Interns 2: Episod 1

Salam April semua!! Akhirnya, musim kedua Interns yang telah kita nanti-nantikan sudah bermula. Drama yang dibintangi Lydia Asyiqin, Aaron Khaled, Sheiryn Aisiqa, Erwin Shah Ismail dan Sharon Ismail bersama Mastura Ahmad ini mengisahkan sekumpulan belia yang cuba mempersiapkan diri mereka dalam dunia kerjaya pilihan mereka, iaitu fesyen. Apakah cabaran yang terpaksa mereka harungi musim ini?

Sebelum saya mengupas episod 1 drama ini, ayuh kita recap sedikit mengapa harus adanya musim kedua. Atau anda boleh klik di sini untuk imbas kembali dengan lebih terperinci.

Pertama: Hubungan cinta antara Sarah Yusoff dan Hilmi Razak yang masih tergantung.

Pada episod akhir musim lalu, Hilmi telah pun berangkat ke Perancis untuk kerja selama setahun. Adakah perasaan Sarah terhadap Hilmi akan kekal sama selama setahun dia menunggu kepulangan Hilmi? Atau Sarah ada jejaka lain?

Kedua:

IMG_2542
Tak perlu penjelasan ya untuk Azree Rahim. Dalam musim ini juga kita dapat tahu sama ada dia sudah menjalani perkhidmatan negara atau tidak. Mungkin dalam drama ini juga kita dapat lihat seorang watak bapok homoseksual yang tidak dipinggirkan?

(Oh no! Suria tidak sepatutnya tunduk kepada gaya hidup alternatif!)

Ketiga:

IMG_2546
Bagaimana dengan watak Matt dan Runway Rio? Adakah mereka tidak diperlukan lagi dalam musim ini? Adakah Coco akan bertemu dengan musuh baharu? Bagaimana pula dengan watak Iffah? Adakah dia akan pulang ke Singapura sebagai model berjaya dan menaikkan lagi taraf RCV?

Keempat:

Penyakit barah Katijah Selamat Coco dan juga masalah keluarga Sarah. Adakah mereka berdua akan menjalin hubungan yang lebih akrab dan akan kongsi masalah bersama?

Kelima:

Bagaimana dengan bisnes RCV semenjak Fashion Week terakhir mereka? Adakah mereka mendapat lebih banyak hasil atau masih merangkak dalam industri fesyen?

Dan terakhir sekali:

Perjuangan mereka bertiga sebagai pekerja sepenuh masa di Roxanne & Coco’s Vintages!

Malang sekali Sophia Navita yang memainkan watak Roxanne tidak akan muncul dalam musim ini. Saya pasti alasan mereka adalah “Roxanne sedang sibuk dengan RCV Malaysia”. Bersama dengan full-timers musim lalu. 🙄

Soalan panas, siapakah intern-intern baharu bagi tahun ini?

OMG They have aged gracefully!! Akhirnya Coco diberi ruang untuk duduk di atas sofa. Dan Nadya hampir-hampir selesai menyikat rambutnya!!

Mungkin ada yang akan komplen, “asyik muka Aisiqa, Lydia Asyiqin dan Sharon aje keluar TV”. Eh takpa la! Kededua drama yang dilakonkan Lydia Asyiqin amat meletop, ok. Kisah Tok Kadi suatu drama yang amat berjaya sekali! Bagi Aisiqa pula… Masa untuk tebuskan kesilapan la eh. Bunga Tanjong FLOPZ maha FLOPZ. Kalau awak ada isu dengan Sharon Ismail muncul di TVthen, you are the issue!!

Sepanjang musim pertama, saya selalu terpegun apabila mendengar lagu temanya kerana ia very trendy, hip, mempunyai tempo yang agak rancak dan sungguh membakar semangat! Saya cuba mencarinya di iTunes tetapi tiada hasil. So… Patutkah saya muat turun lagu itu secara haram?

Anda pasti boleh bayangkan saya menggelekkan punggung saya apabila lagu ini dimainkan.

Tak ku endahkan kau

Tak kan ku hirau

Kau hanya kacau

Mungkin kau sasau

Hanya meracau

Gaya melampau

Tak naik pun cekau(?)

