Kisah Tok Kadi: Episod 2

Salam sejahtera, wahai pembacaku yang setia kepadaku bak hamba-hamba abdi waktu zaman purba dahulu. Maaf ye kalau blog post sebelum ini ada kurangz sebab saya kurang sihat haritu. InsyaAllah, entri kali ini akan lebih oomph. Nampaknya, entri Episod 1 amat memberangsangkan. Dah ada 300++ views! Alhamdulillah. So, saya bercadang nak buat satu episod satu reviu buat drama ni. Untuk increase traffic Agar saya dapat rumuskan dan kupaskan dengan lebih mendalam. Maklumlah, drama hitz! Tanpa membuang masa, ayuh kita saksikan apa yang berlaku!


 

Episod 2

IMG_9417

Ini Hamkah. Jantan minggu ini yang ingin berkahwin. Beliau merupakan seorang jurutera namun ada bisnes sambilan pada hujung minggu. Iaitu, khidmat menghantar/mengambil Mak Andam/Tok Kadi. Dia lakukan ini semua untuk kumpul duit. Nak kahwin katakan.

Saya hanya ingat si dekni dari drama berunsur homoseksual yang bertajuk Kopi Bujang.

HAHAHAHAHA Drama inilah yang menyebabkan ramai jantan untuk bertukar menjadi spesis dua alam. WHAT WAS SURIA THINKING? Kanan kiri, berduri!! Huh?? Kau durian? Hahaha. Oh ya, keras di luar tapi lembut bak kewat di dalam oooowwww.

IMG_9418

Hamkah pun sempat bertanya jika Ustaz Shahrul akan menikahkannya. Bukan itu sahaja, dia juga selit hal bisnes dia! Opportunist, saya suka.

IMG_9419IMG_9420

Ini pula makwe dia, Karmila. Mereka bercadang untuk nikah gantung kerana Hamkah terpaksa ke Australia untuk kerja. Tambahan, nenek Mila ingin mereka halal ASAP. Tapi malangnya, isu nikah gantung ini tidak dikembangkan dalam drama ini. Saya ingin tahu apa persepsi orang Melayu Singapura terhadap gantung nikah eh?

IMG_9421
it’s thumbs up, thumbs down

IMG_9422

Eh eh si Siti tak pakai tudung? Oh, berspa rupanya.

IMG_9423IMG_9424

Apa yang lain? Adakah beliau Lesbianita? Ahli #PinkDot #LGBT? Patutlah korang ketawa semacam.

IMG_9426IMG_9427

Si Hamkah dah start berhashtag? Hahaha. Si Siti ni apa? Nak buat joke. #KarKahKahwinkah? Abeh ketawa kat joke sendiri? Lame sak.

Jangan lupa untuk ikuti hashtag #KisahTokKadi di Twitter!

IMG_9429

Isa pergi ke pantai untuk mencari sebiji buah kelapa buat majlis cukur rambut anaknya. ??? Beli sudah.

IMG_9430

Ini nenek Mila. Dia ceritakan pasal mak Mila yang tinggalkan Mila semenjak mereka cerai. Ini untuk lengahkan masa sebab Mak dan bapa tiri Mila masih OTW. Tapi diorang tak datang pun.

IMG_9432

Mak Mila pun serahkan segalanya kepada nenek Mila. Nenek dia pun setuju je la sebab Mila dan Hamkah dah setuju sebelum ni. Hantaran ada GST ke????

IMG_9433

Senang eh orang sekarang melamar/meminang.

IMG_9434

EH EH TADI KAU KATA SERAHKAN ABEH SEKARANG NAK MEMBEBEL. Perangai betul-betul macam Tengku Halijah dalam Bangsawan Raden Mas yang tak mendatangkan hasil tu lulz.

IMG_9436

LOL watak bapak dia tu tak berbual apa-apa pun. Tahulah kau setakat bapa tiri tapi macam patung pulak hahaha. Ok la, dia kat Kolej Komedi pun awkward turtle.

IMG_9438

???? Jangan nak belit.

IMG_9439IMG_9440

Wow bagus boleh selesaikan masalah dengan Ustaz melalui khidmat Drive-Thru.

ghost-drive-thru-o

IMG_9441

Mila mengadu pat Hamkah la. Hamkah berdegil dan tetap ingin berjumpa ibu Mila padahal Mila kata jangan buang masa.

IMG_9442

URGH @ subtitles? It’s top to bottom, head to toe. 

