Menantu Internasional 2: Episod 2 & 3

Salam sejahtera, wahai pembaca setiaku!

Pada episod lepas Menantu International 2, Fifi dan Happy telah mengenakan beberapa syarat kepada ibu dan bapa mereka untuk membantu mereka mendapatkan cucu lelaki. Adakah mereka akan mematuhi syarat tersebut atau #goje?


Episod 2

fullsizeoutput_13ab

Happy diberi minuman jamu tanpa diberitahu khasiat serta faedah dan rasional disebalik jamu ini.

fullsizeoutput_13ad

Aman dan Jamaliah menyediakan bilik mereka. Bukan ke ni terlalu over? Gross la…

fullsizeoutput_13ae

Kenapa Fir tak perlu minum jamu? Mungkin ini sebab mengapa mereka belum menimang cahaya mata! Fir tak cukup vitamin. Bukan salah Happy. What sexism is this?

Si Bryan nampak tua ke???? What even. Dan kenapa Suria selalu paparkan wanita Melayu berjaya sebagai wanita yang tidak bertudung eh?

fullsizeoutput_13b1

LOL. Happy sangat happy kerana nak urut sengkak.

fullsizeoutput_13b2

Melissa baru sahaja diberhentikan kerja. Dia sedang cuba sedaya upaya untuk mencari kerja baharu.

fullsizeoutput_13b3

Besok O levels??? Then lepas O levels boleh kerja pe. O levels setakat maximum satu bulan???? Rileck.

fullsizeoutput_13b4

Kesian Happy menjerit tak tentu pasal.

fullsizeoutput_13b5

Ya, sexism is real. Kau tak perlu pulak urut batin dan minum jamu?

fullsizeoutput_13b7

Jamaliah ingin Happy naik badan agar boleh mengandung. Dua-dua la kenek naik badan, dua-dua kering je.

fullsizeoutput_13b6

Melissa mencari kerja baru.

Namun, kerja baru ini perlukan dia untuk ke luar negara. Kasihan anak-anaknya. Lagi-lagi si anak dara tu yang dah menggatal.

fullsizeoutput_13ba

Alhamdulillah, dia dapat kerja!

fullsizeoutput_13bb

Kes minggu ini! Cinta empat segi antara Sharifah, Yusof, Samir dan Fitri!

Samir dan Sharifah merupakan sepasang suami isteri. Yusof dan Fitri pula bakal berkahwin. Sharifah dari negara Arab, dan menggunakan khidmat Sinar Kasih untuk menyesuaikan diri di Singapura. Yusof juga dari negara Arab. Sinar Kasih memperkenalkan Yusof kepada Samir dan Sharifah agar mereka dapat menolong Yusof menyesuaikan diri di Singapura. Tapi… Sharifah dan Yusof terlalu selesa…

fullsizeoutput_13be

Padahal malam semalam @ dinner @ rumah atok dia, mak dia dah bilang semua orang tau? Ni tak pay attention ke?

fullsizeoutput_13bf

Sinar Kasih menerima aduan kerana merekalah pemangkin keruntuhan rumahtangga…

fullsizeoutput_13c0

Tapi macam merepek yang kau pergi all the way to Sinar Kasih dan bukak aib diri sendiri??? Padahal masalah peribadi tau. Sinar Kasih cuma kenalkan korang kepada Yusof. Yang menggatal tu Yusof dan Sharifah. Kau nak suruh Sinar Kasih buat damage control apahal????

Ni macam pembunuh dah tikam orang dengan pisau abeh salahkan pisau. Ada logik?