Kan ku buktikan kau

Selain muzik video, video di atas juga merupakan recap musim sebelumnya!

Soalan cepumas: Adakah watak ini akan muncul dalam musim kali ini?  

Saya masih ingat lagi, saya pasti akan roll my eyes setiap kali Tuan Jean Benoit Chaplin muncul! Lakonannya… Pelik teramat sangat dan kehadirannya memang janggal sekali. Saya harap saya tidak akan lihat muka dia yang tak seberapa ini.

Kali pertama saya perasan Interns bakal ada musim kedua adalah apabila halaman Fb Interns mengemas kini gambar profil mereka pada Januari 31.

RCVinterns

Saya terus berkata kepada diri saya, “Ni mesti intern yang upload, buruk sak!” Tapi… Memang buruk kan!!! Saya rasa mereka teasing us ah. Lepastu, mereka tukar balik kepada asal. Semenjak itu, para pelakon Interns pun mengemas kini sosial media mereka dengan berita mengenai musim kedua Interns!

Kali ini, Interns ditayangkan pada setiap Selasa, 930 malam, menggantikan slot Tanjong Rambutan. Tidak seperti musim lalu, di mana ia ditayangkan setiap Isnin. Nampaknya tiada drama baharu yang menggantikan slot Kisah Tok Kadi!

Tanpa berlengah masa lagi, saya ingin mulakan sesi kritik-mengkritik saya!!!

(Mengikut hukum tatabahasa, ia sepatutnya “mengritik” sebab Hukum PTKS. Sigh dilema wanita…)

Ingat! Katakan perkataan “Interns” dan frasa “Roxanne & Coco’s Vintages” dengan slanga yang amat kebaratan sambil mengembangkan hidung anda untuk mendapatkan kepuasan optima!

Tak tahu? TAHU KAN. 


Episod 1

IMG_2590IMG_2591

 

Coco in disbelieve kerana si mamat/hos rancangan kata jangan gemuruh. Hahahaha. Keyakinan diri Coco begitu upz eh? Nampaknya, Abang Sulaiman masih wujud di RCV Singapore!

IMG_2596

LOL. Tapi memang benar. Kot dia buruk macam Elsa.

IMG_2597

Kan, aku dah bilang korang semua pasti Roxanne di KL untuk RCV Malaysia.

IMG_2599

Yayyyy. Kekewatan Azree semakin terserlah. Sarah kelihatan bubbly dan naive macam selalu. Nadya biasalah vogue dan step hot.

IMG_2600

Dari kawasan CBD, mereka ke Bugis semata-mata untuk membeli kopi. Dah tak ke kedai kopi Eva Norman lagi.

IMG_2601

Aaaand… Mereka kembali di tempat di mana diorang catwalk tadi, namun kini dengan kopi mereka! Nadya sempat nyakat rambut pao Azree yang tak seberapa.

IMG_2602
love the expression

IMG_2603

Saya ketawa terbahak-bahak.

IMG_2607
IMG_2604

Siapa terlanggar Nadya sehinggakan kopi tertumpah kat baju dia! (pura-pura tak tahu)

And wow, adegan dari episod pertama musim lalu ke?

IMG_2608

Siapa nak bermesyuarat kat Botanic Gardens sak?? Nampaknya dalam musim ini, kita cuma boleh “berinteraksi” bersama Roxanne apabila Coco menelefon Roxanne.

Hmm… More air time untuk watak Sulaiman sebab…

IMG_2609

Stop the puns, Nadya Menon.

IMG_2612

Ni kelakar.

IMG_2614

Hahahaaha. Ni line kegemaran saya apabila saya menantikan sekumpulan anak-anak kecil untuk memulakan tugasan!!!

Dan awak lihat tu, #ProductPlacement you. Yeo’s Lychee! Saya fikir orang-orang fesyen tak minum Yeo’s kot. Takde curlass. Mereka minum air Coconut Water sebab better hydration.

o7wffx2xu2i7k

IMG_2615

Sarah ingin ambil cuti setengah hari tetapi tidak diluluskan kerana RCV sedang sibuk dengan benda handing over. Kesian mak dia kenek pergi jumpa doktor sorang-sorang.

