Kisah Tok Kadi: Episod 3

Salam Hari Pertahanan Mutlak, pembacaku. Sebagai warga Islam Singapura, kita haruslah mempertahankan maruah dan dara kita sehingga kita nikah. Macam drama Kisah Tok Kadi, semua pasangan suci. Tanpa membuang masa, ayuh kita lihat apa yang terpaksa Tok Kadi harungi pada episod 3 ini.


 

Episod 3
IMG_9773

Tok Kadi diiringi kumpulan kompang? Wah, bagus. Tak pernah aku nampak sebigini ya.

IMG_9774IMG_9775

Tok Kadi taknak bayar tol, kenek jawab teka-teki pulak. Kenapa la Tok Kadi kenek bayar tol? Hais, kalau Tok Kadi lari amacam? Tak jadi kahwin korang.

IMG_9776

Pintu yang kenek tarik. Hahahhahaha. Tarik je konek orang tua ni, teka-teki merepek.

IMG_9777

Huh? Muka kau buruk, siapa nak follow kau??? Bye.

IMG_9779

Menggatal la si Humairah ni. Nak kan Tok Kadi.

IMG_9780

Korang ingat eh, si dekni kata nak tolong buat dulang.

IMG_9781

Hais, Humairah. Nasib baik kau comel. Kalau kau Siti, aku dah maki hamun sebab kau kata buah manggar.

IMG_9782

Isa terkejut kerana ibu kepada isterinya telah membawa anaknya pergi sunat tanpa pemberitahuan Isa.

Tahukah anda bahawa sunat untuk anak-anak perempuan bukan wajib debatable issue ah so ok hahaha?????

IMG_9783

?? Ew? Apa sak. Takde pole dancer???

wig-less-o
strippers be snatching your weaves

IMG_9784

Bakal suami dia event planner. Abeh kenek jadi mascot??? What even???

IMG_9785IMG_9786

Your typical makcik kepo yang selalu nak enter frame.

IMG_9787

Hahaha. Abeh si Humairah kata diorang amek berat??? Apa kau.

IMG_9789

??? Bakal suami dia nak kerja pada hari pernikahan???

IMG_9790

Humairah terpaksa jadi unicorn sebab pekerja dia sakit la apa la entah. Kesian sak, nasib baik cute.

IMG_9791

Isa mengambil kesempatan untuk membawa anak COMELnya keluar pergi tindik hidung. Chey tak la. Tindik telinga la.

IMG_9792

???? Budak ni gila????? Tendang unicorn. Abeh kawan Humairah duduk diam kat situ tak perasan??? What even.

IMG_9793

Oh, no! Unsur kebetulan on point.

IMG_9794IMG_9796

Ini semua standard.

IMG_9798

Wow, berseri muka ustaz setelah terserempak Humairah? LOL, isteri Isa dah panggil lolol. Eh, kita tak pernah nampak muka isteri Isa ni eh?

IMG_9799

Cakap je la punggung sakit. Nanti ustaz bagi back door. Auuuhmmm. Konsperm mujarab punya. Dia doa-doa segala.

IMG_9800

Kreatif sungguh ya.

IMG_9801

Kau tengok kawan dia yang janji buat dulang. APA DIA BUAT?? Cik Yam juga yang beri dulang. Dia gunting apa entah. Abeh Cik Yam suruh beli kasut johnjohn, bukan kasut sukan. Kasut John apa sak??

IMG_9803

Asal dia bawak makcik dia eh?? Pelik. Kasut john tu kasut smart lah.

IMG_9804

LOL. Kepo sak. Nak lafaz satu nafas la apa la.

IMG_9805

Khairul pun terpaksa pergi berlatih bersama Tok Kadi.

IMG_9807

Tapi Tok Kadi kata satu lafaz ni semua tak penting. Yang penting hati beb.

IMG_9812

LOL?? Kesian Isa. Mak dia salahkan dia sebab tak tahu jaga anak? Padahal ada pelbagai faktor mengapa anak dia jatuh sakit kan??? So, dia nak pindah rumah la. Si ustaz bagi ceramah la. Tapi, hanya Isa yang faham perasaan dia sendiri, kan?

IMG_9813

Ibu si ustaz ni kerja sambilan ni warung.

IMG_9814

Chey. Ustaz update instagram. Dengan kata-kata pujangga yang sebenarnya perli orang ramai. Kalau ustaz ada twitter, mampos, semua orang ingat ustaz subtweet. Padahal, ia untuk semua orang.

IMG_9815IMG_9816

Ustaz cadangkan ibunya untuk bukak kedai kahwin-kahwin selepas kontrak mengajar dah tamat. Ibu dia pun sempat la selit.

IMG_9817IMG_9818

Makcik kembali dengan petua. And tak pernah dengar cocok cili bawang????

IMG_9820

Pengantin dah tak sabar so dia tersembur.

IMG_9821

Letak dalam paperbag??? Apa sak. Kan bagus kau bungkus dalam plastik hitam terus. LOL.

IMG_9823

LOL. Kesian sak ustaz macam budak kecik kenek marah dengan mak??

IMG_9824

LOLOLOLOL. Cik Yam juga berkata bahawa majlis plain? Apa dia nak sak.

IMG_9826

OMG Siti???? Siti diberi kerja oleh Khairul sebab… PEKERJA DIA TAK DATANG???? And, dia terpaksa kerja lebih pada pagi hari pernikahan dia?? EH DIA TAKNAK KAHWIN KE???

Khairul taknak tutup bisnes dia ke? Pekerja dia main suka-suka datang lambat lah, tak datang lah. Abeh dia boleh senyum lagi??? What even.

