Bantal Buruk Saloma

Salam sejahtera dan Salam Ramadan Seminggu, para pembaca setiaku!

Tahun ini, bukan sekadar satu drama khas bulan puasa. Tetapi dua! Ikhlas dan juga Bantal Buruk Saloma (#BBS) yang dibintangi Freda Mel!

Drama #BBS ini mengisahkan keluarga-keluarga yang mengambil anak titipan. Satu idea yang menarik untuk ditonjolkan di TV! Turut dibintangi oleh Fir Rahman, Fizah Nizam, Suhaillah Salam, Izzat Yusoff, Danial Nazim, Haslinna Jaaman, Habriyah Nasir, Batrisya Soffian, Sani Hussin,  Khalit Baboo, Zaleha Hamid dan Mohd Sharil Mazri.

Adakah BBS versi moden Bantal Peluk Saloma?


Episod 1

IMG_3987

Kenapa budak kecil ini dipukul bantai oleh ibunya..?

IMG_3988

Lies. Watak ibu memanggil anaknya “hensem”. LIES.

IMG_3989

Pasangan ini ingin mengambil anak titipan tetapi memori arwah anak mereka masih terpaut di benak fikiran si isteri. Adakah ketidakstabilan emosi si isteri menjejas perhubungan yang bakal dijalin dengan anak titipan yang bakal muncul di dalam kehidupan mereka?

IMG_3990

Rahmah mendapat tahu tentang kes seorang budak bernama Adil di mana ibu dan bapanya dimasukkan ke lokap kerana mereka menyalahgunakan dadah.

Amat sedih sekali kerana perkara ini masih berlaku di dalam masyarakat kami. Lihat sahaja apa yang Encik Amrin Amin mengongsi. 😦

Suraya dan Rafi menjemput ibu dan bapa Rafi makan bersama kerana ada hajat. Untuk memberitahu bahawa mereka bakal menjaga seorang anak titipan.

Amat menarik melihat Puan Zaleha memainkan watak EVIL MOTHER IN LAW! Saya suka. Sungguh kejam ye memanggil anak titipan anak bermasalah?? Agak-agak, apakah pendapat dia terhadap anak angkat atau surrogate mothers?

IMG_3995

Rahmah dan Zaid membawa pulang anak yang menjadi mangsa penyalahgunaan dadah. Oleh kerana ia hari pertama di rumah baru ini, dia agak malu.

Anak-anak Rahmah dan Zaid di rumah ini semuanya anak titipan, Hanis dan Lutfi. Anak kandung mereka sedang berada di asrama di Malaysia.

IMG_3996

Adil ni makan epok-epok dari tengah. He’s cancelledt.

IMG_3997

Ibunya masih kurang puas hati akan keputusan anak dan menantunya. Dia masih mengungkit tentang “insiden” anak kandung mereka.

IMG_3999

Adil mengalami flashback di mana ibu dan bapanya sedang high dan dia terpaksa makan kuih/oren yang disajikan untuk upacara sembahyang Cina.

Saloma akhirnya dihantar ke rumah Suraya dan Rafi. Namun, dia agak hostile. Kerana dia merindui ibunya yang kini berada di hospital.

IMG_4003

Oh. Saloma amat gilakan bantal peluk buruknya eh? Adakah itu pemberian ibunya?

IMG_4004

Jual mahal, tanak makan konon.

Saloma tidak mahu tidur di katil kerana sudah biasa tidur di atas lantai.

IMG_4005

Dia ternampak sebuah kotak misteri dan membukanya…

IMG_4006

Terus dimarahi Suraya! Mampuih.

Suraya tidak mahu Saloma tahu tentang anak yang mereka ada dahulu. Kenapa eh?

IMG_4009

Saloma tidak tahu cornflakes tu apa. Dia ingin bubur dan kicap untuk sarapan.

IMG_4010

Oh, unsur kebetulan! Kedua-dua keluarga titipan ini bertembung.

IMG_4011

LMAO si Rahmah ni. Mentang-mentang Saloma ni tak salam Rafi dan Suraya, terus dia cakap “anak titipan?” lmao. RUDE! Kalau bukan? Buat malu je sak.

IMG_4012

Sesi kongsian bersama keluarga titipan.

IMG_4013

Unsur kebetulan 2.

Anak-anak titipan ini saling mengenali.

Dan juga, product placement. Is that Sarsi?

IMG_4014

“RamadHan” lol.

IMG_4015

Saya amat suka dengan watak-watak ini. Mereka menunjukkan perwatakan berbeza di depan keluarga titipan dan di belakang. Ini amat benar ye di kalangan anak-anak kecil! Juga, watak Adil dilakonkan dengan begitu baik sekali. The “idgaf” face.

