Kemelut: Episod 1

Kemelut, dari konek ke mulut. Itulah drama terbaru Suria yang menggantikan drama Alam Maya. Secara jujur, saya tidak tahu ada drama yang bertajuk “Kemelut” akan disiarkan. Ini kerana tiada sebarang (or rather I didn’t see) promo vid atau apa yang dimainkan di Suria untuk mempromosikan drama ini! Saya tidak menonton drama ini pada hari Rabu lalu. Saya hanya menonton apabila disuruh menonton oleh ibu saya kerana dia berkata ada unsur kekeluargaan.

Jom kita tengok apa yang best sangat drama Kemelut ni. Pertama kali saya dengar “Kemelut” ni, saya ingatkan macam rancangan doku-drama ataupun pasal penyakit ala-ala sembelit hahahaha lame.


Episod 1

IMG_3676

Wow! Penggambaran di Turki? Kaya seh Suria nak bawak cast ke Turki!

IMG_3678

YAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAS ARIATI TYEB PAPAR. Kali terkahir beliau muncul di TV adalah PIZ tapi sebagai watak sampingan je. Ni dia diberi watak utama! Yay!! Penulis skrip Wan Firzaleenazrah (Ya Allah panjang nama tu), saya expect a lot ah sebab pemenang skrip terbaik ke apa kan?

IMG_3679

Oooh. Ada Syarif SleeQ dan juga perempuan dari drama Pa$al Duit tu. Diorang berada di lif yang sama tetapi menuju ke arah yang lain. Syarif syiok kat minah tu?

IMG_3682

??? Saya tak tau Turki ada pokok-pokok tropikal pulak. Bedek sak ni Suria. Tak mampu pergi Turki perji KL je lah!!!

IMG_3683

Pasangan suami isteri yang tidak berbual apabila bercuti.

IMG_3685

Pencetus pergaduhan besar yang bakal berlaku sebentar nanti.

IMG_3687

Sofi siapa? Saya hairan. Saya tak nampak diorang pesan makanan tapi makanan terus datang. Kat Turki takde order system ke? Adakah kebebasan kita tertindas apabila di Turki?

IMG_3688IMG_3690

Si boyfriend dia obsessed pe? Orang nak bercuti pun nak control?

IMG_3692

BAE? GET OUT WAN.

IMG_3694

Oh, Sofi dan Ammar adik beradik rupanya. Bapa mereka mengajak mereka bercuti agar dapat meluangkan masa bersama dan rehat. Ini kerana di Singapura, mereka masing-masing sibuk dengan kerja dan tiada masa untuk bersama.

Saya terkejut sebab diorang tak ambil gambar makanan.

IMG_3698

Bapak kau dah ajak pergi Turki tu dah best sak!!! Tak bersyukur? Tak salah pe luangkan masa bersama keluarga. Apa kau? Gila. Kalau saya dapat pergi mana-mana dengan keluarga, best sak. Treasure every second of it!!!

Anyway, diorang dah dua hari kat Turki tapi belum pergi mana-mana. Bodoh kan? Takkan kat SG diorang tak plan jadual mereka. Si bapak kata esok baru start tour. Ammar plan???

IMG_3699

Melahirkan awak adalah satu kesilapan besar juga.

IMG_3700

Mereka pun berbincang tentang anak mereka yang tak betul tu. Siapa yang harus disalahkan?

IMG_3701

Dia stres. Hmm… Pergi lah Blue Mosque dan solat untuk mencari ketenangan.

large

IMG_3702

Suria suruh si pelawak ni berbual ala-ala mamat Turki? Kelakar.

IMG_3703

LOLOLOLOL. Gila dah bayar penginapan dan tiket kapal terbang abeh nak cancel dan balik SG????

IMG_3704

Sebab terlalu kaya.

IMG_3706

Si Akmar ni tepuk dah la out of beat dan tidak appropriate sebab echo.

IMG_3707

Matair Ammar rupanya.

IMG_3708

Stop, mata saya sakit.

