Anugerah Planet Muzik 2015

Salam sejahtera, wahai pembaca setiaku! Yes, dalam blog post ini saya bakal cakap pasal Anugerah Planet Muzik yang baru sahaja diadakan di Suntec City! Mungkin ada yang terkejut. Kenapa saya nak tulis pasal APM eh? Hmm… Sebab saya rasa ia patut dikritik ye. Kalau tak, standard dia setiap tahun sama je lol. Tambahan pula, ia mengenai muzik tempatan dan serantau, so why not? Ada juga unsur-unsur drama dalam rancangan ni.apm2015poster

Anugerah Planet Muzik anjuran Warna, Ria, Suria dan Manja kembali lagi. Dalam blog post ini, saya tidak akan mempertikaikan siapa sepatutnya menang ataupun siapa sepatutnya dicalonkan. Malahan, saya akan menyentuh isu fesyen, cara penyampaian para hos-hos serta persembahan para penyanyi. Saya pun dah lama tak mengikuti industri muzik serantau. Ini kerana IQ saya terlalu tinggi untuk mendengar radio tempatan. Bagi saya, radio tempatan adalah untuk laungan azan je hahaha.

Kenapa saya berkata radio tempatan bukan untuk saya? Rancangan-rancangan di radio semuanya seolah-olah dikhaskan untuk makcik-pakcik, kakak-kakak stres dan budak mentah. Sebagai contoh, jika kita mendengar rancangan seperti “Girlfriends” ataupun “Anak Watan SG”, kita dinasihatkan untuk belajar daripada cerita/kisah para tetamu/pendengar yang menelefon. Namun, kalau kita mendengar rancangan MJ12, kita disuruh untuk TIDAK mempercayai segala kisah-kisah yang dokongsi kerana ia semata-mata imaginasi para pendengar???? HUH??? LOGIK MANA. Bukan itu sahaja, rancangan MJ12 juga sudah bertahan selama lebih 10 tahun agaknya!! Itu menunjukkan bahawa para pendengar Melayu ni masih berfikiran kolot dan amat suka akan cerita dongeng yang mereka tak sepatutnya percaya! SYIRIK. Oleh kerana itu, saya tidak lagi mendengar radio Melayu dan tidak lagi mengikuti industri muzik serantau walaupun muzik serantau masih tetap hebat!

Tanpa membuang masa, mari kita mulakan dengan acara Karpet Merah APM.


IMG_3906

Tak sangka gambar rasmi bagi acara ini hampir semuanya gelap. Apa kau buat, Suria??? Kata Suria abeh takde lampu ke??? Norfasarie nampak dia macam baru muncul dari karpet merah tersebut hahahaha. Baru nak kata “she looks fat” tapi teringat yang dia kata 3rd baby on her way kan?? Mika cute as ever.

IMG_3907

Ni aku panggil “The Langsuir Set”. Dia sebenarnya tak tau nak pakai apa. Dia tanya mak dia abeh mak dia terus bagi langsir. Lengkap dengan anting-anting. Seluar kain plastik hitam.

IMG_3908

Gelap la wth. Ni mesti intern tau yang petik gambar. Seluar pink????

IMG_3909

Can’t even see your face?

IMG_3910

Who? Tak nampak apa diorang pakai.

IMG_3911

Who2?

IMG_3912

Who3?

IMG_3913

Lesbian couple?

IMG_3914

Hydir Idris gemuk. Atau nampak gemuk??? Take off the hat.

IMG_3915

Ni Elfaeza Ul Haq dah berhijab terserlah keanggunan dia.

IMG_3916

Tu suami Wahyu Rahman ke? Dia nak tengok APM ke rodeo competition?

IMG_3917

Huh isteri Fir Rahman pakai baju above knee???? Yuck????? Abeh pakai leather jacket????

IMG_3918

Lawa baju Nurul Aini ye ada pastel bandung gitu.

IMG_3919

Nana pakai kasut ape sak. All covered in black!

Asal Suria tanak tayangkan acara Karpet Merah eh?? Boringnya Suria!! Saya pasti para penonton mahu melihat di belakang takbir. Kalau setakat siarkan kat toggle ke tak payah. Abeh gambar karpet merah setakat seberapa saja???? Apa ni? URGH.


IMG_3923IMG_3924

Siti Nurhaliza membuat cara pembukaan yang amat memukau. Dia baling baton macam cheerleader. Baju dia macam power rangers.

IMG_3926

Fiza O, Caesar Gunawan dan Jihan Muse merupakan hos-hos APM 2015. Apa Fiza O pakai??? Ada belt silver kat dada dia???? Jihan pun sama sak. Ada kain lebih terjuntai-juntai???

IMG_3931IMG_3930

Si Rossa pakai baju macam budak sekolah haha cute tapi hodoh ah sebab seluar dia pun berglitter?

IMG_3932

100.

IMG_3933

Ryan Sufiyan ok ah cuma yang kertas warna merah tu melebih.

