Kemelut: Episod 8 & 9

Salam Julai, semua! Wow, dah hari-hari terakhir Ramadan. Dah cukup pahala ke belum? Kalau belum, bagus. Kita tambah dosa. Mari baca blog saya ni.

Kali ini saya akan mengupas drama gila yang semakin rumit dan tak masuk akal sebab ia Dari Konek Ke Mulut, Kemelut.

Pada episod lepas, kita lihat bahawa Sofi mula sembuh dari kemurungan dan ingin berbaik semula dengan ayahnya, Rusdi. Macam nak kembalikan perhubungan keluarga yang dahulunya wujud dalam rumah itu. Namun, Sofi terdengar Rusdi berbual dengan seorang wanita bernama Nadia di telefon. Sofi akan terus buruk sangka terhadap Rusdi atau akan lupakan sahaja dan fikir yang positif? Kita juga dapat lihat kemunculan watak Tosh (let’s give him a typical Chinese name ie Ben, sebab saya tak tau nama watak dia lol) dalam hidup Sofi. Siapakah dan apakah tujuan Ben? Adakah dia pengganti Ryz dalam hidup Sofi yang mampu mengubati hati Sofi? Bagaimana pula dengan Ammar?Adakah perhubungannya dengan Syaza akan bertambah bermasalah dengan adanya Zahid antara mereka? Zahra pula? Mampukah dia menangani bisnesnya dengan masalah di rumah? Mamat Batam tu pulak… Apa cerita? Rusdi dengan “anak angkat”nya si Nadia tu.. Apa hal? Anak sendiri kat rumah tak terjaga. Hmm… Jom kita lihat.


Episod 8

IMG_5503

Dia tak buat laporan polis ke? Rusdi pun satu sak. Asyik bagi duit je. Pergi mintak PPO ke apa.

IMG_5504

Hmm… Kalau gitu jangan amek.

IMG_5505

Oh… Ni semua lakonan rupanya. Tapi… Diorang rancang untuk bertembung dengan Rusdi kat pantai haritu ke? Atau ini semua kebetulan?

IMG_5506

Err… Ni dah macam lain sak. Dia horny ke?

IMG_5508

Gembira ke ghairah? What kind of relationship is this sak.

IMG_5510

Zahra agak cemburu/marah kerana Rusdi masih menerima mesej walaupun sudah lewat malam. Dia tidak mahu menuntut cerai kerana ingin mereka bersama demi anak-anak dan juga reputasi. Rusdi menafikan segala tuduhan. Pada masa yang sama, Rusdi juga menasihati Zahra untuk tidak berbisnes di Batam kerana mungkin akan tertipu. Zahra pun jawab dia lebih rela ditipu orang luar daripada suami sendiri. OUCH.

IMG_5511

Ammar cuba memujuk Zahra untuk menerima Syaza namun Zahra berdegil. Ammar juga cuba meyakinkan Zahra bahawa Rusdi selama ini telah melakukan banyak perkara untuk berubah kerana ingin menyatukan keluarga mereka. Zahra tetap dengan pendiriannya.

IMG_5512

Banyak masa Rusdi ni. Asyik jumpa Nadia untuk belanja makanlah, kasi duitlah, carikan kerja lagi you!

IMG_5513

Nadia memberitahu boyfriendnya bahawa Rusdi akan mencarikannya kerja namun boyfriendnya menghalangnya daripada bekerja. Ini kerana dia nak makan duit senang je. URGH. Nadia seolah-olah rasa serba salah dan tidak melakukan kerja bodoh ini lagi.

Kalau boyfriend dia nak, pergilah cari sugarmummy!!!! Bukannya susah sangat.

IMG_5514

Rusdi berjumpa dengan sahabatnya yang menginap di jeti. Eh… Ni kau tak bagi duit ke? Kesian dia tinggal dalam khemah. Tapi ok lah dah upgrade dari 1-room kepada 2-room. Dia mintak nasihat yadayada.

IMG_5515

Zahra ke Batam tanpa pengetahuan rakan bisnesnya. Apa dia buat di Batam tu..? Dengan mamat Batam lagi. Hmm…

IMG_5517

Rakannya menelefonnya kerana mendapat berita bahawa Zahra ada di Batam. Suspusi.

(Harap ke halaman glosari untuk mencari makna suspusi)

IMG_5518

Room service ke… I wanna be served?

IMG_5519

Oh… Dia nak mulakan bisnes sendiri tanpa rakannya? Jahat. Padahal rakan dia yang meyakinkan dia untuk berhenti kerja dan menjadi rakan bisnes. Abeh dia nak mulakan bisnes sendiri.

IMG_5520

What is this sak. Dah macam sinetron Indon!!! Mentang-mentang bini ke Batam.

IMG_5521

Eh? Mengandung ke? Oh tak, sakit perut je.

IMG_5522IMG_5524

MEREPEK SAK SURIA. Patutkah saya bersangka buruk atau baik? Sebab adegan ini tunjuk mamat Batam dengan Zahra abeh kamera terus ke pasu-pasu. So??? Diorang beryoohoo ke tidak????

IMG_5525

Mereka dua beradik mengadakan sesi refleksi.

IMG_5526IMG_5527

Eh? Konfiden benar si pakcik ni. Ammar ni dengar je? Buat lah sesuatu!!

IMG_5528

Setelah pulih, Sofi mula bekerja balik seperti sedia kala. Alhamdulillah.

IMG_5529

Cinta berputik lattew.