IMG_2616

Eh? Sempat mengurat? Menyampah.

IMG_2618

Siapakah kawan lama Coco yang ingin berjumpa di Botanic Gardens? Kasihan mereka kepanasan.

IMG_2619

Oh, it’s Abang Khairudin Saharom yang memainkan watak Eddy!

woman-period-cake-love-gif-funny-seductive

💦All kakak-kakak rejoice💦

IMG_2620

Oh, Eddy producer Adara Pictures. Adakah ini #ProductPlacement atau menggaruk bola sendiri? Hmm… Si Nadya pun berkata dia pernah ujibakat untuk filem Adara Pictures. Dia serba boleh eh bakat dia? Tapi bimbo.

y6kohv5

IMG_2621

Patutkah saya ketawa?

IMG_2622

Oh tajuk projek terbarunya Are You Raden Mas Ayu. Kelakar! Jangan makan belanja setengah juta dolar sudah.

IMG_2623

Eh eh, suke Sarah.

Mereka pun berbincang pasal baju, poster dan lain-lain lagi.

IMG_2626IMG_2627IMG_2625

5 minit kemudian, Nadya baru dapat joke. Hahahahahahahaha. Tengok muka Coco, macam malas nak layan kau. Tapi itulah expresi muka saya apabila berdepan dengan orang yang lembab macam Nadya.

IMG_2628

Mereka semua dinaikkan pangkat (actually tak, cuma harus mengisi jawatan kosong lol). Chey chey, Head of PR seh Nadya.

IMG_2629

Wow. Dan juga Design Assistant.

IMG_2631

Eh. Azree Design Assitant 2???? Kenapa? Padahal dia yang paling rajin semasa internship. Si Nadya selalu buat hal, sampai nak sabotaj! Si Sarah pulak… Erm, nasib?

IMG_2632

Kenapa Coco berat sebelah eh? Ataupun dia ada perancangan yang lebih gah untuk Azree? Ataupun… Coco sexist? Atau homofobik? ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI!!!!

Say no to discrimination at work or at anywhere!!!!

IMG_2634

Akhirnya, kita dapat lihat Coco membuat kerja! Dalam musim pertama, dia cuma adakan mesyuarat, tulis nota di buku, skype dengan Roxanne dan itu sahaja. Musim ini, dia melukis baju. Syabas!

Azree ingin berjumpa Coco untuk berbincang hal pangkat baharunya itu namun tukar fikiran.

IMG_2635

The Vault kini ada lampu UV untuk menjimatkan tenaga elektrik.

Sebentar tadi, Azree berkata dia sudah bekerja di sini dua tahun. Ini bermakna dia tidak menjalani perkhidmatan negara kerana pada musim pertama, dia bekerja di Roxanne’s Vintages setelah tamat JC. Hmm? Ataupun dia telah ke NS sebelum bekerja sebagai intern?

Walauapapun, kita semua tahu bahawa Azree tidak dapat memasuki menara gading. Kasihan. Dalam musim pertama, dia berkata bahawa dia ambil economics and accounting. Setahu saya, cuma MI sahaja yang ada subjek accounting. Tu pasal la dia tak dapat masuk uni. Oops…

IMG_2636

Mereka pun memberikan lambaian terakhir kepada Sulaiman sebelum dia berangkat ke KL.

IMG_2637

#ProductPlacement

IMG_2638

Nadya sepatutnya print benda tapi komputer ribanya tiada bateri!! Mereka semua sudah keluar pergi makan!

IMG_2639

Menyampah la tengok ni hahahahaha. But… Dah macam The Fault In Our Stars. Pesakit barah berjumpa di Cancer Support Group, jatuh cinta dan… MATI??? Nooo…. Saya taknak watak Mastura Ahmad mati sebab barah boleh diubati!!!

anigif_enhanced-30845-1403042366-28
crying for Suhailah’s anticipated death

IMG_2644

Mereka bertiga ke galeri seni sebelum bermakan malam. Malangnya, Nadya dan Sarah tidak menghargai seni dengan mendalam. Tidak seperti Azree yang memahami seni. Chey.

