chey tak lah, Azree akan meletak jawatan setelah tamatnya permaidani merah AYRMA.

IMG_3852

Sigh, Sarah balik lambat. Tak sempat jumpa.

IMG_3853

Dia ternampak gambar Hilmi dengan Wirda abeh macam sedih? Merepek.

IMG_3854

Nadya meminta tolong daripada Coco. Dia nak kenalan Coco yang bergula.


Semakin rumit ya jalan cerita Interns ini.

Tapi dalam entri kali ini saya ingin timbulkan isu sexisme yang agak ketara dalam episod ini. Lihat sahaja bagaimana Azree dilayan. Kerja keras/khdimatnya tidak dihargai/diperlukan oleh Noor Liza semata-mata dia bukan seorang wanita. Mengapa watak Noor Liza begitu benci akan Azree? Padahal dia tidak kenal Azree pun. Lagipun, agak ironik bagi seorang “diva” untuk tidak menyukai stylist lelaki kerana dalam bidang solekan/fesyen, memang ada banyak lelaki la kan. Tak kisah lah lembut ke tak, mereka ada konek.

Selain itu, watak Wan Dragon yang berfikir bahawa dia alpha male dan boleh memikat/mempergunakan wanita sesuka hati dia. Kenapa dia rasa dia ni harus mengurat dengan perempuan lawa? Dia fikir dia hensem ke? Nasib ada Nadya yang tegas dan tahu akan haknya untuk tidak melayan Wandy yang mengada-ngada itu. Nadya seolah-olah memberitahu para gadis di luar sana untuk tidak melayan fuckbois yang fikir mereka berhak untuk dilayan apabila mengeslaid ke DM para gadis manis.

Walaubagaimanapun, saya masih tertanya-tanya akan pengahabisan cerita ini. Ia amat belit. Dengan kebelitan yang berlaku, watak Tasya masih tidak diperlukan. Hais.

-Pengkritik Sandiwara

(Photos from MediaCorp Suria’s Toggle)

One comment

Tinggalkan Jawapan kepada Interns 2: Episod 7 | Pengkritik Sandiwara Batal balasan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s