Bingit 3: Episod 3 & 4

Salam Tahun Baru Cina, Gong Xi Fa Cai wahai pembaca setiaku yang bukan Cina. Kali ini. saya akan kupas drama menarik Bingit musim ketiga. Kisah seorang wanita yang amatlah pembersih, mementingkan kesempurnaan dan teliti. Bukan macam Orang Cino yang sememangnya pengotor sebab diorang tak cebok!!

anigif_enhanced-23972-1426527991-10

Dalam abad ke-21 ni masih ada orang bersihkan pantat menggunakan tisu eh? Kalau tangan awak terkena najis, awak puas hati tak kalau lap gunakan tisu saja?

Tanpa membuang masa, ayuh kita lihat apa yang berlaku dalam drama Bingit ni.


Episod 3

IMG_9055 IMG_9058

Eh eh si dekni. Dah cuci tangan guna Lifebuoy abeh masih nak gunakan dettol hand sanitiser?

IMG_9059

Kalau dia betul-betul pembersih, dia takkan ada Teddy Bear sebab habuk, kan??

IMG_9060

Dia terkenang masa dia baru nikah. Dia pakai mahkota berat sebab ia diperbuat daripada berlian. (srsly tho watak suami muda abeh isteri tua sak)

IMG_9061

Dia dah terlambat abeh tergopoh-gapah sampai kasut jatuh?? Ni OCD or nah sebab orang OCD akan teliti dengan konsisten. Ni macam ok bila-bila masa aku nak OCD.

IMG_9063IMG_9065

Sanggup sak. Ekcili tu saya pun macam gitu ah takkan nak lain warna sak. Kalau si Faezah ni betul-betul OCD, dia takkan gunakan plastik merah tu sebab plastik itu telah digunakan? Dia akan guna beg sendiri kan!

IMG_9066

Wow, dia periksa pagar dikunci 3 kali.

IMG_9068

Dia memesan bapanya untuk tidak hisap rokok tapi…

IMG_9069

Rakan kerja Faezah, Shila dan Eddy menunggu kehadiran Faezah. Faezah selalu lambat.

IMG_9070

Faezah terlanggar pekerja baru. Pelik, setelah dilanggar, Faezah tak bersihkan baju dia or what?

IMG_9071

Malangnya, si dekni, Zulfar harus bekerja dengan Faezah.

IMG_9074

Sekolah mereka bakal adakan exhibition ke apa. Faezah terpaksa menunjuk sampel bakteria. Dia agak geli dengan bakteria. Kalau geli asal kerja bidang ni eh?

Lagipun, ada bakteria kotor dan ada bakteria yang boleh memanfaatkan kita, bukan? So… Sebagai biologist, Faezah sepatutnya lebih tahu hal-hal ni!

s8ucrdp
di sini kita melihat good bacteria fight off bad bacteria

IMG_9075

Shila cuba menasihati si Faezah tapi dia sombong pulak.

IMG_9076

Zulfar cuba mengurat dengan Faezah. Tapi Faezah eksyen.

IMG_9079

Ini Sulaiman. Bekas suami Faezah yang terhegeh-hegeh pat Faezah.

IMG_9082IMG_9083

Alasannya… Kerana makanan di luar terdedah. Hmm… Abeh ayam dan ikan yang kau beli kat pasar pun terdedah kan?

IMG_9084IMG_9089

Dia terflashback masa dia masih kahwin dengan Sulaiman. Dia buang lauk yang Sulaiman beli kat luar sebab geli. Ekcili, aku tengok pun geli ah entah apa dia beli??

IMG_9092

Masalah OCD Faezah merupakan punca keretakan rumahtangga mereka. Faezah selalu menitikberatkan kebersihan. Padahal Sulaiman tak berselerakkan rumah sangat. Setakat kertas merata meja.

IMG_9097IMG_9098

Sulaiman berjumpa Faezah di tempat kerja dan ajak minum (sbb Faezah tak suka makan kat luar lol). Faezah tolak tawaran Sulaiman kerana dia dah move on. Tapi, cincin kahwin tetap dipakai oleh Faezah. Faezah pakai bukan sebab simbol cinta, jangan nak perasan. Sebab berlian. And lawa. Tu pasal dia pakai.

IMG_9099

Eh, nak pergi lunch dengan Zulfar? Makan apa?

IMG_9100IMG_9101

Pasal atur buku pun boleh gaduh. Sulaiman hampir lafaz talak tapi daddy sabe the day.

IMG_9102IMG_9103

Si dekni disgusting sia the way dia approach Faezah?

IMG_9104IMG_9105IMG_9106

Faezah menyuruh bapanya bersih tandas. Bapanya kata semalam baru bersihkan tapi si Faezah clean freak so… Bapak dia tau Faezah macam gini layankan je la. Or takmu buat?? Bukannya dia nampak.

IMG_9107IMG_9108IMG_9109IMG_9110

Alkisah… Dahulu, bapa Faezah membeli kuih di warung tepi jalan. Ibu Faezah makan dan terkena keracunan makanan sampai mampos. Peliknya, hospital tu tak tukar-tukar eh? Kalau anda ingat, Faezah ke hospital yang sama dalam episod 2. Dari dia kecik sampai tua hospital sama.

IMG_9112

??? Buang masa. Abeh tercungap-cungap.

