Dilwale VS Bajirao Mastani

 

Salam demam Bollywood, wahai pembaca setiaku. Hmm… Ye lah sangat.

ejbwca9

Ni dah mandi belum? Kalau tak I boleh mandikan.

Blog post ini merupakan satu luahan hati la eh, bukan reviu ataupun kritikan pun. And wow, pertama kali tulis pasal filem-filem Bollywood eh?

tumblr_nwdvz8zfsq1qb9q7zo1_500

So, are you ready for this rant post? Because I’ll burn the hell out of you.

tumblr_nrkd0vajvr1rwbf4ro1_500

Hunty, you better wear some helmet/head gear cos I’ll knock your brains out of your heads.


 

Sebenarnya, saya tidak faham mengapa ramai orang tiba-tiba ingin menonton Dilwale lebih daripada sekali? Tidak boleh dinafikan bahawa Dilwale memanglah hebat. Dari segi watak, pemilihan pelakon, lagu-lagu dan juga lokasi penggambaran!

Dan ramai makcik-makcik dapat lepaskan rindu setelah 10 tahun tidak melihat Shah Rukh Khan berganding bersama Kajol!

tumblr_nxkeiff3vd1s2mz5io1_500

Kajol MILF tahap dewi!

Apabila saya terdengar/terbaca bahawa anda hamba-hamba Allah ni nak tonton Dilwale lagi sebab plotnya, saya amat terkejut. Plot? PLOT? Huh? Jalan ceritanya menarik sangat ke? Saya rasa amatlah typical Bollywood movie. Bahkan, ia mengingatkan saya tentang Romeo & Juliet!

Semasa saya menonton filem ini, saya dapat teka plot serta penghabisan filem ini. Bukan ke cerita ini amat klisye dan pernah kita saksikan?

tumblr_nrkbiy5cuc1rwbf4ro2_500

But since korang memang basic bitches yang sukakan cerita begini, suka hati kau la eh. *goyang kepala*

Ada pula yang kata mereka tetiba jadi Bollywood fan setelah menonton Dilwale ni. Sebab dah tonton Dilwale sebanyak 3 kali… Ok.

Kalau Bollywood fan lah sangat, kenapa tak tengok Bajiroa Mastani?

tumblr_nzsu9zi1cu1v2rkkvo1_500
getting ready to slay basic ‘Bollywood fans’

Secara jujur, saya berpendapat bahawa Bajirao Mastani ini filem yang lebih bagus dari pelbagai segi. Mengisahkan cinta tiga segi pada zaman purba India. Dalam filem ini, kita dapat pelajari adat resam, budaya, politik, isu diraja, perang, isu agama dll tentang India!

Namun apakan daya, basic bitches tidak akan faham kompleksiti sesebuah filem yang sungguh kaya dengan sejarah ini. Korang cuma faham cinta antara dua orang yang dihalang kerana orang tuanya bermusuhan.

Tahukah anda bahawa cinta Bajirao dan Mastani dilarang kerana agama, rakyat mereka dll?

tumblr_nyc6eksh9y1t42wqeo1_400
how’s the slayage so far?

Tapi, mungkin saya bersikap tidak adil. Ini kerana saya memang suka melihat keindahan budaya Asia pada zaman dulu. Jadi saya amat terpegun dengan set serta jalan cerita ini?

Walaubagaimana pun, mereka yang ingin menonton Dilwale lagi, saya syorkan anda menonton Bajirao Mastani la!

Agaknya, Bajirao Mastani ditayangkan pada masa yang salah? Serentak dengan Dilwale? I mean, of course people would watch a SRK/Kajol movie, right?

But then again, tak faham kenapa ada orang nak tengok berkali-kali when the plot is too normal and klisye???

Kalau korang nak tengok sebab nak tatap wajah Kajol ataupun sebab lagu best, ok lah. Ni korang kata cerita menarik, plot bagus????

No wonder you guys are basic bitches.

tumblr_inline_nwcr4tbti11tt7oxg_500
slaying basic bitches done

Jalan cerita Bajirao Mastani lagi menarik. Ia seolah-olah mengajak penonton berfikir bersama dan memilih antara Mastani atau Kashi. Saya juga menangis pada akhir filem ini sebab kata-kata Bajirao yang ada makna tersirat dan tersurat!

tumblr_nwfb7dpvmj1s9wolfo5_r1_250
I wept for you because your basic brain cannot appreciate a movie as good as this
7af22d89b8eb01073a91b4286e2562061
bila lagi kau boleh tengok 2 heroine berdansa bersama???

Pada pendapat saya, Deepika Padukone merupakan penari yang lebih bagus daripada Priyanka Chopra! Amat obvious kalau awak lihat dengan betul. Priyanka’s half a beat slower and her movements not as big?

 

tumblr_nxk2fifivg1rpbx6po1_400
when you realise you’re a basic bitch

Jom la tonton Bajirao Mastani!!!

tumblr_ny0un9mn7i1sb2waoo1_540
just leaving this beauty here

 

Diorang ada victory song lagi. Lagu ni best ah? Macam pembakar semangat eh.

Itu sahaja daripada saya, ya. Jangan nak terguris ke apa eh.

– Pengkritik Sandiwara

(gifs from Tumblr)

 

3 comments

  1. Sudah tonton Dilwale sekali dan Bajirao Mastani tujuh kali. Enam kali adalah bersama teman yang berlainan dan mereka mengucapkan terima kasih Zam. Ini adalah filem!

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s