Premonition: Episod 1

Greetings, O loyal readers! It is I, Soap Opera Critic, once again. In this event, a new local English drama has arrived to let us suffer the Monday Blues tragedy.

Chey merepek, berbual Melayu sudah.

Haritu, saya sedang melungsuri Toggle untuk menonton Miss Adventures yang dihoskan oleh Munah dan Carla(sp?), saya ternampak poster/video drama ini di thumbnail Toggle. Pelakon lelaki yang tertera di poster tersebut amat familiar sekali. Saya pun klik la kan. Setelah beberapa minit menonton, baru saya sedar lelaki tu rupa-rupanya lelaki yang dulu main cerita “Sayang-Sayang” yang juga dibintangi Michelle Chong!

A little flashback for you guys. (Whoever recorded this used those “Tape”??)

I used to LOOOOVE  watching this sebab lagu temanya yang agak rancak, ceritanya yang kelakar dan juga Johnny Lu yang amat comel dan hunky sekali ya auuuhhhmmm…

Tapi kini, dia memainkan watak utama dalam drama “Premonition” di Saluran 5 ataupun Channel 5.

premonition

Sekarang dah tak cute lagi ah tapi macam daddy urgh fuck me

APA KE BENDO PREMONITION SAK. Saya pun pergi ke Google untuk mencari jawapan.

“a strong feeling that something is about to happen, especially something unpleasant.”

Oh… Dalam bahasa Melayunye… Tak Sedap Hati. Selalunya Mak-mak saja yang ada perasaan macam gini. Dan selalunya ia benar hahaha.

Dengan tajuknya sahaja, ia mengingatkan saya mengenai drama Suria, iaitu Firasat.

Saya rasa ada persamaan antara drama Firasat dan Premonition. Tajuk je dah seakan, bukan? Tentang seseorang yang mampu melihat ke masa hadapan.

Tanpa membuang masa, ayuh lihat apa yang berlaku pada episod 1 drama ini!


Episod 1

IMG_2911IMG_2912

Inspektor wanita ini berlagak superior dan mempunyai ciri-ciri seorang IO yang amat baik sekali kerana mampu meneka jadual seseorang dengan begitu tepat hanya dengan melihat pakaian seseorang. Watak yang terlalu sempurna untuk seorang IO.

IMG_2913

Pihak hospital tidak kenal siapa lelaki ini tetapi dia dimasukkan ke dalam wad A. Syabas.

IMG_2916IMG_2917

Dia cuba imbas kembali apa yang terjadi. Si mamat hot ni sedang berjudi (urgh masalah orang cina eh no orang cina sempurna oops) dan dia kalah so dia takde pilihan tetapi untuk berjudi dengan jam tangannya itu.

IMG_2918

Dia memanggil rakannya untuk meminjam 20 ribu dolar. Senang je eh?

IMG_2919

Si perempuan ni yang sedang berjogging masuk ke dalam tandas dan cuba membunuh mamat hot menggunakan alat eksperimen yang baru dia buat pagi tadi di sekolah.

Can Narelle Kheng even act??? She’s too cute to be evil???

IMG_2920

Oh, mereka di atas kapal layar (yacht) rupanya. Bagaimana dia jogging sampai ke laut eh?

IMG_2922

Setelah penat bergaduh, lelaki hot tu pun dilempar ke dalam laut. Pada masa yang sama, disambar petir.

IMG_2921IMG_2923

Yay for special effects.

IMG_2924

Hahahahahaha what ever happened to these people on the yacht, nobody knows.

IMG_2925

Surprisingly, mamat hot ni masih boleh berjalan walaupun berada dalam air untuk berjam-jam. Dia juga boleh berdiri setelah disambar petir. Takde spinal injuries. Tahniah.

IMG_2926IMG_2927

Entah bagaimana, kini dia berada di hospital. Setelah menyelamatkan nyawa mamat hot itu, doktor membuka sarung tangan untuk memegang mamat hot itu. WTF SRSLY, gross? Hygiene pls. Mamat hot itu pun mendapat vision. Dia ternampak doktor itu mengalami kemalangan jalan raya.

tumblr_lkwanu8ugh1qjw75go1_500

IMG_2928

Rakan-rakan kerja doktor itu pun menasihati doktor itu dengan selambanya. LOL. Calefare tak boleh berlakon.

IMG_2929

YEA BITCH YOU SAW IT COMING DIDN’T YOU

IMG_2930IMG_2931

Apabila dia menyentuh jururawat, dia ternampak vision lagi.

