Mengejar Mentari 2: Episod 11 & 12

Khairul memberitahu Zul dirinya siapa sebenarnya. Zul pun terkejut beruk dan tak sangka. Mak Jan dan Hot dah mula memanggil satu sama lain Anje/Ayang. Irma pula berjaya menuntut cerai namun biasalah si Rahim masih nak dengan Irma. Tapi si Irma dah mula steady dengan Abang Long. Macam mana ni???


Episod 11
IMG_0340

Zul memang tak percaya kata-kata Khairul la sebab dia tak sangka Khairul ni baik gila nak mampus bukan macam Sapiah tu.

IMG_0341

Zul pun kata dia tak akan maafkan Sapiah. Khairul kata dia memang tak setuju ah mak dia curi suami orang.

IMG_0342

Zul ingatkan Khairul selalu tolong dia sebab #LoveWins tapi sekarang Zul sangkakan Khairul berbuat baik dengan dia demi-demi untuk tebus kesalahan mak dia. Aku rasa dua-dua kot sambil menyelam minum air. Oh tak eh?

IMG_0343

Eh si Zul ni merajuk macam perempuan eh. Kau nak pergi Jepun tu sepatutnya maafkan orang mana tau ada godzilla kat Jepun??? #LoveWins hahahahahahah macam couple tengah gaduh kat tengah-tengah dunia.

IMG_0344IMG_0345

Rizuan berjumpa Nasir di pejabatnya untuk berbincang isu rumahnya yang belum dijual. Dia pun kata pasal bisnes la kalau jual sekarang rugi lah. Si Rizuan pun sempat cakap pasal si Norlela semua urgh annoying.


IMG_0346

Abeh takut? Yek eleh.

IMG_0347

Nak ungkit pasal cerita 20 tahun lepas ada apa??? Kau masih syok kat Norlela tapi Norlela masih isteri Nasir yang sah la!!

IMG_0348IMG_0349 IMG_0350IMG_0351

??????MISTERI?????? Tak faham. Patutlah Aley pun perangai eh. Kalau kuah tak jatuh ke nasi mana pula eh? Takkan kuah nak jatuh kat prata kan.

IMG_0352IMG_0353

Eh eh laki dia. Tanya soalan bodoh.

IMG_0354

Padan muka. Ni apa acute AMI?

IMG_0355

Mereka di rumah Rita untuk bergosip tentang isu yang sudah terang lagi bersuluh.

IMG_0356IMG_0357

LOL. Eh ni babak seriously tak perlu sia.

watermelon-32009_640
Hahaha inspirasi fesyen si dektu.

IMG_0358

Hahaha bingit sangat sampai nama pun salah.

IMG_0359

Rita menelefon Hot untuk ingatkan dia pasal sesi Kejadu. Hot pun kata dia takde masa untuk Rita hahahahaah. IMG_0361

Wow Abang Long terlalu kaya belikan insurans pelajaran segala. Aku pon takde sak sobs. Kenek jual kelengkang ah nampaknya masa uni sobs.

IMG_0362

Eh eh berangan sampai ke awan eh si dekni. Padahal belum bilang mak kau semua.

IMG_0363

Ah kan mak dia kat bawah blok Irma. EH UNTUK ANAK KAU YANG DALAM JAIL TAK GUNA TU kau sanggup eh datang blok Irma berbual ni semua OMG walaupun terbatok-batak. Eh Rahim tu dah tak bagi nafkah la cerai sudah.

IMG_0364

Tengok la anak dia pun malas nak layan karenah nenek dia.

IMG_0365

Khairul pun macam terkejut Abang Long belikan insurans. Dia kata Abang Long baik. Terlalu baik.

IMG_0366 IMG_0367IMG_0368

Eh eh mak dia. Tak sedar ke? WTH. Kau eh memang bodoh macam Rahim. Tak ke terfikir janda anak tiga tu Irma, ngok.

