Bunga Tanjong: Episod Akhir

Cik kechik ke FLOPZZZZZZZ!!!!

Itulah lagu yang sepatutnya menjadi lagu tema drama BLOKBUSTER 4 episod Bunga Tanjong yang menelan belanja hampir setengah juta dolar! Bukan lagu yang dinyanyikan Aisyah Aziz ni.

Saya ingin tahu, berapa ramai orang yang sebenarnya mengikuti drama ini? Secara jujur, episod pertama je dah malap seh. Kenapa la Suhaimi Jais buat drama ni? Apakah motif dia sebenarnya. Sebelum saya kupas dan memberi kritikan pedas buat drama ini, ayuh kita lihat apa yang berlaku pada episod 4.

Kepada anda yang belum membaca entri sebelum Bunga Tanjong, klik di sini: Episod 1, 2 & 3.


Episod 4

img_2307

Oh yes. Saya lupa bahawa Rafaat Hamzah/Hassan adalah (bekas) suami Mariam! Tetapi kenapa dia dipenjarakan eh? Domestic violence ke? Macam mana dia tahu isterinya bekerja di Bunga Tanjong? Mariam pun mencari Kamal untuk meminta tolong. Kamal memberitahunya untuk bersembunyi.

img_2309

Apa sak pegang-pegang. And Rafaat Hamzah ni watak semua sama je. Lelaki kaki pukul yang bengis yang gian.

img_2310

Chey chey Kamal menyelamatkan situasi. Abeh si Hassan kata jangan masuk campur hal rumah tangga?? Kalau kau taknak orang masuk campur then selesaikan dalam rumah la, ngok. Ni tempat awam sak.

img_2311

Kamal badan sado tapi weak.

IMG_2312.PNG

Kamal dah kenek pukul baru orang-orang yang tengah tengok nak tolong??? Abeh si dektu asal tak gunakan suara dia dan lontarkan suara besar dia untuk hentikan pergaduhan???

img_2313

Mariam membawa Kamal pulang semata-mata untuk membersihkan luka Kamal. Erm… Kat tempat kerja kau take first-aid kit? Bodoh sak. Kalau takde first-aid kit pun, takkan takde kain + air???

img_2314

Menyampah.

img_2315img_2316

Konon dia dah selamatkan perempuan-perempuan joget ah.

img_2317

Eh? Masih ah.

img_2318

Si Mariam terkejut melihat Kim Chian muncul di depan rumahnya tetapi tak terkejut melihat makcik di sebelah Kim Chian. Seolah-olah makcik tu memang anjing tepian Kim Chian.

img_2319

Tak faham sak. Might as well upah makcik tu jaga baby tu kan??? Ni kau suruh Wan dengan Mariam jaga tapi upah Cik Aminah untuk jaga. ????????

baby-gifconfused-gifidkgood-luck-charlie

img_2320img_2321

Kim Chian ingin Mariam untuk tidak hadir ke kerja untuk sementara waktu agar Hassan tidak ke sana untuk buat kacau.

img_2323

Lek ah. Kau boleh kerja tempat lain kan?? Kau ada pelajaran pe. Walaupun tak tinggi. Tapi lebih tinggi berbanding wanita-wanita lain, kan?

img_2325

Atas nasihat Wan, Mariam pulang ke kampungnya untuk mencari ibu dan ayahnya.

IMG_2326

Mariam mengimbas kembali masa dia kecil. Raja Ema tetap wowz ya. And what is this scene even? Mariam membaca buku, ibunya menyuruh dia makan kerana sudah penat memasak, Mariam masih ingin baca buku, ibunya agak kecil hati, Mariam mengatakan I love you dan lari ke rumah untuk makan.

Aku rasa mak dia dah kangkang lauk-pauk yang dimasak.

IMG_2327IMG_2328

Saya dah agak dah.

IMG_2329

No. Kau jadi perempuan joget sebab kau tak tau buat pilihan yang waras.

IMG_2331

Wow, dia disown anak dia? And cepat betul dia kahwin lagi satu. Arwah isteri kau lagi lawa sak.

IMG_2332IMG_2333

Kini saya tahu. Pakcik-pakcik teksi kepo macam pakcik beca ni. Dan nak eksyen bagi nasihat semua. So memang lumrah pakcik-pakcik yang bawak kenderaan eh?

IMG_2334

Lol. Macam mana orang dulu stalk eh?

