Kisah Tok Kadi 2: Episod 6

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Epidos ke-6 #KTK2, dimulakan dengan adegan di klinik kerana pada episod 5, Mai rasa kesakitan dan mungkin ada darah keluar dari nonoknya.

IMG_1278

Di klinik, mereka berdua terserempak dengan Siti. Mai bertanya Siti dia ke klinik untuk apa. Saya rasa untuk beli lunch, kot? Mestilah check-up, kan? Soalan bodoh. Siti mengandung.

Saya tak tau Siti dah kahwin. Dia memang dah kahwin eh dari musim lalu? Kalau dia dah kahwin, kenapa dia macam masih syiok kat Shahrul?

HUH?????

IMG_1279

Doktor yang berbual seperti diwawancara untuk rancangan info-ed berkata bahawa Mai keguguran. ;~;

IMG_1280

Inilah Abang Kamera, dia bekerja bersama Siti sebagai jurugambar freelancer. Dia bakal kahwin tak lama lagi.

Bapa Mai menyalahkan mereka berdua kerana tidak pergi periksa terlebih dahulu agar boleh mencegah keguguran. Ibu Mai ok sahaja. Ini kerana ibu Mai wanita, dia tahu bagaimana perit rasanya kehilangan anak. Dan dia tahu ini bukan di bawah kawalan Mai dan Shahrul. Bapa Mai tak munasabah. Men are trash.

Abang Kamera dan Kakak Missy ingin membeli rumah resale. Walaupun gaji Abang Kamera tidak tetap dan gaji nurse pun tak la seberapa sangat, mereka tidak mahu membeli rumah BTO. Kenapa eh? Padahal duit untuk sanding pun terkial-kial, mereka tetap nak beli rumah resale. Tak faham.

IMG_1285

Kakak Missy meminta tolong daripada abangnya. Abangnya tidak mahu menolong kerana sudah menolongnya dalam majlis kahwinnya nanti. Dia mahu mereka berdua mencari jalan penyelesaian  sendiri.

IMG_1286

Isa memberi beberapa buah tangan kepada Shahrul untuk memberi kepada Mai, untuk cope keguguran dia. Dia juga memberi beberapa nasihat.

IMG_1287

Secara terus terang, tiada orang kisah pun.

Dan saya paling benci orang-orang tua sebegini. Mereka menceritakan tentang zaman mereka yang begitu gah sekali. Budaya gotong-royong, tradisi yang tidak lagi wujud, inilah, itulah. Padahal sebab mengapa tradisi ini tidak dilakukan lagi adalah kerana generasi mereka.

Ada mereka ajar kepada generasi baru? Ada? Takde pun. Cuma cakap je. Cakap tak serupa bikin. Takkan generasi kita nak buat tanpa diajar secara praktikal? FIKIRLAH OTAK.

IMG_1288

Shahrul memberitahu bahawa Mai juga angin ah sebab ternampak mesej Isa mengenai Siti. Sebelum itu, dia juga marah terhadap Mai tentang tweet viral dan bekas tunang Mai yang kerja berdekatan pejabat Mai.

IMG_1289

Where is the lie?

IMG_1290

Mereka berdua ingin meminjam wang daripada Isa untuk membeli rumah.

HAHAHAHAHAHAHHA GILA padahal Isa ejen rumah? Ejen rumah semua kan licik nak duit kau, gila. Case closed.

Diorang takde duit pun masih nak beli rumah ni. Apa je. Belanja ikut kemampuan lah.

IMG_1292

Tau takpe. Bukan itu sahaja. Kenapa klien Isa jugalah klien Shahrul? Unsur kebetulan 100/100!

Abang Kamera ingin menuntut gaji daripada sebuah syarikat yang menghutangnya $6000 tetapi syarikat tu dah lesap. Jengjengjeng…

IMG_1295

Mai memberitahu ayahnya bahawa Riyan kirim salam. Dia pun memberitahu bahawa Riyan kerja dekat dengan pejabatnya. Ayah Mai seperti suka dengan kehadiran Riyan dalam hidup Mai. Kenapa eh? Apakah sejarah Riyan dan Ayah Mai? Kenapa Ayah Mai seperti suka sangat dengan Riyan? Abeh kata mereka putus tunang tak semestinya putus segala perhubungan dengan keluargalah apalah. Ya, sure but Mai dah kahwin, BODOH. Riyan tu masih single. Lelaki senang gian. Dia nampak Mai hari-hari kat ofis abeh nanti terkenang masa lampau, macam mana? Ayah Mai memang the example of MEN ARE TRASH edisi BAPAK.

