P.I.Z: Episod 8 & 9

Salam bulan Rabiulawal, para pembaca setiaku.

Apa khabar semua? Sudahkah anda bersedia untuk membaca kupasan drama P.I.Z Episod 8 dan 9? Drama yang semakin hari semakin membingungkan dan juga amat jauh dari alam realiti? Ayuh, kita lihat apa yang jadi ye.


Episod 8

IMG_6350

Siak ah Boon Lay Shopping Centre? Tempat pembiakan penagih dadah sak. Tapi Nasi Lemak sodap.

IMG_6351

Tiba-tiba ada orang menaiki kereta ‘bos’ ni dan ugut dia? Abeh si bos ni pon ikutkan je?

IMG_6352

Si mamat tu pun lari dengan duit ah tapi ditangkap? Huh? Weak pe…

IMG_6353

Ni kakak si ‘pencuri’ tu. Adiknya ditangkap namun dia yakin bahawa adiknya tidak bersalah.

IMG_6354

Nemo yakin bahawa kliennya dipukau. Eh apa siak jurukamera amek video disebalik daun-daun?????

IMG_6355

Seperti biasa, Nemo memanggil Zack untuk khidmatnya. Sekarang saya belajar perkara baharu. Tirai besi = penjara.

IMG_6356

Zack pun berjumpa klien Nemo dan bertanya beberapa soalan. Beliau berkata beliau tak bersalah dan beliau dipukauz. Yang belakang tu polis ke pakcik guard sak?

IMG_6357

Beliau tidak mengingati apa-apa cuba bisikan sahaja. BISIKAN SYAITONNE! Ni bukan pukau, ni KES KENEK TUNDUK PAK RADEN.

IMG_6358

Zack pun ke lokasi jenayah itu. Dia ternampak CCTV.

IMG_6359IMG_6360

Zack pun segera berjumpa dengan seorang pakar pukau untuk pelajari lebih tentang benda pukau ni.

IMG_6361

Si pakar pukau ni kata pemukau harus mahir sangat dan si dipukau harus rela dipukau aka iman tak kuat ah. Dan ada pelbagai cara untuk memukau. Menerusi suara, gambar dll.

IMG_6362

BONUS: WHO WORE IT BETTER?

Nemo – baju dan kot yang sama namun dipadankan dengan skirt yang menunjukkan aurat lutut ke bawah walaupun diliputi stockings

Melody – hitam dari atas ke bawah, dengan seluarnya yang menonjolkan ketinggiannya serta begnya yang hitam bak nyawanya

Siapakah pilihan anda?

IMG_6363

Zailani mencari Milla untuk meminta wang. Tak malu ke? Mintak nafkah dari bekas isteri… Siapa suruh kau cerai? Isteri lawyer seh.

IMG_6364

Nemo pun mengadu pat Zack pasal Zailani.

IMG_6365

Zack memungut Zam dari sekolah. Mereka menaiki teksi Uncle Bad. Mampos ah kalau si Zam jadi mangsa Uncle Bad.

IMG_6367

Apabila sudah menghantar Zam ke rumahnya, Uncle Bad mahu memungut Jeff dari sekolah. Namun, Zack terpaksa pergi ke tempat lain? Huh??? Anak orang lain kau sanggup buang masa, anak sendiri kau buat bodoh je eh. Biarkan Uncle Bad amek? Bodoh punya bapak.

IMG_6368

Siapa nak tengok Nik Mikail mandi sak? Yuck, Suria… Semasa mandi dia fikir pasal kemungkinan pembunuh Sarah gunakan teknik pukau. Apabila saya mandi saya fikir bagaimana untuk membebaskan orang-orang di Korea Utara.

IMG_6369

World sak dinding tu.

IMG_6370

Lucky memberitahu Zack tentang kajiannya tentang pukau. Orang boleh dipukau untuk melakukan jenayah sehebat pembunuhan.

IMG_6371IMG_6372

Mana MUIS eh? Kenapa adegan macam ni boleh masuk dalam TV? Astagha. Dah gian la ni dua.