Si Yusof ni bengap? Dia dah jatuh cinta dengan pramugari abeh kata dia sunyi sebab si Fitri asyik terbang sana sini? HUH? Ni macam gigit cili abeh mengadu pedas. BODO. Ni belum kahwin tau, kalau dah kahwin?????

fullsizeoutput_13c4

Adakah mereka cohabiting?????????????? OMG kenapa Suria menggalakkan kehidupan haram sebegini? Mereka belum bernikah sudah tinggal sebumbung? The last time I checked, this was a family show!!!! Adakah Suria sudah alpa akan kepentingan agama dan sifat konservatif masyarakat Melayu?

fullsizeoutput_13c5

Bukan itu sahaja, Sharifah dan Yusof juga di dalam satu rumah tanpa orang ketiga. Kalau gitu, orang ketiga siapa?????

So, masih nak salahkan Sinar Kasih?

fullsizeoutput_13c6

Rakannya mati (??) sambil main catur.

fullsizeoutput_13c7

Ini mengejutkan Aman!

fullsizeoutput_13c8

Dia pun termimpi pasal rakannya dan kematian.


Episod 3

fullsizeoutput_14ae

Fitri memuatnaikkan video sepak-sepak itu di Fesbuk. Padahal dia ada 2 rakan di Fesbuk aja. Pelik.

fullsizeoutput_14b0

Kata O levels besok? Nak buat homework apa? Patutlah anak dia rebel sebab Mak dia tak pedulikan peperiksaan anak dia pun.

fullsizeoutput_14af

Kesian Happy. Belum mengandung dah kenek pre-natal depression!

Wah, Aman kini giat bersenam! Peliknya, si jurulatih yang ceramah pasal gaya hidup sihat masih kelihatan gempal…

Bos baharu Firman ingin memesinkan segalanya. Termasuk Firman sekali!

Kenapa dia nak belajar Bahasa Melayu eh? Belajar Bahasa Cina lagi berfaedah sebab ada #ChinesePrivilege. Tapi takpe, muka hensem.

fullsizeoutput_14b5

Mereka berdua macam selalu berjumpa. Bestnye. Kenapa rakan dia pun makan makanan halal eh? Hahahahhaha.

fullsizeoutput_14b6

Yang kau biarkan si Fitri rakam apahal? Sekarang dah viral baru nak risau? Kau yang bersubahat dengan Fitri nak eskpos diorang kan? HUH? LOGIK?????? Kau boleh bilang si Fitri tu to keep it between the 4 of you pe? Tapi kau jantan bodoh, tak fikir jauh. Sekarang dah malu abeh nak salahkan Sharifah.

#flashback di mana Sharifah tidak menjawab mesej Samir dan juga tidak menyediakan makan. Setakat makan sak. Masak sendiri la. Ni mesti zaman bujang Mak sediakan segalanya.

fullsizeoutput_14ba

So… Kau panggil Sharifah bukan untuk minta tolong? Nak kasi hadiah? Menggatal. Asalkan hadiah mewah sudah.

Peliknya, mereka berdua berbual Melayu antara satu sama lain. Padahal dua-dua dari Arab tau? So, berbual Arab sudah. Mungkin mereka dari daerah yang berlainan so, I give the benefit of doubt la eh, mereka berbual dialek yang berlainan so mungkin tidak akan memahami antara satu sama lain. Tapi, bukan ke bahasa yang lebih senang digunakan bahasa Inggeris? Bukan itu sahaja, penguasaan Bahasa Melayu Sharifah jauh lebih baik daripada Happy. Adakah Sharifah seorang pelajar yang pintar atau Happy bodoh? Hmm…

fullsizeoutput_14bb

Sharifah tidak mahu berjumpa dengan Yusof lagi sebab dah bersuami kan… Abeh si Yusof ni nak reverse pyschology segala?????? Bye sak. Kau nak nonok dia cakap je.

fullsizeoutput_14bc

YES.

fullsizeoutput_14bd

LOL dia buang ubat yang mak dia bagi.

fullsizeoutput_14be

Si mualaf ni pun tahu pasal rezeki!!!!

fullsizeoutput_14bf

Aman hampir pitam kerana letih. Pelakon ekstra di sekeliling Aman tiada peripheral vision. Mereka hanya memberi reaksi setelah 5 saat Aman jatuh.

fullsizeoutput_14c0

Saya tak tahu pulak Sinar Kasih mempunyai khidmat mediator? Saya ingatkan cuma nak sesuaikan individu yang baru menetap di Singapura. Mereka juga pakar kaunselor rumahtangga?

fullsizeoutput_14c1

Sharifah sudah lari rumah!

fullsizeoutput_14c2

Feminist in her had it.