Abeh bila Shahrul balik rumah tanya berbual pasal apa dia seolah-olah nak sembunyikan hal ini??????

IMG_1296

Eh eh abang dia ni. Benci tau. Kau tengok muka dia, kau rasa dia pernah melalui proses membeli rumah dan persiapan majlis kahwin? NO.

Sebab muka buruk dan gemuk macam ni, takde orang boleh sayang kecuali mak sendiri. Ni mesti arwah ibu/bapa dah wariskan rumah ni pada dia so dia tak payah risau. Cuma harus jaga Pak Busu gay dia yang dah cerai dengan bekas isteri (sebab perkahwinan itu sekadar untuk menutup mulut orang daripada mengata Pak Busunya gay).

Plot twist: Dia dan Pak Busunya sepasang pasangan INCEST.

IMG_1297

Here’s more reason why he’s gay. Dia selalu mengungkitkan isu perkahwinannya untuk mengingatkan orang ramai bahawa dia sebenarnya pernah kahwin dan oleh itu dia straight. Defensive sangat.

IMG_1298

Mereka akhirnya membincangkan isu ini.

IMG_1299

Shahrul bertanya bahawa jika dia ingin makan ke tak, boleh masakkan/belikan abeh Mai jawab ni? Wei, sentap!

IMG_1300

Nikah sudah. Tak payah nak buat besar-besar.

IMG_1306

????????????????????

Abang Kakak Missy ke pejabat Abang Kamera untuk memberi nasihat acah-acah sentap. Gross aku tengok muka hodoh dan perut buncitnya. Nak step kotakan janjilah, jaga wanitalah apalah. Boleh bincang tentang ni tanpa nak step intimidating, kan? After all, dia akan menjadi ahli keluarga pe. Bawak berbincang dengan baik la, ngok.

IMG_1309

Ibu Shahrul memberi nasihat kepada mereka berdua. Pada masa yang sama, Mai kata dia pun nak cucu cepat pe abeh terus macam lidah kelu, gitew.

IMG_1310

LOL.

IMG_1311

Dialog sentap antara ibu dan anak.

IMG_1313

GITEW.

IMG_1314

Another reason he is gay.

IMG_1315

Dia nak gantikan hantaran wang tunai $5000 dengan sekeping cek. Tapi Pak Busu said no sebab Abang dia nak lihat CASH. Abeh dia kata photocopy???? LANTAK KAU.

IMG_1316

Kenapa orang ramai hentikan tradisi ini? Oh sebab Melayu semakin kaya gitew.

IMG_1317

Mereka selamat diijabkabulkan.

IMG_1318

Ceramah sentap mengenai menangani belanja.

Frame wang tunai pecah sama-sama dengan rahsia Abang Kamera. Si Abang Hodoh ni kat majlis adiknya sendiri pun dia nak drama segala. Biasalah bapok nak BERDRAMA, kan?

IMG_1321

Kau tengok tu baju dia. Siap dengan bunga-bunga di bahu. Vogue, sis! Kekewatan terserlah.

IMG_1322

Dia terperap kat bilik, abeh majlis macam mana eh??????

Mereka memanggil Shahrul untuk menanyakan sama ada pernikahan sah atau tidak. Shahrul kata ada hantaran tak penting, wei.

IMG_1325

Shahrul menelefon Abang Kamera untuk memujuknya.

Sesi maaf-bermaafan. Abang Hodoh sedar akan kesilapannya sebagai seorang abang yang tidak memahami situasi adiknya.

IMG_1329

Kan dia dah start gian.

IMG_1330

Kenapa dia nak jumpa Mai eh? Gatal. Nasib Shahrul ada! Apa yang dia nak? Nak cinta berputik lagi? Apa Shahrul akan lakukan? Tumbuk Riyan atau azankan Riyan? Siapa suami Siti??????

Semuanya akan terjawab dalam episod seterusnya. LOL step.

– Pengkritik Sandiwara

(Photos are from Mediacorp Suria’s Toggle)

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s