IMG_6373

Si Linda pun memberitahu Zack ‘Line Clear’ tapi si Zack step tak tahu. Menyampah. Pergi tembak nonokz dia laaaaa.

IMG_6374

Linda kata Jeff kat birthday party blok sebelah. Si Zack terus melenting. Dia khuatir akan keselamatan Jeff.

IMG_6376

Dia dengan segera menuju ke blok sebelah. Tapi macam dah pening? Abeh calefare semua ye-ye-oh sak berlakon. Dan dia juga ternampak bayang-bayang Sarah.

IMG_6377

Dia mula teringat pasal misi dia mencari pembunuh Sarah. Pelik eh, yang berbual kat telepon tu Melayu. Yang ditangkap Ah Sing. Memang asing ah pemikiran tuan direktpr cerita ini. Aku rasa otak dia dah pusing macam gasing tak boleh fikir secara logik.

IMG_6378

Zack memarahi Jeff depan rakan-rakannya. Jeff mengamuk dan lari ke rumah.

IMG_6379

Hahaha. Milla lawyer so dia selalu ada duit.

IMG_6381

Fuhlemak, Zack selamatkan keadaan.

IMG_6384IMG_6385

Si Lucky cuba untuk ‘memukau’ seorang gadis di internet (Cyber Soul Mate???)

IMG_6387IMG_6388

Belum 5 minit berinteraksi dengan gadis itu, polis datang dan memberkas Lucky. Huh???

IMG_6389

Ini kerana gadis tersebut bawah umur. HUH????? Lucky bukan suruh dia bukak baju pun. Ataupun apa-apa yang haram. Cuma beri perangsang dan motivasi tentang keyakinan diri???? Merepek sak. Abeh polis boleh tangkap dengan senang eh. OMG cerita merepek. Si Lukcy kata dia nak cuba memukau gadis itu. Huh, hello. Kalau perempuan tu horny, kau tak payah nak pukau dia. Dia terus kasi satu set badan dia kat kau. Tak betul. Adegan yang tidak mendatangkan hasil dan juga tidak mempunyai kesan pada episod ini.


Episod 9

IMG_6787

Linda ternampak Zack mengambil ubat-ubatan dan mula rasa sangsi terhadap Zack.

IMG_6788IMG_6789IMG_6790

Tiga pengawal yang sepatutnya menghantar wang menjadi mangsa pukau. Salah satu mereka dipukau dan mereka ikut arahan si dektu? Senapang panjang macam hidung gajah? Tak pernah aku nampak pengawal pegang senapang gajah sak. Ada 3. Yang dipukau satu. Takkan satu daripada yang tidak dipukau tak boleh tembak yang dipukau? Kau ada tembak buat apa sak. Bukan ke untuk melindungi diri anda apabila bertemu dengan ugutan? Bodoh.

IMG_6792IMG_6793

Dah lesap pun duit.

IMG_6796

Kes pukau ni tersebar dan Zack pun rasa macam ada kaitan dengan kes dia ah. Dia suruh Lucky periksa CCTV di tempat kejadian dan zoom gambar pemukau hahaha.

zapp_2b2413_5153582

IMG_6797

Wow high resolution ke? Zack berjumpa klien Nemo untuk bertanya jika beliau mengenali mamat ni.

IMG_6794

Jay la Zack la nanti aku bagi seluruh alphabet.

IMG_6798

Lucky cuba mengesan segala rekod jenayah Jay melalui Interpol.

IMG_6799

Zack menerima serpihan Sarah di depan rumah sewa dia?

IMG_6800

Zack ternampak iklan yang mungkin diletak oleh Jay dan menyuruh Lucky selidik lebih.

IMG_6801

Linda bersama Jeff menyuruh Zack untuk ke rehab atas ketagihan dadahnya.

IMG_6803

?? Baru haritu nak berbaik. Si Zack dah sediakan surat-surat cerai. Tak faham.