IMG_0369IMG_0370

Rita berjumpa Sapiah secara mengejut untuk kononnya nak tangkap basah ah tapi cuaca panas so tak berjaya hahaha. Dia pun ajak Sapiah urut tapi Sapiah takde duit. Si Sapiah ni penipu besar. Dia sebenarnya free-loader.

ribena
Ilham tudung Rita. Muka pun macam sama gitu.

IMG_0371IMG_0372

Si Rita bilang Sapiah yang dia dah steady-weady dengan Hot la. Rita ni memang melebih padahal takde pape. Sapiah pun setuju ye-ye-oh padahal dia tahu Hot syok kat dia bukan Rita.

IMG_0373

hahaha sapu tangan terjatuh bila Sapiah nak keluarkan duit, yuck la takkan dia masih simpan?? Haritu jumpa Hot tak bagi ke??

IMG_0374

Oops.

IMG_0375

Irma memberitahu ibunya yang ada seseorang ingin merisik. Hmmm.

IMG_0376IMG_0377 IMG_0378IMG_0379 IMG_0380IMG_0381

Mak dia memang tak setuju la. Malu kan? Mana nak letak muka? Takkan nak pakai niqab kan? Hahahaha. Mak dia pun kata ada jantan lain asal pilih si Abang Long. Eh kau dulu pun sama, ada jantan lain tapi nak Ustaz Fazli jugak. Eh, sekurang-kurangnya si Abang Long tu duda + kaya oi. Irma hanya ingin restu dari maknya. Restu ibu kan penting. Eh asal masih ada gambar si Saleh & Sapiah eh? Masih ingat-ingat kekasih lama ke?

IMG_0383

Norlela meminta maaf atas kejadian tadi. Eh si Rizuan eh asal tidur luar?? Bukannye rumah dia satu bililk satu hall kan??

IMG_0384

Ye kau masih perlukan Norlela untuk diguna-guna.

IMG_0385  Irma menerima sepucuk surat dari penjara. Rahim la tu. Kata nak bersama la demi anak-anak. Pui. Eh ingat tak masa sekolah rendah kita diajar untuk menulis surat dan menggunakan kata ganti diri; saudara, saudari, ayahnda, bonda hahahaha tak relevan.

IMG_0387 Dia pun tanya betul ke kakak dia nak kan Abang Long. Sanggup berdepan dengan gosip-gosip liar semua.

IMG_0389

Merepek sak si Yazid ni. Geli omg.

white ranger
Si Sapiah macam bila-bila boleh transform jadi white ranger ni abeh serang si Yazid tu eh ahahaha.

IMG_0390

Si Rita pun mula berpegang-pegang Hot bila Sofia muncul kat pintu. Si Sofia pun meluat tengok abeh merajuk ah terus angkat kaki keluar. Si Hot pun kejar dia.

IMG_0391

Si Hot cuba menjelaskan segalanya tapi si Sofia tak kisah pun. Hati dia dah remuk.

IMG_0392

Sofia pun bagi balik sapu tangan yang dia dah puas gunakan ahhahahaha. Lepastu dia tahan teksi dan balik.

IMG_0393IMG_0394

EH SIAK AH SI YAZID DREBAR TEKSI SAK SERAM. Sapiah pun dah mula frust tonggeng ah. Eh Yazid ni nak rogol Sofia ke ajak tempat gelap????

IMG_0395IMG_0397

Yazid pun beritahu Sofia bahawa Hot ingin berkahwin dengan Rita tak lama lagi. Dia kata si Hot memang macam gitu dengan semua perempuan yang syok kat dia. Sofia bukan mangsa pertama.

IMG_0398IMG_0399

YUCK YAZID Y. Eh gian ah. Hati-hati eh wahai saudari di luar sana kalau drebar teksi muka macam gini terus keluar.

IMG_0400

Eh eh Yazid ni berpegang-pegang.


Episod 12
IMG_0409

AMEK KAU SEPAK KAN DIA NAK TRANSFORM JADI WHITE RANGER MYSTIC FORCE

IMG_0410

LOL si Rita mula mengamuk. Dah pecah tembelang yang Hot tak suka kau, tapi Sofia.