IMG_9443

Saya masih menunggu untuk watak bapa tiri ini untuk berkata sesuatu lol.

IMG_9444

Wah, mak dia nampak si Hamkah bawak kereta BMW je dia nak tukar baju lebih lawa la apa la. Perangai.

IMG_9445IMG_9446

HAHAHAHA KERETA HILANG WTH???? Kereta ditarik balik lol. Kereta tu bukan dia punya pon.

IMG_9447

Kesian. Lagi kesian bapa dia kenek marah hahahaha wtf??? Abeh tak cakap apa-apa hahahahahaha what a joke!

IMG_9448

Eh eh mak dia. Biarlah dia keluar dengan kawan. Mana tau cari jodoh ke??

IMG_9449IMG_9450

Jeng jeng jeng. Ibu dia kata dia ada hak untuk pilihkan suami tapi si Mila ungkit la hal sekolah dulu mak dia tak pernah pilihkan.

IMG_9451

Mak dia suruh dia jumpa rakan bapa tirinya, Mila pula masih ingin bernikah dengan Hamkah. Neneknya pula suruh cari jalan tengah. Iaitu pergi jumpa mamat tu dulu dan nilai sendiri, kalau suka go, kalau tak suka, kahwin aja dengan Hamkah.

Rumah ni kan, macam familiar ah. Macam dah jadi rumah buat banyak drama untuk Suria.

IMG_9453IMG_9454

Siti ni step good girl sak. Obvsly dia tak bilang Hamkah yang dia nak jumpa jantan lain wtf??? Abeh nak step tanak bersubahatlah apa la. Menyampah. Wow, si Mila konfiden eh takkan jatuh cinta dengan mamat yang dia bakal jumpa. Kalau daddy duit berkepok amaciam?

tumblr_m6alupda5o1qmfuk7o1_500

IMG_9455

Eh, diorang put kat daerah bugis jugak?

IMG_9456

Lol @ bae

IMG_9457

Hahaha terserempak dan terpaksa berbohong.

IMG_9459

WHAT. Abam ni gila or what??

 

IMG_9460

Alamak, Hamkah ternampak mereka berdua!

IMG_9461

Sebenarnya, si mamat ni dah simpan $20,000 untuk hari perkahwinannya. Malangnya, tunangnya terlibat dalam kemalangan dan mati. Oleh itu, duit $20k tu untuk pengganti tunangnya.

IMG_9462

Si Mila pun tak sampai hati dan memberitahu kisah benar.

IMG_9463

Rilek ah bro kau tak tau motif si Mila kan? Jangan nak asal boleh buat keputusan. Harap Ustaz dapat lawan hasutan syaitonne yang cuba untuk menganggu fikiran Hamkah!

IMG_9464

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA macam sesetengah orang di Instagram. Ekcili, jangan muat naik gambar la?? Belum halal kan?

IMG_9465

lol rakan Mila cuba bagi tahu apa yang mereka nampak kat depan masjid.

IMG_9466

JENGJENGJENG. Selepas video muzik yang agak homoerotic, Kopi Bujang keluarkan video muzik yang agak maskulin untuk membuktikan mereka bukan gay. Terdapat sekumpulan wanita dalam video tersebut untuk buktikan bahawa mereka bukan dua alam. Tengok betapa jantannya si Hamkah bertumbuk.

IMG_9467IMG_9468

LOL nasib baik ada ustaz untuk selesaikan pergaduhan ini!

IMG_9469

Perangai macam budak kecik sak

IMG_9470IMG_9471IMG_9472

Hmm… So sekarang macam mana?

IMG_9473

Nenek Mila ceritakan Mila hal bapaknya yang tak boleh harap. Mungkin ibu Mila berkelakuan sedemikian kerana tidak mahu perkara yang sama terjadi kat Mila.

IMG_9475

Ustaz upload gambar di ig bersama kapsyen yang mendalam. Hamkah terbaca dan tersentak. Dia pun memaafkan Mila. Alhamdulillah.

Saya ikut @TokKadiShahrul kat ig dia tak accept request pun!!!

IMG_9476

Eh mak dia telefon abeh tanya soalan dah makan ke belum?? Dia fikir anak dia apa? Patutlah belum kahwin, anak mak rupanya!