IMG_4016

Uh-oh…

Si nenek ni tak boleh faham keadaan ke? Dia nak anak kecik faham situasi dia?

Alamak! Hanis terdengar bapanya akan keluar penjara dan akan tinggal bersama bapanya!!! OH TIDAK!


Episod 2

IMG_4021

Hanis telah bersama keluarga ini selama 10 tahun semenjak usianya 6 tahun. Dan dia begitu rapat dengan keluarga ini!

IMG_4022

Hanis menyoal ibunya tentang hidup bersama selama-lamanya…

IMG_4023

LOL. Biarlah that’s her only memory from her mom?? Kau kenapa? Mentang-mentang ada banyak plush toys nak riak?

IMG_4024

Saloma belum pernah berpuasa dan mereka ingin mendidik Saloma untuk berpuasa.

IMG_4025

Suraya agak tertekan kerana Saloma masih belum dapat membuka hatinya kepada Suraya.

IMG_4026

Naluri ibu selalu benar! Mungkin ada masalah di rumah semasa mereka berterawih?

ME.

Lutfi sakit. Hanis tidak sedar bahawa Lutfi telah memekik kerana Hanis sedang sibuk belajar sambil mendengar muzik. Rahmah memarahi anaknya kerana amat kecewa! Hanis mula menunjuk teenage rebellionnya!

IMG_4033

Suraya dan Rafi menghadiahkan mainan dan pakaian baru kepada Saloma untuk menghambat hatinya.

IMG_4034

Mujurlah Saloma suka! Dia makan lunch lol.

IMG_4035

Mampus Peah!!!!

IMG_4037

Anak kandung mereka whatsapp dan Hanis rasa cemburu.

Saloma hanya ingin berbual dengan Rafi dan bukan Suraya.

IMG_4040

Stres.

IMG_4042

Suraya cuba meminta nasihat daripada Rahmah.

IMG_4051

????? Budak sak. Bye. Tak munasabah.

IMG_4053

Hal arwah anak mereka masih menjadi bahan perbualan!

HAHHAHAHA. Si Saloma ajar Adil untuk buli Lutfi????

IMG_4056

Makcik-makcik membawang sak. Cakap pasal baju online dan baju beli kat JB???? Abeh cakap pasal bapak mereka. Hanis terdengar dan teringat tentang ayah kandungnya.
IMG_4057

Suraya cuba rapat dengan Saloma.

IMG_4058

Wow! Surprise! Aisyah kini di Singapura.

IMG_4059

Dia gila-gila nak sediakan buka? Padahal mak dia suruh rest? REST JE LAH.

IMG_4060

Product placement F&N perisa oren.

 

Hmm… Suraya nak ajak Saloma jumpa ibunya di hospital? Is this a good idea????

IMG_4064

Kenapa dia macam gini sekali eh? Dia cemburu dengan kakak dia apahal. Kakak dia lepas sekolah hidup sendiri kot?

He have had it enough.

Saya berpendapat bahawa ia amat tidak adil untuk Adil (lol) untuk menjaga Lutfi padahal dia baru dalam keluarga ni? Give him time to adjust.

IMG_4068

Ni zaman apa? 80an? Dua anak perempuan berebut nak siapkan sahur? Apa ni??????? Budak-budak zaman sekarang membuta je kot.

IMG_4069

Padan muka kenek marah. Gila. Tak boleh bekerjasama untuk siapkan sahur ke? Fikirlah otak.

IMG_4070

Is this for the better good????

IMG_4071

Mak dia macam tak kisah.

IMG_4072

Hmm… Dia nak mati ke?

IMG_4074

SHE DOESNT DESERVE THIS!


Pertama sekali, tahniah kepada Suria kerana menayangkan drama yang menimbulkan isu yang mungkin tidak begitu diperbualkan. Berapa daripada kita yang sebenarnya mengambil anak titipan dan terbuka kepada idea anak titipan? Semoga melalui drama ini, orang ramai akan mendapat tahu lebih lagi tentang anak titipan dan dapat memusnahkan segala stereotaip mengenai anak titipan. Bukan itu sahaja, saya harap the plot of this drama lain daripada yang lain, ya?

So far, saya suka sangat dengan watak-watak drama ini terutama sekali Adil! IDK if that’s just him macam nak tak nak berlakon but that is Adil’s character hahaha.

Kenapa ibu kandung Saloma tidak mahu hidup bersama Saloma lagi eh? Dapatkah Adil menyesuaikan diri di rumah baru? Bagaimana pula dengan Hanis? Pulang ke pangkuan ayah atau…?

– Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s