IMG_9114

sparks fly baby

IMG_9115IMG_9116IMG_9117

Eew? Bapa dia jatuh pun dia geli hahahahahais. Pakai sarung tangan la or what.

IMG_9118

Kesian dia. Pagi-pagi buta kenek bersihkan tandas. Peliknya, dia tetap pakai tudung pagi-pagi buta.

IMG_9119

Dah selesai bersihkan tandas segala, sempat tukar tudung pulak tu. Memang saya faham Rosita Hussein ingin menjaga aurat tapi dari sudut realisme, tak realistik langsung. Kan ada pelbagai cara untuk tetap menjaga aurat walaupun berlakon?

IMG_9120IMG_9121

Setelah siap untuk pergi ke kerja, Faezah berehat seketika. Kerana penat malam semalam.

IMG_9122

Dia lambat untuk hari exhibition tu… Si Eddy dah gembira.

IMG_9123

Bos dia malu lol. Mererpek eh? Padahal ada rakan kerja yang lain. Tak boleh tolong ke wth?

IMG_9124IMG_9125

Memang patut? Dari dulu kau lambat. Bos dia tau dia asyik lambat masih nak lantik dia untuk buat presentation pada waktu pagi??

IMG_9126IMG_9127IMG_9128

Mengamuk besar dia. OCD abeh sanggup berselerakkan benda? Kalau OCD stres, mereka akan go all out untuk mengatur barang? Hmm…


Episod 4

IMG_9263

Bos ternampak makmal macam kandang babi.

IMG_9265

LOL? Babak yang merepek (tapi memberi kesan nanti)

IMG_9266IMG_9267

Eh eh si Shila ni macam tak faham je.

IMG_9268IMG_9270

Bapa dia gila????

IMG_9271

Kan dia dah marah!!

IMG_9272

Yes, go get it tiger.

IMG_9273

Astagha, no.

IMG_9274

Ha kau bapak dia sepak!!

IMG_9275

IMG_9276

Si Sulaiman ni takde kerje ke asyik datang rumah Faezah??

IMG_9278IMG_9279

Jengjengjeng. Setiap kata-kata adalah doa!!

IMG_9280IMG_9282IMG_9283

Are you thinking what I’m thinking?

IMG_9284IMG_9285IMG_9286IMG_9288

Astagha. Dia nak bunuh diri?? Nasib baik Sulaiman ada.

IMG_9289

Zulfar tanya jika si Shila ni pernah nak berhenti kerja sebab Faezah. Shila kata dia masih bekerja sebab wang. Astagha. Tu dah salah tu, tak islamik!

IMG_9290

LOL nurse bodoh kat belakang tu.

IMG_9291

Hmm…

IMG_9292

? Rude? What if we treat physical health the same as mental health?

o-robot-hugs-570

IMG_9293

Zulfar pun sarkastik la kata otak dia pun tak begitu sihat lol.

IMG_9294

… rakan kerja tak pedulikan Faezah?

IMG_9295

Bapa dia nak buang tabiat rokok dan ternampak baju kurung dalam tong sampah.

IMG_9296

Dia pun jahit balik.

IMG_9298IMG_9299

Ya, we all know that. Tak payah ada doktor untuk mengesahkan segala.

IMG_9300

Pelik eh. Dia biologist abeh gelikan bakteria? OMG? Sepatutnya dia lebih tahu pasal benda ni.

IMG_9301IMG_9302

Padan muka kau Sulaiman. Cincin dikembalikan.

IMG_9303

YUCK. Mamat ni amek kesempatan?? Kata semua sokong dia la apa la.

IMG_9306

LOL, dia terdengar perbualan mereka.

IMG_9307

Sesi pulihkan diri.

IMG_9308IMG_9309

Eh kau masih nak Faezah tapi tak buat apa-apa? Tengok si Zulfar tu! All out.

IMG_9310

LOL bapa dia bersihkan satu rumah sebab Faezah balik keesokan harinya.

IMG_9312IMG_9313

Totz agree.

IMG_9314

*rolls eyes*

IMG_9315

Kalau aku Faezah pun aku lari daripada korang dua hahaha.

IMG_9316

Eww bapak dia masak apa? Ikan setakat seketul??

IMG_9317

Dia malu nak berbual.

IMG_9319

Dia berdoa dalam tandas!!! Chey tak lah dia cuba kawal diri dia agar tidak bersihkan tangan lebih daripada satu kali.

IMG_9321

Sesi maaf-maafan.

IMG_9322

Eddy terkejut lihat Faezah.

IMG_9323IMG_9324

Ohoh.

IMG_9325IMG_9326IMG_9327

HAHAHAHAHHAHA.

IMG_9328

Does she want the D?

IMG_9330

No she doesn’t want the D.

IMG_9331

Sokongan keluarga amat penting.

IMG_9334

??? Kenapa kenek check mata.

IMG_9335

Kes minggu hadapan! Ada Suzairhe Sumari!


 

Itu sahaja daripada saya. Malas saya nak rumuskan/conclude sebab takde mood. Saya sakitlah. Tolong doakan cepat pulih ya. Tapi saya rasa watak OCD ni tak OCD sangat. Kalau boleh, saya nak lihat OCD dari perspektif seorang hijabi. Watak Faezah bertudung so kalau boleh saya nak lihat seorang OCD yang sering ambil wudhu sebab air tidak sentuh kulit? Ok la bye. Nak rehat.

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

 

 

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s