IMG_6804

Adegan klasik. Tutup pintu, pusing belakang. Nangis abeh pelan-pelan duduk ke bawah.

IMG_6805

Entah macam mana Uncle Bad dapat akses CCTV rumah Zack…

IMG_6806

Rakan kerja lama Zack meminta untuk bekerja sama sekali lagi untuk kes pukau ini.

IMG_6807

WHO WORE IT BETTER 2

Si Nemo macam mnl benda-benda merepek Melody? Melody selalu eh pergi kat Nemo sekadar untuk hapuskan harapan Nemo?

IMG_6808

Kakak klien Nemo pun bertanya jika ada perkembangan mengenai kes adiknya.

IMG_6810

Aku tak faham kenapa si Lucky yang harus telefon Jay dan menyamar sebagai Zack.

IMG_6812

Wow suka bila dipuji oleh Zack.

IMG_6814

Mereka tak sabar untuk memulakan Operasi Pukau.

IMG_6815

Zack menyamar sebagai seorang pemandu lori untuk menghantar barang ke Mesyo. Dia berkomunikasi dengan Jay memalu walkie talkie.

IMG_6816

Dia mendengar segala arahan Jay ni.

IMG_6817

Zack terkejut apabila mendapat tahu Lucky membawa Nemo bersama.
IMG_6820

Zack membenarkan dirinya dipukau??? Whaaaat. Iman lemah pe. Ekcili memang iman dia tak kuat ah sebab tak dapat.

IMG_6822

Jay menyuruh Zack melanggar kereta Nemo!!!!

IMG_6823

Lucky cuba memutuskan panggilan antara Jay dan Zack. Cepat!!!

IMG_6824

Zack memberi Jay nombor telefon Nemo. Jay pun memukau Nemo! Kenapa Nemo sanggup dipukau eh????

IMG_6825IMG_6826IMG_6827

Nemo keluar dari kereta. Zack memecut laju. Si Lucky masih kat dalam kereta, ingin memutuskan connection antara Zack dan Jay. Ni aku tak faham. Bila Lucky berjaya putuskan connection, kededua Zack dan Nemo terus sedarkan diri.

Jadi si pemukau pukau melalui saluran apa? Telefon? Suara? Banyak tanda tanya. Si Lucky ni eh, dia duduk je kat dalam kereta eh? Taknak selamatkan diri ke?

IMG_6828

Can’t deal w him. “semua unit bertindak sekarang!” hahaha

IMG_6832

Akhirnya, klien Nemo dibebaskan. Melody terdiam.

IMG_6833

Zack membeli tiket untuk Jeff dan Linda ke Johor. Agar Linda dapat tenangkan fikiran. Yang patut tenangkan fikiran tu Zack. Bukan Linda.

IMG_6834

Zack beritahu Nemo bahawa dia ingin berhenti menjadi P.I. Nemo kata jangan terburu-buru. Dan bertanya tentang perkahwinan Zack. Entah-entah Nemo nak amek kesempatan eh?

IMG_6835IMG_6836

Nemo ke rumah Zack kerana Zack tertinggal handphonenya. Dia ternampak Zack terlantar kat lantai.


 

Sesungguhnya, saya tidak faham drama ni? Semakin runsing dibuatnya. Hari tu baru Linda dan Zack berbaik. Ni dah nak cerai? Pada masa yang sama, lebih banyak hint kepada kes pembunuhan Sarah eh. Maknanya tak lama drama ni nak dekat habis la. Tetapi kenapa saya berpendapat Sarah masih hidup eh? Hmm… Saya juga rasa bahawa Zam akan menjadi mangsa Uncle Bad. Kita lihat sahaja lah episod akan datang ya!

Jangan lupa untuk ikuti hashtag #PIZSuria di Twitter dan tekan butang ‘Like’ di Fesbuk Pengkritik Sandiwara!

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Facebook)


 

EKSTRA

Apakah pendapat anda mengenai logo Mediacorp baharu ini?

mediacorp.jpg

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s