IMG_9827

Eh. Si dekni kan ada masalah keluarga tau tapi tak bilang pon. Dah episod 3 dan tiada perkembangan watak pun. So, obvsly Humairah akan kahwin ustaz kan? Hahaha. Pada episod 1, dia tak dapat bayar yuran tuisyen adiknya. Ni, nak pergi dialisis la. Apa masalah dia???

IMG_9828

Wow, cepat dia siap??

IMG_9829IMG_9830

HAHAHAHAHAHAHA. Hmm… Suka la tu si Siti tu. Dapat pergi kereta ustaz. Aku rasa dia letak barang sekali dalam kereta ustaz. Tapi ustaz bebas dari kuasa ilmu Siti yang tak seberapa.

IMG_9831

Wow, di sini kita dapat lihat bahawa anak puan pengarah Seri Wahyuni Jaes sedang membuat penampilan cameo ya.

IMG_9833

Padan muka nenek dia, kalau kenek saman NEA baru tau. And wth dia nak lindung??

Spot the product placement.

IMG_9834

hahahahaha. Khairul tak suka bila dipaksa memakai sarban. So, pengajaran dia episod ini, jangan paksa orang buat kerja yang mereka tak suka. Ia boleh jadi bahan ketawa. Sama la dengan saya, semua orang yang saya tak suka memang bahan.

IMG_9835

Wow, best Siti? Bawak beg kosong Ustaz???? Bodoh. Kalau ye pon, masukkan balik sarban tu, ngok.

IMG_9836

LOL. Cik Yam ternampak angkasawan terus terkejut. Abeh minum air anugerah sebab air anugerah mampu pulihkan sakit jantung.

IMG_9838IMG_9840

Wow, bagus Tok Kadi jawabkan pantun. Tahniah.

IMG_9842

MENYAMPAH.

IMG_9843

Kau tengok pakcik kat belakang tu. Pada permulaan episod ni, dia ada. Sekarang pun dia ada. Wow, bagus. Apa hubungan dia dengan bakal mempelai eh? Hmm…

IMG_9844

LOL, Khairul pengsan??? Dengan tiba-tiba?? What even.

IMG_9845

HHAHAHAHAHAHA ME????

IMG_9846

Kan! Terbeliak mata ustaz terdengar kata-kata Cik Yam. Terbakar telinga dia hahahaha.

IMG_9847

Pelik, semua orang macam tak hiraukan kesihatan dia??? Dia baru pengsan sak. Abeh boleh teruskan.

IMG_9848

Ceramah pendek haritu adalah tentang perbezaan pendapat, tak boleh paksa pasangan kita suka apa yang kita suka. Ini rumusan episod inilah. Kan Cik Yam cuba paksa anak muda ikut tradisi lama yang tidak relevan lagi. Abeh si Khairul paksa Tok Kadi pakai helmet angkasawan. Saya rasa ada hadith about differing opinion, wait eh lemme find.

aiya malas la but yea kita harus menghormati pendapat orang lain dan kita tidak seharusnya memaksa orang lain untuk bersetuju dengan kita.

This brings me to another issue where I always try to argue w someone on Twitter but they be attacking me personally? What even?! Here I am rebutting your points/ideas but you be calling me fat????? BODOH.

IMG_9849

Yea dah halal.

IMG_9850

Bukan ke tu lumrah biasa untuk Tok Kadi. Disambut apabila tiba tapi pergi cepat lol

IMG_9851

Oooohhh…

IMG_9852IMG_9853

HAHAHAAH CUTE SEKALI?? Humairah ingatkan si Shahrul nak salam padahal dia nak sarban dia lol. Siti la tinggalkan, bodoh.

IMG_9854
what makeup is this even???? Dia apa? Nenek kebayan??

IMG_9855IMG_9856

Baru mintak maaf dah kenek marah hahahaha. Sebab berbual atas pelamin? Dulu pengantin tak berani nak tengok atas pun.

IMG_9857IMG_9858

SENGAJA.

IMG_9859

Alalalala comey ustaz. Siti pun action hero.

IMG_9860IMG_9861

LOL. Kepo sak korang. Ambil gambar tanpa pengetahuan orang? Saman baru tau.

IMG_9862IMG_9863

LOL. Mak dia tak suka!

IMG_9864

Wah wah. Dapat tahu bunga manggar dari Humairah, terus puji sampai ke gunung.

IMG_9865

Humairah jealous ke??

IMG_9866IMG_9867

LOL. Anak dia baru upload, mak dia dah like. Stalker betul.


 

Pada episod ini, kita dapat belajar bahawa kita tidak harus memaksa orang lain untuk buat benda diorang tak suka. Kita juga harus menghormati pendapat orang lain. Selain itu, kita juga harus ada sifat tolak ansur untuk tidak menyinggung perasaan orang lain ye. Bukan sahaja itu, kita juga pelajari bahawa tradisi tukar mengikut peredaran zaman. Apa yang normal pada waktu nenek moyang kita tak semestinya harus pada zaman moden ini. Saya juga rasa bahawa tradisi harus tukar untuk memberi jalan kepada adat resam baharu.

Pada masa yang sama, saya masih menunggu kekecohan pasangan pengantin daripada pihak LELAKI. Kenapa dalam 3 episod ini, semua kekecohan datang daripada pihak wanita? Kenapa kita cuma lihat ahli keluarga wanita? Lelaki mana? Jangan sexist, ye Suria. Saya juga sedang menunggu kemunculan watak Nurul Nabila! Mana? Dah episod 3 siol. Saya macam ada isu dengan ustaz ni ah. Bila nampak perempuan ja, muka horny. Rilek sikit ah bro. Reputasi jaga.

Jangan lupa untuk ikuti saya di Twitter dan Fesbuk!

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

 

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s