Ni cashier rude gila babi?????????

fullsizeoutput_14c5

Sesi mengurat.

fullsizeoutput_14c6

Dia cuma nak dibayar dengan SGD!!!! It’s a SCAM!!!!!! Melissa, jangan terpedaya!!!

fullsizeoutput_14c7

Eew… Standard lelaki bagi perempuan Indon begitu rendah ya.

fullsizeoutput_14c8

Happy semakin tiada privacy.

fullsizeoutput_14c9

LOL. Aman semakin risau akan kesihatannya.

Sharifah menghilangkan diri! Or is it?

Yusof pun menceritakan apa yang terjadi. Dia ingin balik Arab dan hidup sederhana. Tetapi si Fitri ni nak hidup bagai hari-hari Aidilfitri!!!

fullsizeoutput_14ce

LOL.

fullsizeoutput_14cf

Mel tahu Sharifah ada di dalam.

fullsizeoutput_14d0

JENGJENGJENG.

fullsizeoutput_14d1fullsizeoutput_14d2

LOL kesian Firman kenek buli.

fullsizeoutput_14d3

Sesi berunding.

fullsizeoutput_14d5

Tak la. Bagi seseorang yang boleh belajar bahasa ketiga dalam masa yang singkat dan berbual bahasa tersebut dengan lancar, anda mempunyai otak yang luar biasa!

Tak pernah sentuh? Abeh yang kau berpelukan kat taman tu???

Lelaki Arab semua tidak boleh dipercayai!!!!

fullsizeoutput_14d9

Oh no!!! Anak Samir!

fullsizeoutput_14da

Sharifah ingin diceraikan setelah melahirkan anak itu. YAS. Perempuan pun boleh tuntut cerai!

fullsizeoutput_14db

Mel suruh dia fikir masak-masak.

fullsizeoutput_14dc

Pada pendapat anda, siapakah punca utama atas keruntuhan masjid Sharifah dan Samir? Serta keruntuhan perhubungan Fitri dan Yusof?

Adakah Sharifah yang salah kerana menagih simpati terhadap Yusof? Atau Samir kerana mendera Sharifah dari segi emosi, fizikal dan mental? Mungkin Fitri yang pentingkan benda material dan tidak mengutamakan perasaan Yusof? Atau Yusof kerana dia yang menggatal sangat? Atau… Sinar Kasih kerana mencetuskan perhubungan antara Yusof dan Sharifah? LOL.

fullsizeoutput_14de

OH NO JAMALIAH TERNAMPAK UBAT YANG DIBUANG!!!!


Saya rasa musim kali ini lebih menarik dari segi plot yang lebih serius. Seperti mendapatkan zuriat, kesihatan, ekonomi (Melissa) dan isu rumahtangga. Saya tidak sabar untuk menonton episod-episod akan datang. Adakah Melissa akan mencari suami baru? Mungkin dia harus belajar dari adik-adiknya untuk mendapatkan suami antarabangsa juga! Adakah kes-kes di Sinar Kasih akan bertambah rumit? Bagaimana pula dengan Happy? Adakah dia masih happy duduk sebumbung dengan mertuanya? Adakah Aman akan memulakan tradisi baru agar keluarganya akan mempraktikkan gaya hidup sihat?

Ikuti saya di Twitter untuk membaca LIVE TWEETS semasa Menantu International disiarkan di Suria pada setiap hari Rabu, 9.30 malam!

Jika ada sebarang maklum balas, sila isi borang di bawah!

– Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s