Tekan Minyak: Episod 2, 3 & 4

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Long post ahead, so bersedia ya! Maklumlah, dah lama tak update.


Episod 2

 

 

Kita mulakan episod kedua dengan leteran daripada ibu mertuanya yang menggunakan pelbagai alasan untuk kemandulan menantunya!

 

 

Seorang pelanggan yang tidak puas hati di spa. Walaupun telah bersetuju untuk memilih scrub pudina, dia mahu menghebohkan perkara ini kerana tidak mahu scrub pudina????? Kalau dah black & white, spa tu boleh saman kau kerana memulakan #fakenews di socmed. Fikirkanlah! Spa ni pun bodo eh?

IMG_5360

Park motosikal di tempat lalu-lalang? Ok.

IMG_5361

Si dekni degil tak nak makan ubat padahal sedang nyawa-nyawa ikan.

IMG_5362

Kejung la tu lihat pekerja jantan buat pertama kali.

IMG_5364

Makcik saman belum kenakan saman, dia dah bising.

IMG_5366

??????????????????????????????????

IMG_5367

Hahahahahahah kesian.

IMG_5368

Penceroboh keperibadian anak.

IMG_5370

It’s 2018 dan kita masih ada ibu bapa sebegini? Mess.

 

 

Pada zaman ini, cikgu dan pembantu rumah lebih tahu karenah anak daripada ibu sendiri. But ok kau tak nak dengar kata-kata cikgu then whatever.

IMG_5373

Babak paling merepek. Berbual pasal janggut untuk promote toxic masculinity.

 

 

LOL mereka bergaduh kerana insiden ceroboh peribadi.

 

 

Ternyata, dia sebenarnya tidak mahu dan takut anaknya lain daripada yang lain. Oleh kerana itu, dia tidak ingin menghantar anaknya ke assessment.

IMG_5378

Meluat aku tengok.

IMG_5379

LOL

IMG_5380

Dah tau OKU abeh nak berdiri???

IMG_5381

Ok, adakah anak keduanya benar-benar wujud atau semata-mata watak alter ego???? I mean, look at her.

IMG_5382

Mereka bincang tentang sex life mereka yang non-existent.

IMG_5383

Dinasihati untuk pergi periksa tetapi degil.

IMG_5384

Scandal.

IMG_5385

Dia ingin bercuti tetapi lelaki OKU dia menghalangnya.

IMG_5386

Dia ingin membawa anaknya ke assessment.

IMG_5387

Ok

IMG_5388

Menopause?

IMG_5389

The ladies tengah brunch pun dia nak mencelah????

IMG_5390

Eeew.

IMG_5391

Ok, everyone knows you’re gay so tak perlu mengurat dengan bos.

IMG_5392

Masih mandul.


Episod 3

 

 

Mereka suami isteri mempunyai pembezaan pendapat dalam mendidik dan membesarkan anak. Atau mungkin sang suami rasa kejantanannya tergugat kerana sang isteri telah mengambil alih tempatnya sebagai pencari nafkah utama? Oleh itu, dia cuba guilt-trip-kan isterinya?

IMG_5790

Suriati mengandung. Duh. Dalam drama Suria klisye ni, yang ingin mengandung pasti mengandung dan beberapa episod nanti GUGUR!

IMG_5791

Si dekni baru kerja sini dah nak buat perubahan. Si bos yang gian pun ikut kata dia.

IMG_5792

Nadiah mendapat projek besar dan akan cuba sedaya upaya agar syarikatnya dapat ke Milan.

IMG_5793

Lelaki berbual hal hamil.

IMG_5794

Mereka berdua berbincang tentang insiden kelmarin. Adakah Rahimah salah? Anaknya pun memberitahu ayahnya tentang hal ini dan mereka ok je.

 

 

Pui. Sebagai seorang ibu yang hanya mementingkan kerja, you know nothing about your son!!!!!

IMG_5800

Ijah kerja sambilan??? KENAPA. Kesian dimarahi kerana mencari rezeki lebih.

 

 

Gross.com

IMG_5803

Nadiah mendengar luahan hati Ijah.

IMG_5804

Meluat aku tengok ni wei. Geli.

IMG_5805

A talk.

IMG_5806

Mak mertua dia ni. Nak cucu then asal ada seekor anak je??? Check-check dia yang mandul.

IMG_5807

Bila dapat tahu Suriati mengandung, terus gembira eh?

IMG_5808

Gross. Dia ni nak angkat bos je bukan cinta.

IMG_5809

Dia masih ah nak perempuan tua ni.

IMG_5810

TEA!

IMG_5812

Step sak padahal dia yang sakit abeh nak cakap orang weak.

 

 

LOL ini lelaki gian ye. Biasalah bidang fesyen ni!!!

IMG_5815

Suami anda gay.

 

 

Kesian, pakwe dimarahi kerana presentation fail.

IMG_5818

Aini memberitahu Nadiah bahawa dia gagal menggoda suaminya.