IMG_3709

Saya baru nak tulis pasal the discrimination male dancers get tapi next line…

IMG_3710

Rude?

IMG_3713

Kawan dia nak tanya pasal Turki tapi dia luahkan semuanya yang terpendam.

IMG_3714

Si dekni bapak matair Ammar. Dia nak lestarikan budaya Melayu tapi tak suka bila budaya Melayu evolve? I can’t @ ppl like him.

IMG_3715IMG_3716

LOL.

IMG_3718

Zaman apa nak paktor kat taman sak.

IMG_3720

FLING? Suria dah berani eh gunakan perkataan sebegini. MDA tak buat kerja ke? Astagha!!!!

IMG_3721IMG_3722

Si Ryz tu kan macam ngok. Walaupun datang daripada keluarga yang berada. Bapanya mahu ibunya menasihati Sofi.

IMG_3723

Bapanya cuba menyuruh Ammar berbual dengan Sofi.

IMG_3725

Yuck la si Ryz ni!!! I just don’t like him in both dramas!

IMG_3726IMG_3727

Ammar ternampak Sofi berasmaradana dengan Ryz.

IMG_3728

Si dekni bodoh pe? Dia kata relax bro??? Hahahah dia tu abang ipar kau oi. Bodoh.

IMG_3729

LOL

IMG_3730IMG_3733

PADAHAL BELUM KENEK PUN HAHHAHAHA. Ataupun Ammar ada kuasa Jean Grey??

IMG_3735

Gila. Abeh nak step mangsa.

IMG_3736

I tak faham kenapa nak ada cinematography macam gini????

IMG_3737

Zahra terjumpa rakan lama yang kini lebih berjaya. Zahra rasa tergugat.

IMG_3740

Bapak dia bodoh or what? Obviously Sofi tak datang kan? And where is this? Looks nice hahaha.

IMG_3741

Erm… Educated so takde nafsu ah?

IMG_3742

Last seen dan blue tick memain peranan penting dalam drama ini.

IMG_3743IMG_3744

Bye.

IMG_3745

9 monthsary hahahahahaha. 9 months kemudian bunting.;

IMG_3746

Hmm.

IMG_3747IMG_3748

Dia pun nak. Tengok muka gian tu hahaha. Abeh si Ryz cium Sofi sambil memegang komputer riba??

IMG_3749

Si dekni kenapa sakit kaki.

IMG_3750

Rusdi siapa pulak? Matair lama?

IMG_3751
ok gonna check either one of the cafes later haha #sempat

Secara terus terang, saya tidak suka dengan drama ini tetapi saya amat tertarik dengan konsep drama ini. Ini kerana ia sebuah drama penuh dengan unsur realisme. Sebuah keluarga yang berjaya namun tidak hubungan antara mereka tidak begitu mesra. Apabila masalah muncul, si bapa menyuruh si ibu atau si abang untuk berbual dengan si adik.

Inilah realiti dunia. Kepada ramai, keluarga bahagia, upper-middle class. Tetapi, hanya tuhan sahaja tahu masalah yang mereka hadapi. Drama yang tidak dramatik kerana ia realistik. Saya harap ia akan terus menyimpan unsur realisme dan menimbulkan lagi banyak isu-isu keluarga/masyarakat yang dekat dengan hati penonton!

Antara isu-isu yang menarik perhatian saya adalah isu komunikasi antara ahli keluarga, pergaulan antara teman lelaki dan wanita, komunikasi menggunakan teknologi (whatsapp), tekanan kepada belia untuk melestarikan budaya, keberjayaan dan banyak lagi.

Walaupun drama ini amat membosankan kerana tiada konflik yang menarik (yet) ia mampu mengajak para penonton untuk berfikir secara mendalam kerana saya pasti setiap orang telah mengalami apa yang watak-watak hadapi!

Syabas, Suria!

Kepada ibu-ibu di luar sana, Selamat Hari Ibu! Saya tunjukan lagu ini untuk semua mothers!

Pengkritik Sandiwara

(Photos are from Mediacorp Suria’s Toggle)

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s