IMG_5530

Sofi memberitahu Ben bahawa dia sedang melalukan projek mengenai fesyen para skaters. Dia memerlukan pertolongan Ben kerana ingin membuat kajian mengenai skaters.

IMG_5531

Rusdi berjaya mendapatkan interviu untuk Nadia. Nadia macam taknak tapi Rusdi suruh goje.

IMG_5533

LOL rejected.

IMG_5534

Rusdi mengajak Nadia beli-belah untuk beli pakaian kerja.

IMG_5535

OH NO

Apakah yang akan terjadi kepada keluarga ini? Mereka baru sahaja ingin menjadi keluarga ideal tetapi nampaknya perhubungan mereka akan kembali seperti dahulu. Tegang aja. Hais. Jom kita tengok episod 9 pula!


Episod 9

IMG_5586

MUSTAHIL TAK NAMPAK SAK!!! Sebenarnya, saya rasa bapak memang gitu ah. Bila kat luar diorang tak perasan anak mereka. Tapi kalau mak, 1km jauh dah pekik nama kita.

IMG_5587

Ammar terdengar perbualan ayahnya. Ayahnya segera keluar rumah untuk berjumpa Nadia. Ammar rasa curiga.

IMG_5589

Astagha. Mereka beryoohoo!!!

IMG_5590

The guilt after sex. Ok, lah. At least si dekni menyesal dan sedar dosanya. Dia kata suami dia cheat on her tapi dia sendiri buat kerja yang sama!!

IMG_5591

Kajian Sofi semakin berjaya. #SofiSoFuckedUp kepada #SofiSoFixed

IMG_5592

Menyampah sak Ben ni.

IMG_5593

Eh? Kau yang terhegeh-hegeh nak balik abeh kau taknak balik. Rindu mamat Batam konon.

IMG_5594

Ingatkan dia masak seh. Bagus eh dia dah jadi #SofiSoFixed. Sememangnya, saya rasa Sofi sepatutnya menyatukan keluarganya kerana dia yang memburukkan keadaan. Ingat lagi apabila mereka di Turki tapi dia taknak jalan-jalan pun? #Rude

IMG_5595

Mak dia reluctantly duduk bersama mereka untuk makan makanan yang dibeli Sofi.

IMG_5596IMG_5597

Eh eh Ammar ni. Penat pergi je lah makan. Biar penat sekali gus.

IMG_5598

Pemalas sak si Nadia ni. Kenapa penuh negativiti?

IMG_5599IMG_5600

Huh… Jadi bendahara je bermakna akan terima pinangan ke? Teruskan mimpi, wahai bapak Zahid.

IMG_5601

Bohong ah kalau Syaza tak perasan Ammar di belakang tu.

IMG_5602

Ammar ingatkan Syaza bahawa Ammar masih inginkan dia.

IMG_5603

Geli.

IMG_5604

Menyampah sak terpegang segala!!!!

IMG_5605

Yuck la hahahaha. Anyway, mungkin saya dah katakan komen ini di post sebelumnya. Kenapa drama kalau babak sarapan pagi, pasti akan keluarkan semua roti dan letak di atas pinggan? Bazir.

IMG_5606

Dia sedar tak apa dia cakap? Dia seolah-olah berkata dia rela kalau cinta ni tepk sebelah tangan. Kau fikir ni tarian ke?

IMG_5607

Ammar berjumpa pakcik dan makciknya untuk minta masuk meminang Syaza. Tanpa pengetahuan Zahra.

IMG_5608IMG_5609IMG_5612

Rusdi memberitahu Nadia bahawa dia dapat kerja yang haritu. Rusdi juga menghadiahkan Nadia sebuah komputer riba. (saya pun nak untuk Uni. Somebody taja saya pls) Nadia sangat bersyukur.

IMG_5613

Boyfriend Nadia tidak mahu Nadia kerja. Dia hampa yang Rusdi tak bagi duit. Mujurlah Nadia menyembunyikan komputer riba. Kalau tak, boyfriend dia dah jual seh.

IMG_5614

JENG JENG JENG. Ammar kata dia nak berdikari. Rusdi juga kata cinta tidak boleh dihalang. Wow. Dah macam Romeo Juliet. Wait. Diorang mati ke?

IMG_5617

Mereka mendapat berita bahawa Ammar akan hantar wakil untuk masuk meminang. Tengok betapa gembira Mak Syaza. Senyum kambing.

IMG_5618

Mereka berjumpa dan berbaik semula.

Diorang asyik filmimg kat tempat ni je.

IMG_5619

Wakil membawa cincin tanda.

IMG_5620

EH MAK DIA? TADI SENYUM, NI… APA SAK.

IMG_5621

Hais apa nak jadi?!


Mak Syaza masih butt hurt pasal perangai Zahra ke? Padahal Ammar dah datang rumah dan jelaskan keadaan kan? Oh wells. Bagaimana agaknya reaksi Ammar apabila terdengar berita ini? Rumahtangga Rusdi dan Zahra pula bagaimana? Adakah mereka akan tetap berpura-pura seolah-olah tiada apa-apa yang terjadi? Akankah Zahra melawat Mamat Batamnya lagi? Nadia pula bagaimana? Akan terperangkap dalam kelaziman boyfriendnya?

Saksikan episod seterusnya hanya di SURIA.

Sebelum terlambat…

SELAMAT HARI RAYA MAAF YE AMPUNKAN SEGALA BAHASA KESAT DAN GILA-GILA SAYA YA WAHAI PEMBACA SETIAKU LAGI LAWA DAN KACAK DAN SEKSI

Kalau taknak maafkan tu kau punya pasal la siak.

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

3 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s