IMG_9477

Humairah ke rumah Ustaz Shahrul untuk mengambil kelapa buat Isa. Mak dia macam suka Humairah je…

IMG_9478IMG_9479IMG_9480

WOW??? Bapa Hamkah ada masalah dengan bank dan dia ingin tolong selesaikan. Kalau semua wanita berfikiran macam dia, pasti ramai anak Melayu dah kahwin! Bukan itu sahaja, pasti bilangan kaum Melayu akan melonjak. Dan mungkin kaum Melayu akan menjadi kaum majoriti? Oh tidak, pihak pemerintah akan bagi lebih banyak kerakyatan kepada kaum Cina dari Malaysia dan China. Saya lupa kita ni dijajah oleh mereka.

IMG_9483

Manis sungguh Lydia Asyiqin. #CukurRambutBabyNora

IMG_9484

LOL mak dia tak sabar nak ke majlis cukur rambut.

IMG_9485

Wah bagus mak dia trendy eh?

IMG_9486IMG_9487

HAHAHAHAHAHA.

IMG_9488IMG_9489

Mak dia kasi dia kahwin dengan Hamkah tapi mesti cerai lepastu??? WHAT. Abeh tujuan bernikah buat apa, bodoh?????

IMG_9490

????? So setakat nak beryoohoo waktu malam??

IMG_9491

LOLOLOL. Sigh kesian Mila sedih semacam.

IMG_9492

Tak masuk akal langsung!!

IMG_9493IMG_9494

Ustaz apa lagi. Bagi ceramah yang bakal sentakkan mak dia tu. Biar rasa sikit pedas bila makan cili!

IMG_9496

HAHAHAHAAH line pertama oleh watak bapa tiri omg????

IMG_9497

Line kedua dia ucap terima kasih kat Tok Kadi. He can’t act la wtf Suria??? Ibu Mila pun macam dah sedar diri dan ucap terima kasih.

IMG_9498

Ibu pun cuba jelaskan dan merestui perkahwinan mereka.

IMG_9499

Oooo chest. btw Iswan Ismail kaku sak bila berlakon???

IMG_9500

??? Dia nak kasi $20,000 kat Mila sebab Mila bagi dia kata-kata perangsang???

IMG_9501

Tu la kau derma lagi bagus! Dapat pahala. Ekcili dia boleh simpan untuk masa depan kan? Dia kaya gila ke?

IMG_9502

EH SITI NAK MENGURAT DENGAN USTAZ LA MINTAK CHARGER KONON. Ustaz gunakan iPhone tau, kau Samsung. Jangan eh. Tengok muka mentel dia tu??? WTH. Mentang-mentang kau tudung kau ingat kau boleh pikat ustaz??

IMG_9504

Hahhaha. Oh yes, dalam babak ini, Isa minum air botol biasa. Bukan Air Anugerah! Oh-oh. Apesal eh?

IMG_9506

Hahahaha muka mak dia tak happy lulz.

IMG_9507

Eh eh ustaz?? Lower your gaze pls. Konek jangan gatal.

IMG_9508

Yuck la Siti.

IMG_9509

Hahahaha. Saya #TeamHumairah pls. Sebab dia masih ada sifat malu dan kewanitaan? Si Siti macam terhegeh-hegeh macam terdesak?? Pui.


 

Dalam episod ini, kita pelajari bahawa wang dan harta bukan segala-galanya dalam menjamin perkahwinan. Tambahan, kebahagiaan hidup kita tidak akan tercapai sekiranya tidak direstui ibubapa kita ya. Saya hairan, kenapa dah dua episod, kes pasangan mingguan, kita cuma dapat lihat keluarga pihak wanita sahaja. Adakah ini kerana keluarga pengantin wanita lebih rumit dan demanding? Hmm… Semoga episod 3 akan menunjukkan kekecohan pihak lelaki k?

Saya juga agak impressed dengan lakonan Beto! Dia memainkan watak seorang lelaki Singapura dengan lancar sekali. Sebagai seorang penonton, saya tidak dapat dengar loghat Mesyo dia! Syabas. Bukan macam Iqram Dinzly yang ada loghat Mesyo pekat sewaktu memainkan watak dalam drama Kes 253.

Sesungguhnya, drama ni memang comel sekali! Pada masa yang sama, dapat selitkan pelajaran penting! Tak sabar nak tonton episod 3. Saya nak saksikan cinta tiga segi ini unfold hahaha. Saya masih menunggu watak Nurul Nabila untuk muncul! Oleh kerana dia ada pada poster, pasti dia watak penting, kan? Hmm…

-Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

 

2 comments

  1. Kenapa awak macam tak suke betul dengan si siti tu? Dia kan pelakon melakonkan script yang director da tulis. Ape dahhh.

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s