Salam bulan Rabiulawal, para pembaca setiaku.
Apa khabar semua? Sudahkah anda bersedia untuk membaca kupasan drama P.I.Z Episod 8 dan 9? Drama yang semakin hari semakin membingungkan dan juga amat jauh dari alam realiti? Ayuh, kita lihat apa yang jadi ye.
Episod 8
Siak ah Boon Lay Shopping Centre? Tempat pembiakan penagih dadah sak. Tapi Nasi Lemak sodap.
Tiba-tiba ada orang menaiki kereta ‘bos’ ni dan ugut dia? Abeh si bos ni pon ikutkan je?
Si mamat tu pun lari dengan duit ah tapi ditangkap? Huh? Weak pe…
Ni kakak si ‘pencuri’ tu. Adiknya ditangkap namun dia yakin bahawa adiknya tidak bersalah.
Nemo yakin bahawa kliennya dipukau. Eh apa siak jurukamera amek video disebalik daun-daun?????
Seperti biasa, Nemo memanggil Zack untuk khidmatnya. Sekarang saya belajar perkara baharu. Tirai besi = penjara.
Zack pun berjumpa klien Nemo dan bertanya beberapa soalan. Beliau berkata beliau tak bersalah dan beliau dipukauz. Yang belakang tu polis ke pakcik guard sak?
Beliau tidak mengingati apa-apa cuba bisikan sahaja. BISIKAN SYAITONNE! Ni bukan pukau, ni KES KENEK TUNDUK PAK RADEN.
Zack pun ke lokasi jenayah itu. Dia ternampak CCTV.
Zack pun segera berjumpa dengan seorang pakar pukau untuk pelajari lebih tentang benda pukau ni.
Si pakar pukau ni kata pemukau harus mahir sangat dan si dipukau harus rela dipukau aka iman tak kuat ah. Dan ada pelbagai cara untuk memukau. Menerusi suara, gambar dll.
BONUS: WHO WORE IT BETTER?
Nemo – baju dan kot yang sama namun dipadankan dengan skirt yang menunjukkan aurat lutut ke bawah walaupun diliputi stockings
Melody – hitam dari atas ke bawah, dengan seluarnya yang menonjolkan ketinggiannya serta begnya yang hitam bak nyawanya
Siapakah pilihan anda?
Zailani mencari Milla untuk meminta wang. Tak malu ke? Mintak nafkah dari bekas isteri… Siapa suruh kau cerai? Isteri lawyer seh.
Nemo pun mengadu pat Zack pasal Zailani.
Zack memungut Zam dari sekolah. Mereka menaiki teksi Uncle Bad. Mampos ah kalau si Zam jadi mangsa Uncle Bad.
Apabila sudah menghantar Zam ke rumahnya, Uncle Bad mahu memungut Jeff dari sekolah. Namun, Zack terpaksa pergi ke tempat lain? Huh??? Anak orang lain kau sanggup buang masa, anak sendiri kau buat bodoh je eh. Biarkan Uncle Bad amek? Bodoh punya bapak.
Siapa nak tengok Nik Mikail mandi sak? Yuck, Suria… Semasa mandi dia fikir pasal kemungkinan pembunuh Sarah gunakan teknik pukau. Apabila saya mandi saya fikir bagaimana untuk membebaskan orang-orang di Korea Utara.
World sak dinding tu.
Lucky memberitahu Zack tentang kajiannya tentang pukau. Orang boleh dipukau untuk melakukan jenayah sehebat pembunuhan.
Mana MUIS eh? Kenapa adegan macam ni boleh masuk dalam TV? Astagha. Dah gian la ni dua.
Si Linda pun memberitahu Zack ‘Line Clear’ tapi si Zack step tak tahu. Menyampah. Pergi tembak nonokz dia laaaaa.
Linda kata Jeff kat birthday party blok sebelah. Si Zack terus melenting. Dia khuatir akan keselamatan Jeff.
Dia dengan segera menuju ke blok sebelah. Tapi macam dah pening? Abeh calefare semua ye-ye-oh sak berlakon. Dan dia juga ternampak bayang-bayang Sarah.
Dia mula teringat pasal misi dia mencari pembunuh Sarah. Pelik eh, yang berbual kat telepon tu Melayu. Yang ditangkap Ah Sing. Memang asing ah pemikiran tuan direktpr cerita ini. Aku rasa otak dia dah pusing macam gasing tak boleh fikir secara logik.
Zack memarahi Jeff depan rakan-rakannya. Jeff mengamuk dan lari ke rumah.
Hahaha. Milla lawyer so dia selalu ada duit.
Fuhlemak, Zack selamatkan keadaan.
Si Lucky cuba untuk ‘memukau’ seorang gadis di internet (Cyber Soul Mate???)
Belum 5 minit berinteraksi dengan gadis itu, polis datang dan memberkas Lucky. Huh???
Ini kerana gadis tersebut bawah umur. HUH????? Lucky bukan suruh dia bukak baju pun. Ataupun apa-apa yang haram. Cuma beri perangsang dan motivasi tentang keyakinan diri???? Merepek sak. Abeh polis boleh tangkap dengan senang eh. OMG cerita merepek. Si Lukcy kata dia nak cuba memukau gadis itu. Huh, hello. Kalau perempuan tu horny, kau tak payah nak pukau dia. Dia terus kasi satu set badan dia kat kau. Tak betul. Adegan yang tidak mendatangkan hasil dan juga tidak mempunyai kesan pada episod ini.