IMG_2933

Tiada kad pengenalan atau apa-apa didapati pada dirinya tetapi pihak hospital boleh menelefon isterinya. Pelik. Pada masa yang sama, mereka juga berbual isu kewangan tetapi masih tetap tinggal di Wad A. Bodoh.

IMG_2935

Best, suruh mak buat benda? Anak durhaka. Abeh marah-marah mak.

IMG_2936

Can’t @ her for saying “your harsband”??? hahahhaha gi mampos lah. And nurses don’t handle bills issue????

IMG_2937

Pak cik dah lama tak goncang.

Well, dia sentuh budak tu dan ternampak vision lagi.

IMG_2938

White hair from lightning. Oh you know what?

tumblr_n96baqcopr1shyusgo5_500

A Channel 5 original????

IMG_2939

Kenapa sayur terdedah atas meja kat situ eh? Diorang takde peti sejuk??? Si dekni betul ke masak ni semua? Takde maid?

IMG_2940

All metal shit electrocuted him.

That is also his face when he jizz inside me.

IMG_2942IMG_2943

HAHAHAHAHA. You quickie dengan I la, kelengkang I dah basah.

Besides being a gambling addict, he is also a womaniser.

1426678316-tumblr-l85i9jrpvg1qadygwo1-500
IMG_2945IMG_2947IMG_2948

Dia ternampak arwah-arwah di sekelilingnya.

BTW, dia beli sarung tangan di pusat membeli-belah di belakang tu.

IMG_2951

Dia tiba-tiba ada di balai polis????

IMG_2952

Ya, stop.

IMG_2956IMG_2957

Dia pun memberitahu IO itu mengenai visionnya.

IMG_2958

Dia menggunakan/membawa balik telefon IO tersebut??? And she said it was new??? WHAT EVEN!!!!

On a side note: chest and biceps unf

IMG_2959

LOL makanan segera… So that’s how they afford the “rich” life.

IMG_2960

More chest please.

IMG_2961

SHE’S BACK W THE SAME OUTFIT OMG I AM DONE.

IMG_2962

Diorang pun bergaduh dan IO datang, end.


WHAT IS THIS SHOW EVEN OMG.

Secara terus terang, saya rasa drama ini langsung tidak ada originality, amat klisye dan terlalu sci-fi untuk drama tempatan. We all can agree it’s That’s So Raven + Anna from Frozen + Rogue from X-men! Semuanya disatukan menjadi watak lelaki yang hot. Raven sebab boleh lihat masa hadapan, Anna sebab rambutnya, Rogue kerana apabila menyentuh seseorang, kuasanya akan dihidupkan.

tumblr_m27z6vimnc1qbymseo3_250
oh, and the gloves too
So much for A Channel 5 Original, more like boring-anal.

And I didn’t know Rosalyn Lee can act. I only know she can’t act HAHAHAHAHA SIAK. But what is her character anyway? Angst inspector who feels she is superior to junior IOs who wanna act berlagak depan suspek dan pada masa yang sama sedang menjalani mid-life crisis? I don’t get her character.

For Narelle Kheng’s character, is she even human? Does she own a wardrobe at least???? URGH.

We all know watak utama will realise what great power he has abeh akan rasa kesal sebab tak lakukan apa-apa then will one day use his powers for greater good. And itu akan serba sedikit menjejas perkahwinannya. Namun, dia dapat selesaikan masalah hutangnya kerana ada orang yang mampu membayarnya itu mendapatkan khidmatnya. Boo.

Watak isterinya pula, yang dimainkan Ezann Lee (who?), akan cuba sedaya upaya untuk mengorek rahsia suaminya.

Soalan yang masih bermain di benak fikiran saya adalah… Bagaimana watak utama tu peroleh kuasa ajaibnya? Adakah dia memang sudah ada kuasanya itu sebelum tragedi di bot, cuma dia tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya? Pendek kata, petir itu merupakan pemangkin lah kan. Ataupun tragedi itu yang menyebabkan dia mendapat kuasa luar biasa itu? Hmm…

Minority representation in this episode: ambiguously 2

Saya akan terus menonton drama ini kerana saya masih menantikan saat di mana watak utama akan menunjukkan badannya yang sapau (sebab Suria pun takde drama best). Saya tidak akan menulis setiap episod tetapi akan membuat reviu untuk mid-episod gitu lho. Dan juga final episod!

Just when you think Suria dramas merepek then you realise Channel 5 also has dramas.

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Channel 5’s Toggle and Facebook)

 

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s