Episod 4

IMG_5823

Zuraidah ni bengap. Jalan raya kosong pun boleh accident. Brake je lah kereta tu dah rehat. Ni masih nak memandu. Gila wei!

IMG_5824

Nasib ada Ali ni tolong.

IMG_5825

Nak dekat pukul 9 dia kata awal????????

IMG_5826

Ni apa spaghetti bolognese untuk breakfast?

IMG_5827

Eh?

IMG_5828

Aini teringat masa suaminya masih sweet dan memberi bunga.

IMG_5829

Tetapi sejambak bunga yang di atas meja, Syed yang bagi!

IMG_5830

Mereka bergaduh sekali lagi.

IMG_5831

No.

IMG_5832

Encik Akbar tidak menerima proposal Nadiah.

IMG_5833

Sudah terang lagi bersuluh.

IMG_5834

Tu la takde calar-calar pun.

IMG_5835

Ok, si Zuraidah kata dia pernah keluar dengan Ali sebelum Ali berkahwin. Maksudnya, Ali was someone in her life, kan? Tapi kenapa rakan-rakan dia tidak kenal Ali tu siapa? The reaction should be “Ali si trash yang tinggalkan kau dan kahwin betina yang dah mampus tu?” instead!

 

 

As expected.

IMG_5838

LOL.

IMG_5839

Kawan dia bukan semuda mana pun.

IMG_5840

Ada orang isap glue wei kat sekolah.

 

 

Aku ingatkan Shafie nak buat apology ala-ala promposal di mana ada banyak lagi vanguard sheet yang mengatakan sorry i love you ke apa. Abeh sekeping je. NOT WORTH IT.

IMG_5843

Gaduh lagi.

IMG_5844

Nadiah tak inginkan Shafie.

IMG_5845

IMG_5846

Dah cakap dia pasti akan gugur. Bayinya di luar rahim so terpaksa gugurkan.

IMG_5847

Sebab dia gatal.

IMG_5848

😦

 

 

LOL.

IMG_5851

LOL again

 

 

Nadiah ni sedar tak si Akbar ni cuma nak nonok dia?

IMG_5854

Ok.

IMG_5855

Dia tu tak tau anak dia autistik abeh layan macam anak biasa.

IMG_5856

Bibik dimarahi???? lol

IMG_5857

Tu ah.

 

 

Ke India untuk mengajar Bahasa Inggeris? Ok work. Sure. Ke negara yang dijajah oleh British, di mana Inggeris adalah bahasa perantaraan, mutu Inggeris mereka mungkin sama atau leih baik berbanding Singapura. Work. FYI, rakyat di India sekurang-kurangnya TRILINGUAL. Bahasa Inggeris, Hindi dan Bahasa Ibunda atau Bahasa Daerah. So jangan nak memandai ajar Inggeris kat sana. They are well equipped with that already.

 

 

Kasihan.

IMG_5862

Cabaran hidup.

IMG_5863

BARAH? PARAH.


Ok, so kini kita tahu siapa 5 wanita ini.

Aini – Seorang wanita berkerjaya yang sudah lama tidak dapat. Senang tergoda dengan jantan muda. Pada masa yang sama, ingin menjadi ibu terbaik tetapi tidak meluangkan masa bersama anak. Ingin kehidupan mewah dan semuanya serba serbi sempurna.

Zuraidah – Wanita lewat usia yang mungkin menjalani menopause. Tidak pernah berkahwin dan rasa seperti belia sekali lagi apabila kekasih lama muncul. Namun, impiannya untuk mendirikan rumahtangga mungkin tidak tercapai kerana mempunyai barah (?). Berdasarkan latar belakangnya sebagai seorang pegawai SAF, mungkin azamnya yang kuat dapat membantunya menghapuskan barah!

Nadiah – Paling muda dalam clique ini dan masih ingin enjoy singlehoodnya. Selalu in denial tentang cintanya dengan Shafie dan juga naive akan matlamat sebenar Encik Akbar. Ingin rakan-rakanya selalu trendy dan dapat. Secretly ada jantan simpanan yang tidak diketahui sesiapa.

Rahimah – Seorang ibu yang terpaksa mengambil alih tanggungjawab sebagai pencari nafkah. Amat tertekan dengan tugas itu dan melepaskan geramnya kepada anak dan suami. Ingin hidup sebagai isteri-isteri biasa yang duduk di rumah dan bercuti sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Ingin yang terbaik untuk anak-anaknya tetapi kurang pasti bagaimana.

Suriati – Seorang isteri dan menantu yang mencuba sedaya upaya untuk membahagiakan suami dan mertua. Agak tertekan dengan jangkaan mertua sehinggakan hampir dilanda kemurungan. Terpaksa bekerja di Grab kerana gaji suami cukup-cukup makan.

Drama yang diilhamkan Desperate Housewives ini agak menarik tetapi perjalanan hidup mereka atau cerita mereka ini tidak intertwined. Very masing-masing. So… agak boring.

Also, lagu tema agak BOP. Di mana boleh kami mendengar the full song???

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s