Alam Maya: Episod 1

Salam weekends, pembaca setiaku! Kepada ibu-ibu dan bapa-bapa, bagaimana anda luangkan masa bersama anak-anak anda musim cuti sekolah ini? Cakap pasal sekolah, kali ini saya bakal kupaskan drama tentang seorang budak sekolah politeknik yang mempunyai misi untuk mencari ayahnya yang telah hilang!

IMG_1286.PNG

Bertajuk Alam Maya, dibintangi pelaon baru Atyy Malek daripada drama Rempuh bersama  Awad Salim yang memainkan watak Matin, seorang pemilik kedai komik.

Oh cerita bedek?

Baru start je dah summarise the drama?? What even… Macam flashforward apa yang bakal berlaku. Maya, seorang pelajar politeknik bekerja sambilan di Kapow Komix dan pemilik kedai tersebut merupakan ayahnya. How klisye can Suria get????

Tak tersedak Cef Mel dengar Kapow Komix?

20150509_223513

photo from http://puteriwedding.blogspot.sg/2015/05/berita-harian-featuring-chef-mel-dean.html

Maya bodoh. Nak “pecah masuk” kedai pada tengah hari. Saya gunakan “pecah masuk” kerana Maya ada kunci kedai ini.

How oblivious can he get??

Seorang pelanggan ada masalah dengan kad kreditnya. Maya tolong gesek kad itu gunakan plastik??? Entahlah.

Maya masih mencari Ayahnya.

Maya memasuki kedai Matin. Matin tidak syak apa-apa sebab, bodoh.

So… Salah Matin??? Bukan ke Matin mangsa penipuan?? Kenapa berbual sampai Matin seolah-olah berkomplot dalam kes ini? Polis apa ni, bodoh????

And berapa banyak kali harus ku katakan bahawa polis on the run tidak memakai head gear.

Maya pun ke Alam Maya untuk selesaikan kes ini sebab polis bodoh. So sekarang korang tahu kenapa ia dinamakan Alam Maya.  
  

Mereka sanggup ke pos ofis untuk “menangkap” mamat yang tipu mereka.

LOL, orang lain. Tapi IO yang sama???? Such coincidence?

Mereka ternampak kedai online Eddy di pasaran hitam.

Mereka cuba negotiate.

Saya rasa awak tahu mana Eddy berada, kan?

Oh, itu bukan Eddy tetapi orang suruhannya. Eddy pengecut.
  

LOL. Tengah hari dan di tempat terbuka????
  

Apa dia gila.  
  

Matin dan Maya ke bilik rahsia. Eddy suruh mereka keluar. Kalau saya Eddy, saya cepat-cepat curi duit dan terus lari, BODOH.

Maya bakar baju Matin untuk activate fire alarm supaya mereka dapat diselamatkan kerana terperangkap.

Fire alarm activated tetapi polis yang selamatkan mereka. Bodoh. Oh ya saya lupa SCDF selalu dipinggirkan.

Setelah mencuri, dia makan. ??? Pencuri bodoh.

Lame.

Ni polis step gerek.

Ni mamat ingin memberi tawaran sebanyak berjuta dolar agar Matin jual kedainya. Saya tak tahu atas sebab apa.


Secara terus terang, drama ni merepek ah wtf??????

Lakonan oleh Atyy dan the mamat polis tidak memuaskan. Macam peserta Anugerah Skrin. Namun tidak boleh salahkan mereka lah eh, pelakon baru. So saya akan memberi masa.

This show is so dumb la? I can’t even be bothered to write and explain it!!!! 

Bagus la begitu ye, malam Rabu saya boleh tidur awal.

Pada episod akhir, Maya akan sedar bahawa Matin adalah ayahnya dan Maya akan ambil alih kedai tersebut. Maya cuba menyatukan ibu dan ayahnya namun mereka sudah tidak bersefahaman lagi. Maya jatuh cinta dengan IO bodoh itu.

Kalau perkara di atas tidak berlaku, saya akan muat naik gambar lucah saya di blog ini.

Jangan tersinggung ye. Kalau tersinggung sila ke planet Marikh.

Pengkritik Sandiwara

BONUS: berapa banyak kali perkataan “bodoh” digunakan dalam entri ini?

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)
  

3 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s