IMG_2645

Sedih aku tengok dia. Tapi takpa la, mungkin ada pangkat yang lebih besaw?

IMG_2646

Mak dia ingin mencuba gincu. Ada tujuan tersirat tu…

IMG_2647

Aww… Adik dia dah tinggi sak!! Sigh kalaulah saya masih boleh membesar. 😦

IMG_2648

Seperti biasa, Sarah lambat!!!

Mereka sudah tidak lagi mengguna telefon bijak Nokia (for obvs reasons), kini telefon Tingkap-tingkap (Windows)!

IMG_2649

Muka macam mnl.

IMG_2650

Kasihan Azree terpaksa selamatkan situasi!

And yes, apabila Coco di skrin TV anda, jangan lupa untuk hashtag #SlayronIsmail.

IMG_2651

Dia sedar bahawa komputer riba Nadya tiada bateri!

IMG_2652IMG_2653

Eh? Nadya tinggal kat HDB ke? Bukan ke dia tinggal di Duxton (or some condo) bersama ayahnya? Atau dia sudah berpindah bersama mamanya?

IMG_2654

Tanpa membuang masa, Azree pun melukis desain-desain di kertas!

IMG_2655

Coco nampak kerajinan Azree.

IMG_2656

LOL! Ilham dari galeri seni semalam ke?

IMG_2658

Mereka menaiki tangga agar tidak bertembung dengan Eddy.

IMG_2659

Tapi hairannya, mereka sampai dahulu. Lif apa slow macam siput eh? Rambut Nadya dah berserabot sak hahaha.

IMG_2661

Kenapa bila mereka berbual Bahasa Inggeris, sari kata pun Bahasa Inggeris?

IMG_2665

Coco membaca skrip filem Are You Raden Mas Ayu dan berpendapat bahawa skrip itu sungguh familiar. Do I sense some love antara Coco dan Eddy?

IMG_2666IMG_2667

Mereka pun memberi penjelasan kepada lukisan tangan yada yada save the world again. Setiap episod sama macam gini kan?

IMG_2668

Eddy suka dengan kerja mereka dan akan kerjasama dengan RCV.

IMG_2669
why is Sarah so comel?

IMG_2671

Oh yes… Adakah kita akan lihat #CoDy menjadi realiti?

IMG_2672

Aku tak faham tau Suria. Kalau watak tu berjaya je, mesti dari JC. Tak boleh ke diorang dari institusi yang lain? Lagipun, kenapa Coco pergi JC tapi akhirnya bukak fashion label??? So dia flunk As? Kan lebih logik kalau mereka dulu pergi ke sekolah seni bersama ke apa.

IMG_2674

Mestilah. RCV semakin berjaya tapi ada 3 pekerja sahaja??

IMG_2675

Ooh…

IMG_2676

Saya perhatikan bahawa watak Nadya ini semakin bodoh?? Hahahaha. Dulu dia macam kakak-kakak bimbo tapi sassy, kali ini bodoh pulak.

IMG_2677

SIAPA TU?! Apa latar belakang mereka? Apa orientasi seksual mereka? Dari sekolah mana? Kaya atau tidak? Sudah berpunya? Dah makan? Boleh bekerja? Minat fesyen sangat ke?

IMG_2678

Azree muka masam sebab dia dah tak tinggal rumah besaq lagi. Dia terpaksa tinggal di HDB setelah pulang kepada ibu dan bapa kandungnya.

Aku rasa si mak Azree ni dulu dia jual Azree sebab nak jaga Farhana, dan oleh kini Farhana di Perancis untuk melanjutkan pengajian, dia pun cari suami baru dan mengajak Azree tinggal bersamanya.

IMG_2589
ss from season 1

Hahahaha kenapa dia tukar mak bapak sak. From educated looking to kampong looking set of parents. Mungkin watak ibu Azree akan muncul lebih kerap, oleh itu mereka perlukan pelakon yang boleh berlakon, kan? Bukan macam musim lalu, kaku giler.

IMG_2679

Apa ni eh? Buat saspens aja!