IMG_2335

LOL. Urgh dia nak cuci dosa abeh pakai kain? Bukak je la semua!!!

IMG_2336

Setelah dapat, John Wright memberi tahu tauke-tauke bahawa Kim Chian tidak akan menjual Bunga Tanjong.

IMG_2337

Tauke-tauke pun bercadang untuk membunuh Kim Chian.

And akhirnya mereka ada sarikata Inggeris dan Melayu apabila watak-watak berbahsa Cina!!! Can’t believe previous episodes they omit Malay cos #CHINESEPRIVILEGE FUCK. 

Kat saluran Melayu pun nak pinggirkan penonton Melayu.

IMG_2338

????

IMG_2340

Mariam meminta tolong daripada Kamal.

IMG_2341

Kepo.

IMG_2342

Eh si Puteh ni eh!!! Kenapa dia nak bocorkan rahsia orang? Dia suka lihat orang merana??

IMG_2344

Mana beli? Giordano?

IMG_2345

Kim Chian memberitahu Kamal bahawa Wan menjual badan dengan cara sukarela.

IMG_2346

LOL. Tembak ah. Kau kenek ingat, kau ada satu bouncer je. Kalau kau tembak dia, nanti orang buat kacau, kau yang susah. Bodoh.

IMG_2347

Muka Mariam keliru sebab pintu tidak dikunci tetapi tidak boleh dibuka.

IMG_2349

Mungkin dikunci dari dalam? Oh tidak.

IMG_2350

Gila sak si Hassan ni!!

IMG_2351IMG_2352

WHAT EVEN.

IMG_2353

Nasib baik Kamal ada!!

IMG_2354

LOL.

IMG_2355

Si dekni terus lari??? Dia pengecut ke. So plan dia is what? Dia nak bunuh Mariam dan lari la eh? URGH. Tapi terbunuh Wan. Apa motif dia!!!

IMG_2356IMG_2357

Bagus, kata-kata akhir tanak ingat Tuhan. See you in neraqa.

IMG_2358

Kesian Kamal…

IMG_2359

Apa kaitannya??

IMG_2361IMG_2362IMG_2363

Oh no. Adakah Kamal akan menembak Kim Chian?

IMG_2365

Chey, Kamal ada hati yang murni.

giphy2

IMG_2366IMG_2367

Hmmm… Bunyi macam Hitler. What logic is that? And I can’t @ his script? Something like “kalau kau nak bunuh orang, kau bunuh satu family dia” read that in Chinese accent!!! Urgh.

hitler

IMG_2368

Headshot macam bindi. Di sini kita lihat Suria sesuka hati nak cultural appropriation.

tumblr_nya3dfytc21qa4l1ko5_540

IMG_2370

Hassan memang menantikan kehadiran polis.

IMG_2371

Dah besar anak dia.

IMG_2372

Wow, dia tulis novel seh.

IMG_2373

Ia agak jelas bahawa Kamal tidak khusyuk membaca kerana dia meletakkan buku di atas meja. Sebagai seorang ulat buku, apabila saya membaca halaman terakhir buku yang bagus, saya akan mendekatkan buku tersebut dengan muka saya. Oleh kerana Kamal tidak buat sedemikian, buku ini flopz. Oh wait…

IMG_2375

Buku ini bertajuk Bunga Tanjong rupanya!!!! Patutlah dia taknak baca gitu. Sebab akhir cerita merepek!!! Sampai dia tinggalkan saja buku itu. Tak kuasa nak baca lagi hahahaha. Kamal suka membazir ke? Beli kopi dan roti tapi tak minum.

IMG_2376

Oh ya, saya lupa. It’s a flashback for Mariam. LOL.


Secara terus terang, saya memang amat kecewa dengan drama ini. Ini kerana saya memang menanti-nantikan drama ini. Ia telah mendapat banyak media coverage di majalah serta suratkhabar. Dan apabila saya mendapat tahu bahawa kos drama ini hampir setengah juta dolar, saya betul-betul mengharapkan mutu yang tinggi bagi drama ini.

Dan, apakah plot sebenar drama ini? Siapakah watak utama bagi drama ini? Bukan itu sahaja, drama ini sepatutnya menghidupkan kembali suasana Bunga Tanjong, bukan? Tetapi mengapa drama ini menunjukkan kelingkupan Bunga Tanjong???