IMG_0411

Yang lain kata agaknya si Sofia dah dengan Hot. Tapi si dekni kata langkah mayat dia dulu. Hmm… Sofia tu kalau dia nak dia bunuh kau abeh langkah betul-betul baru tau.

mmprita
Kalau si Sapiah dah white ranger si Rita ni villain ah eh. AND NAMA PUN SAMA RITA HAHAHAHAHA

IMG_0412IMG_0413

Sofia kata kat si Hot yang dia tahu Hot nak kahwin dengan Rita. Hot kata tu fitnah, jangan percaya. Dia sanggup nikah dengan Sofia malam tu jugak? HELLO??? KAU INGAT APA TOK KADI 24 HOURS KE KHIDMAT DIORANG? KE KAU NAK NAIK BOT PERGI BATAM?!

IMG_0414

HUH???? Rahim dah balik dari rahim mak dia penjara? Cepatnye kau keluar eh kau masuk balik la jahannam betul kau. Mak dia pun terkejut tengok dia muncul depan pintu. Dia kata dia keluar cepat sebab kelakuan dia baik. Dia cuma jenguk mak dia sekejap abeh nak pujuk Irma. Eh kalau kau ada sejuta dolar boleh la kau nak pujuk Irma. Ni kau ada apa????

IMG_0415

Amek kau cincin berlian buat Irma daripada Abang Long. Ni la yang Irma nak!!!

IMG_0416IMG_0417

Eh eh si Abang Long nak step mushy pulak eh. Dia pun tanya nak berbulan madu kat mana. Irma kata bulan?? Kau gila macam mana nak beryoohoo kalau tengah pakai sut angkasawan??? Habis air mani terpancut kat semua daerah. Baru mula je dah termengah-mengah oksigen tak cukup.

IMG_0418

Si dekni suka eh muncul tanpa amaran???

IMG_0419

Hmm. Dah keluar penjara baru nak berbaik semua. Padahal kau dah lafazkan kata-kata cerai kan???

IMG_0420

Si Irma kata tak payah la dia merana sampai gila sebab Rahim. Anak kandungan dia pun gugur sebab Rahim. Rahim la punca segalanya.

IMG_0421

Hot berjumpa Yazid untuk meminta pendapat Yazid tentang Sofia. Dia ingin mengahwini Sofia tetapi Yazid kata Sofia perempuan tak bagus haha mentel dan miang. Si Hot pun kata dia tak kisah apa orang kata. Kalau semua ahli Kejadu tak suka dia tak kisah pun. Dia nak tarik diri dari kelab tu. Eh, macam la kau bayar membership fees eh? Ada penalty fee ke kalau keluar kelab tu?

IMG_0422IMG_0423

Hmm.. Baru pukul 12 suku malam si mak Rahim dah risau tak tentu pasal. Eh anak kau tu dah 30 tahun bukan 3 tahun. Rilek ah baru pukul 12 lebih omg and dia jantan kan??? Sanggup kau kejut si Abang Long untuk cari dia wth???

IMG_0424

Si Rahim pun balik abeh kata menyesal la ini la itu la merepek bye malas nak berbual sebab asyik skrip yang samaaaaaaaa je

IMG_0425

Skim Ponzi apa benda sak tapi cara si Pak Haji ni kata skim Ponzi memuaskan ah hahahahaha “Ni skim PHONZEE ke?”

IMG_0426

Untuk membuktikan bahawa ini bukan satu penipuan, Rizuan memberikan pulangan kepada mereka yang telah melabur. Taktik ini berjaya menarik lebih pelabur. Padahal duit tu duit pinjaman si Jimmy.

IMG_0427

Mereka berdua berpakat untuk merancang sesuatu untuk kenekkan balik si Sofia dan Hot. Eh si Rita ni pakai baju banduan ke??? Warna oren semua.

IMG_0428

Aley ngandung. Wow terkejutnya. Plot twist seh kita semua tak sangka eh wow congrats Mr Direktor. MEREPEK. Dia memang sepatutnya ngandung dari dulu lagi. Eh dia tak sakit ke ada roti perancis masuk nonok dia hahahaha. Patutlah sampai ngandung agak kondom koyak.