IMG_2680

Kat hospital ke…

IMG_2683

MENGGATAL?! Diorang makan apa tu? Tahu telur?

IMG_2684

Si Nadya ternampak cermin retak abeh marah? Tak faham.

IMG_2685

Aww… Sarah masih merindui/inginkan Hilmi!


 

Dan itulah episod pertama #Interns2. Secara terus terang, saya agak hampa kerana ia agak hambar dan tiada klimaks yang mampu menaikkan halwa nafsu saya. Jika anda sedar, plot episod ini seakan dengan plot episod 7 musim sebelumnya. Pada episod tersebut, Sarah terperangkap dalam lif dan dia mempunyai hard drive untuk presentation Fashion Week. Nadya dan Azree terpaksa melukis desain-desain. Coco mengajak Tuan Benoit menaiki tangga dan bukan lif untuk ke ofis mereka. Dan untuk selamatkan keadaan janggal, mereka membebel perkara yang artsy-fartsy untuk menawan hati klien mereka. Spot the similarities?

Tapi saya maafkan la eh kerana mungkin pada episod pertama, mereka ingin refresh ingatan para penonton dan ingatkan kembali plot cerita yang terbengkalai pada musim lalu. Dan juga ingin mengenalkan watak-watak baharu? Saya cuma ada hal dengan watak Nadya Menon, kenapa dia semakin bodoh eh? Dia tidak begitu belo-belo dalam musim pertama? Adakah ini disengajakan? Fashion sense Coco pula semakin matang dan bold.

Saya look forward to perhubungan antara Coco dan Eddy! Nampak macam juicy je. Dan juga hubungan antara ibu Sarah dan pakcik gian tu!

Bukan itu sahaja, saya amat suka akan barisan pelakon untuk drama ini. Kita ada yang veteran dan juga yang baharu. Dari zaman Gelora, ke zaman Police & Thief hinggalah sekarang! Diverse gitu lhö.

Saya juga tidak sabar untuk melihat kematangan watak-watak utama apabila mengajar para interns baharu. Adakah kita dapat lihat kualiti seseorang pemimpin dalam diri mereka? Ataupun mereka hanya akan membuat kecoh untuk menyusahkan hidup intern-intern baharu itu? Ini menimbulkan soalan, mengapa mereka terkejut melihat intern-intern baharu di Roxanne & Coco’s Vintages? Bukankah mereka dahulu juga seorang pelajar pelatih? Malah, mereka semua harus berterima kasih dan juga ketawa sendiri dan mengimbas kembali zaman internship mereka! Is it mereka takut mereka akan digantikan oleh individu-individu yang lebih muda dan kreatif? Sigh. Jangan fikir sebegitu la!

Selain itu, saya juga agak kecewa dengan penggunaan bahasa dalam drama ini. Nampaknya lebih banyak skrip dalam Bahasa Inggeris untuk musim kali ini! Saya harap episod akan datang lebihkan Bahasa Melayunye, ya?

Whatever it is, tak sabar untuk episod seterusnya! Ini kerana kini, saya hanya menulis reviu drama ini sahaja. Jangan sebut Alam Maya pls. Ia sebuah drama yang tidak mendatangkan faedah.

Pada musim sebelumnya, halaman FB Interns begitu aktif memuatnaikkan video-video BTS dan sebagainya. Musim ini, saya menantikan webisodes!! Harap-harap ada la eh?

iffahnorman

Webisodes please!!! Kalau ada, siapa akan kendalikan webisodes ya?

interns2potret

Watak mana yang belum muncul eh?

Jumpa anda minggu depan!

Pengkritik Sandiwara

(Photos are from Mediacorp Suria’s Toggle, Suria & Interns FB)

5 comments

  1. […] Hahahaha. Johan nak buat kelakar? Dia kata Kathy takda gaya, Netty ada style, sepadan dan secocok dengannya sebab mereka berdua ada gaya, mutu, keunggulan. EKSKIUS ME. Kau baju kemeja ni tak gosok, ronyok, tali leher tak centralised, tak secocok dengan warna baju nak labelkan diri sendiri sebagai “style”? Tersedak Coco! […]

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s