Takbir Nan Syahdu

Salam semua!

Reviu pendek bagi drama #TakbirNanSyahdu

Ok, pertama sekali saya suka dengan drama ini kerana watak utamanya, S. Sahlan amat realistik sekali. Seorang bapa yang agak degil dan inginkan segala benda ikut cara dia. Kita semua kenal dengan bapa sebegini. Mereka wujud. Cuma… Saya rasa skrip yang diberi kepada watak ini amat pelik.

Ini kerana apabila diperkenalkan kepada bakal menantu yang akan ke haji bersama, dia kurang berkenan kerana masa silamnya la kan. Ini semua SOP drama Mediacorp Suria! Abeh dia dah mula berbual tentang kahwin, membahagikan masa, kerja, anak dan sebagainya? Rileks la, baru pertama kali jumpa! Kesian bakal menantu tu!

Ada satu adegan di mana dia memberitahu isterinya tentang ingin matchmakekan anaknya, abeh isteri dia kata tak bagus sebab macam perigi mencari timba. Dia jawab sekarang semua dah moden so who cares la kan? Dia macam bodoh tau haha cakap dah moden abeh nak matchmake??? Ni skrip merepek or what sak. I mean kalau he stick to “alah zaman sekarang dah tak peduli perempuan cari lelaki atau sebaliknya, gender equality katakan”, I am totally cool. Ni dia nak sebut pasal moden-moden all? Pui.

Abeh tak tau dia degil tak nak isi borang kesihatan bila nak pergi haji? Dia kata kencing manis setakat so takde masalah? Kalau takde masalah then tulis je lah yang kau nak heboh-hebohkan for???? But then again this is a realistic scene of orang tua degil kepala batu.

Abeh kat Mekah nak keluar tak pakai lanyard urgh!! Nasib bakal menantu dapat jumpa. Lowkey think si Hazad Imran ni slow-slow cari dia so dia boleh mampos lekas and kahwin anak dia HAHAHA. Tapi dia tak mati? Isteri dia pulak yang mampos sebab sebelum ke tanah suci isteri dia dah warning dengan anak-anak dia kalau dia dah takde. Another Suria’s SOP.

Last but not least, kenapa masalah-masalah yang dihadapi ketiga-tiga anak-anaknya bertemakan jodoh? Tu pasal masyarakat kita tergila-gilakan #couplegoals ni semua. Pada pendapat saya, ia agak shallow.

Tu je. At the end of the day I enjoyed it despite it being cliche af. Dan juga berbaur seksis.

– Pengkritik Sandiwara

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s