Episod 9
Linda ternampak Zack mengambil ubat-ubatan dan mula rasa sangsi terhadap Zack.
Tiga pengawal yang sepatutnya menghantar wang menjadi mangsa pukau. Salah satu mereka dipukau dan mereka ikut arahan si dektu? Senapang panjang macam hidung gajah? Tak pernah aku nampak pengawal pegang senapang gajah sak. Ada 3. Yang dipukau satu. Takkan satu daripada yang tidak dipukau tak boleh tembak yang dipukau? Kau ada tembak buat apa sak. Bukan ke untuk melindungi diri anda apabila bertemu dengan ugutan? Bodoh.
Dah lesap pun duit.
Kes pukau ni tersebar dan Zack pun rasa macam ada kaitan dengan kes dia ah. Dia suruh Lucky periksa CCTV di tempat kejadian dan zoom gambar pemukau hahaha.
Wow high resolution ke? Zack berjumpa klien Nemo untuk bertanya jika beliau mengenali mamat ni.
Jay la Zack la nanti aku bagi seluruh alphabet.
Lucky cuba mengesan segala rekod jenayah Jay melalui Interpol.
Zack menerima serpihan Sarah di depan rumah sewa dia?
Zack ternampak iklan yang mungkin diletak oleh Jay dan menyuruh Lucky selidik lebih.
Linda bersama Jeff menyuruh Zack untuk ke rehab atas ketagihan dadahnya.
?? Baru haritu nak berbaik. Si Zack dah sediakan surat-surat cerai. Tak faham.
Adegan klasik. Tutup pintu, pusing belakang. Nangis abeh pelan-pelan duduk ke bawah.
Entah macam mana Uncle Bad dapat akses CCTV rumah Zack…
Rakan kerja lama Zack meminta untuk bekerja sama sekali lagi untuk kes pukau ini.
WHO WORE IT BETTER 2
Si Nemo macam mnl benda-benda merepek Melody? Melody selalu eh pergi kat Nemo sekadar untuk hapuskan harapan Nemo?
Kakak klien Nemo pun bertanya jika ada perkembangan mengenai kes adiknya.
Aku tak faham kenapa si Lucky yang harus telefon Jay dan menyamar sebagai Zack.
Wow suka bila dipuji oleh Zack.
Mereka tak sabar untuk memulakan Operasi Pukau.
Zack menyamar sebagai seorang pemandu lori untuk menghantar barang ke Mesyo. Dia berkomunikasi dengan Jay memalu walkie talkie.
Dia mendengar segala arahan Jay ni.
Zack terkejut apabila mendapat tahu Lucky membawa Nemo bersama.
Zack membenarkan dirinya dipukau??? Whaaaat. Iman lemah pe. Ekcili memang iman dia tak kuat ah sebab tak dapat.
Jay menyuruh Zack melanggar kereta Nemo!!!!
Lucky cuba memutuskan panggilan antara Jay dan Zack. Cepat!!!
Zack memberi Jay nombor telefon Nemo. Jay pun memukau Nemo! Kenapa Nemo sanggup dipukau eh????
Nemo keluar dari kereta. Zack memecut laju. Si Lucky masih kat dalam kereta, ingin memutuskan connection antara Zack dan Jay. Ni aku tak faham. Bila Lucky berjaya putuskan connection, kededua Zack dan Nemo terus sedarkan diri.
Jadi si pemukau pukau melalui saluran apa? Telefon? Suara? Banyak tanda tanya. Si Lucky ni eh, dia duduk je kat dalam kereta eh? Taknak selamatkan diri ke?
Can’t deal w him. “semua unit bertindak sekarang!” hahaha
Akhirnya, klien Nemo dibebaskan. Melody terdiam.
Zack membeli tiket untuk Jeff dan Linda ke Johor. Agar Linda dapat tenangkan fikiran. Yang patut tenangkan fikiran tu Zack. Bukan Linda.
Zack beritahu Nemo bahawa dia ingin berhenti menjadi P.I. Nemo kata jangan terburu-buru. Dan bertanya tentang perkahwinan Zack. Entah-entah Nemo nak amek kesempatan eh?
Nemo ke rumah Zack kerana Zack tertinggal handphonenya. Dia ternampak Zack terlantar kat lantai.
Sesungguhnya, saya tidak faham drama ni? Semakin runsing dibuatnya. Hari tu baru Linda dan Zack berbaik. Ni dah nak cerai? Pada masa yang sama, lebih banyak hint kepada kes pembunuhan Sarah eh. Maknanya tak lama drama ni nak dekat habis la. Tetapi kenapa saya berpendapat Sarah masih hidup eh? Hmm… Saya juga rasa bahawa Zam akan menjadi mangsa Uncle Bad. Kita lihat sahaja lah episod akan datang ya!
Jangan lupa untuk ikuti hashtag #PIZSuria di Twitter dan tekan butang ‘Like’ di Fesbuk Pengkritik Sandiwara!
– Pengkritik Sandiwara
(Photos from Mediacorp Suria’s Facebook)
EKSTRA
Apakah pendapat anda mengenai logo Mediacorp baharu ini?
[…] anda yang mahu membaca episod-episod lepas, sila klik di sini: 1, 2/3, 4/5, 6/7, 8/9 dan […]
LikeLike