Dan ini menimbulkan beberapa soalan!! Apa yang terjadi kepada Bunga Tanjong sehingga ia ditutup? Setelah Kim Chian mati, tauke-tauke mengambil alih Bunga Tanjong dan ia muflis???? Atau wanita-wanita tidak lagi ke sana kerana tidak suka dengan majikan mereka? Apa pula yang terjadi kepada watak Rokiah? Rokiah terus hilang setelah episod 3. Watak Puteh pula bagaimana? Dia tak berubah ke?

Saya rasa watak Mariam merupakan watak yang amat bodoh sekali. Ini kerana dia mengundang masalah kepada dirinya. Walaupun dia berpendidikan (tahu membaca Bahasa Inggeris), dia tidak mahu mencari kerja yang lebih baik. Dia tetap ikut cakap Wan. Kenapa dia percaya Wan bulat-bulat kali pertama mereka bertemu? Ia tidak masuk akal langsung. Wan pun bodoh, ikut cakap Puteh sahaja. Yang tak bodoh cuma Rokiah kerana dia mempunyai pendirian sendiri walaupun dihina. Saya lebih tertarik dengan kehidupan Rokiah berbanding 3 wanita itu.

Tambahan, drama ini tidak mendapat sambutan hangat di media sosial. Lihat sahaja berapa ramai orang tweet menggunakan hashtag #BungaTanjong apabila episod akhir ditayangkan.

DU5sQCEj

Kasihan. Mungkin kerana ia ditayangkan pada waktu yang agak lewat pada malam Selasa. Jam 1030 malam kerana sebelum itu Anugerah Skrin Akhir. Saya rasa drama ini tidak menepati citarasa penonton Suria lah. Siapa nak tengok wanita joget?? Tu semua tidak ISLAMIK!!!

Dan saya tidak boleh terima hakikatnya bahawa drama ini dibukukan. Saya kurang pasti sama ada buku tersebut dicipta dahulu atau drama ini dicipta dahulu. Walau apa pun, saya pasti buku itu amat membosankan. Mungkin ramai yang akan membantah kerana selalunya, buku cerita lebih menarik berbanding filem/drama. Contohnya: Harry Potter dan Hunger Games. Tapi tahukah anda buku cerita Divergent sebenarnya lebih flopz daripada filemnya?

climbingwalls-1442407235
Tahukah anda adegan ini tidak ada dalam buku Allegiant? Mereka menembusi “tembok” dengan menaiki sebuah lori.

Please. Orang nak beli buku itu bukan untuk inti buku tersebut. Ia kerana it was on TV.


 

UPDATE

(as of 7/4/16)

Saya difahamkan bahawa novel ini merupakan susulan jalan cerita Bunga Tanjong yang ditayangkan di TV. Maaf, tak berminat pun. Mungkin diorang cuma nak cari duit kerana sedar bahawa telah makan terlalu banyak wang untuk menerbit drama yang kurang mendapat sambutan ni.

end of update

 

Mungkin wanita-wanita ini mempunyai halusinasi. Mereka tidak bekerja di Bunga Tanjong. Mereka merupakan pesakit Tanjong Rambutan…

41dlrln

Urgh. Saya rasa amat bersyukur kerana ia hanya 4 episod. Tak sabar untuk menonton drama yang bakal menggantikan slot drama hari selasa ni… INTERNS!

interns2.jpg

Urgh, Sarah kau kahwin si dektu sudahlah jangan nak cerewet!!!

Plus, kenapa Bunga Tanjong harus mainkan lagu ini?

Ia merupakan lagu intro bagi salah satu drama kegemaran saya dahulu!!

Kuala Lumpur 26/4/2007.Para pelakon sitkom Bong.UTK HIP.Zaharin Hayon

Bong!!!!!!

Bintang keflopopan: 4/5

Saya tak bagi 5/5 sebab saya tolak 1 markah kerana saya rasa saya suka akan set dan juga ketelitian pihak penerbit untuk memastikan bahawa suasana 60an dihidupkan!

Bintang kerelevanan: 2/5

Walaupun ia sebuah drama dalam era 60an, isu-isu yang ditimbulkan kekal relevan sehingga zaman sekarang. Seperti kepentingan pelajaran, domestic violence, persahabatan, isu perkauman, sexism, pengorbanan, samseng dll.

Pengkritik Sandiwara

(Photos are from Mediacorp Suria’s Facebook and Toggle)

4 comments

Tinggalkan Jawapan kepada Calon-calon Anugerah Pengkritik Sandiwara 2016 – Pengkritik Sandiwara Batal balasan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s