IMG_3934IMG_3935

Elizabeth Tan dengan lagunya knock knock. Baju dia biasa-biasa saja tapi saya rasa kena la sebab lagu dia pun dancy.

IMG_3936IMG_3937

Ni baju Kunto Aji merepek???? Ada butang kat tengah-tengah tapi bukan butang???

IMG_3938IMG_3939

Nude jumpsuit???
IMG_3942Hahaha Hafeez Glamour pakai apa sak? Ada labuci semua? Kuasa solar ke untuk charge phone dia kat dalam coat tu? LOLz. And muka dia eh botox+plastik la wth??? Sama macam bongqiuqiu!! Pompan sebelah Hafeez ok je la cuma yang atas dada dia tu macam ikatan BDSM.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sama kan hidung dia dengan Hafeez Glamour??

IMG_3944 Akim & The Majistret pakai semua sama so uniform kot.IMG_3946 Walaupun ramai tak suka Suhaimi Yusof, saya masih berpendapat dia tetap kelakar ah eh. I had a good laugh.

IMG_3948

Siti looks fat?? 

IMG_3949IMG_3950

Afgan cute??? So is Rossa. Baju Rossa apa sak macam catwoman suit tak menjadi?

IMG_3951

Taufik Batisah nyanyi tarik suara wow Yaacob Ibrahim kau boleh tarik???? Kau tarik teh je.

IMG_3952IMG_3953

Aisyah Aziz nak jadi Elsa ke?? Gray hair isn’t working for her!! Gray hair lawa kalau rambut flowy dan bouncy tapi dia macam banyak sangat hair spray abeh keras macam batu kat Mekah.

IMG_3955

Ha kau 4 sekawan ni terpekik terlolong macam nak rak.

IMG_3956

Jihan macam duyung???? Her jokes semua menjadi la eh. I suka.

IMG_3957

Diorang ni dua try buat joke tapi tak menjadi?? Penonton terpaksa ah ketawa untuk mengelak kejanggalan. Baju Shenty macam baju Katy Perrry.

prismatique
Tapi Katy Perry punya baju lagi lawa

IMG_3959IMG_3960

Ni Fatin Shidqia Lubis pakai apa sak??? Aku rasa insiden ini berlaku.

Fatin: Waduh, kok kelihatan boring ya semuanya biru. Nggak ada yang berkilau!

Siti: You can take my choker.

Fatin: Apaan sih kamu?

Siti: *campak choker*

Choker Siti terjatuh di atas kepala Fatin.

Fatin: Wah… Not bad. Kelas.

IMG_3963

Persembahan memukau bersama Cakera Padat Cakra Khan setelah Siti campak chokernya.

IMG_3964  ??? Ni diorang sedar tak diorang buat persembahan untuk APM dan bukan Kelab Masyarakat?? Baju beli dari 77th Street ke? Abeh penyanyi dia ketiak basah??? YUCK.IMG_3966 Tidak boleh dinafikan bahawa Fiza O’s hosting skills mantap la tak payah gunakan cue card tapi… bila dia cuba nak berjenaka… punchline semua tak menjadi ah beb. Lupakan saja. Nasib baik ada Jihan untuk menyelamatkan situasi. And baju apa dia pakai? Sebelah hitam, sebelah biru???? Sama macam sebelumnya, sebelah kanan ada kain lebih.IMG_3968

Rozita Che Wan pakai apa sak ada bulu-bulu??? Macam burung merak. Hais susuk apa dia pakai eh?

IMG_3969  Yuck la Iman’s League.IMG_3972

Tak tau apa nak komen untuk baju si Judika ni.

IMG_3974

Si Hazama sebenarnya nak pergi pejabat tapi PA dia kata “bos you ada karaoke session kat APM”. Baju ofis sak.

IMG_3975IMG_3976

Ni baju apa sak, Dayang?? Sebelah terdedah sampai nampak coli ke apa????

IMG_3977IMG_3978

Macam witch tapi tetap Anggun.

IMG_3980IMG_3983

Adi Rahman cuba mengurat Maya Karin??? Dah lah sekejap je. The joke gets old. Baju Maya Karin lawa!

IMG_3984

Erm… Yang hitam tu apa? Urat?? Hahaha ke Venom nak rasuk badan dia??? Puan Zakiah Halim semakin ayu semenjak berhijab ye. (Dan dia hafal ucapan dia yang panjang lebar??? SYABAS!)


IMG_3986

Acara penutup APM! Lagu-lagu agogo. Ok dah.


Itu sahaja ye daripada saya. Kepada anda yang tersinggung perasaan kerana komen-komen saya, jumpa di jahanam. Kat situ kita settle.

Saya berpendapat pihak penganjur boleh melakukan lebih banyak lagi untuk membuat APM lebih dahsyat dan memukau. Secara kesuluruhan, amat puas hati la eh.

Ikuti saya di Twitter dan Fesbuk!

https://twitter.com/Pengkritique

https://www.facebook.com/pengkritiksandiwara/

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle/Facebook & Google)

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s