IMG_0429IMG_0430

Fokus apa fokus?? Daddy kata nak bukak butik la, macam kau ada duit je??? Dah macam gini baru nak rindu bapak kau semua hmmmm Ingatlah Tuhan Aley.

IMG_0431IMG_0432

Hahaha baru habis kenek rogol lagi yuck.

IMG_0433

Si jantan ni hutang kawan-kawan dia duit. Tapi dia takda duit so dia biarkan kawan dia gunakan Aley ah hahahaha omg ni gangbang ke??? Tapi diorang bergilir-gilir eh bukan sekali gus.

Eh ni gambar I photoshop tau haha very proud of my work.

HA HA HA HA HA HA

IMG_0434

Si Hot nak ajak Sofia kahwin betul-betul nak jumpa anak Sofia semua. Ok.

IMG_0435IMG_0436

Nasir berjumpa Norlela untuk cakap pasal banglo. Eh Norlela kata dah tanak jumpa Nasir lagi??? Apa ni mungkir janji ish! Abeh bila jumpa je cakap pasal cinta. Eh Suria dah takde plot lain ke????

IMG_0437

Sapiah memberitahu kededua anaknya bahawa dia sudah jumpa calon baharu untuk menggantikan tempat Uncle Saleh. Mereka dua tidak setuju tapi terpaksa kan nak buat apa bukannya diorang ada hak untuk membantah.

IMG_0438IMG_0439

Khairul ingin berbincang tentang hal lelaki kat luar. Si Sapiah dah mula gementar ah entah kenapa.

IMG_0440

Ni kata-kata manis sekarang je. Dah dapat… Hmmm

IMG_0441

Senyum bukan main lagi. Si Khairul dapat menerima Sahlan sebab si Sahlan nampak jujur dan ikhlas.

IMG_0442

Eh zaman apa ni handbag semua hahahah yuck. Si mak dia yang secara semula jadi dah memang bodoh pun kata kasi balik handbag tu kat tuan empunya beg. Hmmmm. Makna tersirat tu.

IMG_0443

TERSENTAK SI RAHIM HAHAHAHAHAH

IMG_0444

Rumah telah dijual. Abeh diorang pun gaduh sikit pasal Norlela. Aku dah bilang kau takde plot lain.

IMG_0445

Abang Long kata nak ajak jumpa mak dia. Dia akan harungi semua bersama apa la ok tu haritu kau dah kata.

IMG_0446IMG_0447

YES IRMA YES. Memang laki tak guna la kau Rahim. Eh kau rasa Irma masih nak kan kau? Kau rasa kau mampu jadi suami????

IMG_0448IMG_0449

Kurang asam dia tumbuk abang dia wth tak serik ke kau tumbuk Abang Jambang kelmarin sampai masuk penjara?? Si Abang Long pun luahkan perasaan dia yang terpendam kata mak dia selalu manjakan Rahim. MEMANG BETUL.

IMG_0450

Agama tidak melarang.

IMG_0451

Abeh Irma dah hot stuff pe.

IMG_0452

Eh siak ah mak dia sepak??? Dia buat ni pasal dia kesian kat Irma dan mahu melindungi maruah Irma!!!

IMG_0453

Hmmm. Halau la, macam la si Rahim mampu kasi kau duit belanja tiap-tiap bulan.

IMG_0454IMG_0455

NI APA PULAK.


Rahim mendapat tahu bahawa abangnya sendiri mempunyai hubungan dengan Irma. Ibu Rahim menghalau Abang Long! Sapiah pula akan mengahwini Sahlan namun siapakah wanita yang mendakwa dirinya isteri Sahlan? Norlela dan Nasir asyik cakap pasal cinta namun macam takde jalan penyelesaian. Dan Norlela ada anak misteri??? Aley pula ngandung tapI takde orang kisah pun. Hais semakin belit. Nantikan Episod 13 ya!!! EPISOD AKHIR.

Pengkritik Sandiwara


(Photos from Suria’s Toggle & Google)

2 comments

Tinggalkan Jawapan kepada pinkponie Batal balasan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s