Terbaru: Siapa Master??¿?¿¿

Salam Balik Sekolah, semua!

Baru-baru ini, Suria ada rancangan memasak terbaru. Tajuknya “Siapa Master”. Kononnya nak jadi MasterChef la tapi tak menjadi. Ekcili lebih banyak perkara yang tak menjadi dalam rancangan ni!

Opening titles dia je dah menghampakan. Macam projek sekolah murid-murid di sekolah menengah! Mereka menggunakan font yang buruk serta teknologi Movie Maker untuk menghasilkan opening title tersebut. Kot…

Lihat sajalah font serta warna yang dipilih. Seperti boleh dilakukan di aplikasi telefon bijak! Teringat pulak dengan edit yang dilakukan makcik-makcik bila nak post gambar di Instagram. Sebijik macam ni.

Dihoskan pemenang Selebriti Juara Memasak dan King Juara Memasak, Danial Ashriq dan Cef Syed Shah akan “bertarung” di dapur untuk memasak hidangan istimewa mereka. Untuk hidangan terakhir, mereka akan memasak hidangan bersama.

img_0984

One thing for sure, it’s not any of you.

Pada pendapat saya, masalah besar rancangan ini adalah skripnya. Agak kebudak-budakan. “saye champion” URGH cringe-worthy!!!!

Dari membaca sarikata, anda pasti setuju dengan pendapat saya bahawa skrip ini macam budak-budak punya rancangan kan? “sumbat apa” “oh kenek terbalikkan?” “alamak Danial, Cef tak pakai paste tau” URGH. Macam nak menangis mendengar perbualan mereka. Tidak nampak semula jadi langsung! Sungguh scripted!

Dengan latar muzik, skrip, cara editing dan font rancangan ini (basically segalanya), saya teringat pasal satu rancangan kanak-kanak memasak…

Yes, ia hampir-hampir seakan dengan rancangan Cef Jr yang dikendalikan oleh Cef Bob bersama para cilik ini. I LEBIH RELA MENONTON NI SEPANJANG HAYAT DARIPADA SEEPISOD SIAPA MASTER. Persamaannya banyak sangat.

URGH. Macam pelik tau. Dah lah ditayangkan 1030 malam abeh dengar diorang berbual macam budak-budak. Like HUH???? Is it I watching a kids’ show late at night which is targeted @ adults????? KELIRU.

giphy1

Saya amat hampa dengan Suria yang rancangan sebegini boleh ditayangkan like WHOT. Mereka yang edit ni tak cringe ke bila melihat balik???? Yuck. Dan saya lebih hampa kerana Danial Ashriq yang mengacarakan rancangan yang flopzable ni??? Like, dia dah dalam industri ni semenjak One Minute of Fame, takkan dia tak sedar ada yang tak kena dengan  skrip ke apa ke. Ok, mungkin bukan skrip? Tetapi penyampaian mereka? IDK.

img_0992

Mereka juga tiada bajet untuk menyewa/membeli lampu. The lighting is so bad I can see shadow merata.

LET THE SHADOW REFLECT.

Dan mereka berdua pun macam tak pakai make-up ke apa????

img_0993

Tak perlu nak berinteraksi dengan kita. Ini bukan Dora The Explorer.

img_0994

Ni ditanya soalan abeh tak jawab.

JANGAN MENAMBAHKAN MINYAK

Mereka sempat bergurau konon. URGH. Apakah konsep rancangan ini eh? “Boleh masak di mana sahaja”? Tadi kat rooftop, ni kat bawah. Mereka pun tak beritahu di mana mereka berada.

Walauapapun, bagi anda yang ingin cuba resipi, cubalah! Sebab saya rasa resipi yang dikongsi amat kreatif dan menarik! Unsur-unsur Melayu diterapkan bersama barat dan juga Asia Timur so ya why not. Klik pautan di bawah!

https://www.facebook.com/notes/mediacorp-suria/recipe-siapa-master-ep-1-stylo-asian/10154375399982893

img_0997

Setelah habis rancangan ini, saya pun lihat siapa yang tulis skrip. Rupa-rupanya Encik Dzulfakir Hamzah ini juga menulis skrip untuk Cef Junior. (I think cos I saw Cef Jr photos on his fb, can’t be bothered to selidik)

IDK what he’s trying to achieve tapi konsep skrip yang digunakan dalam rancangan budak-budak tak boleh digunakan dalam rancangan untuk dewasa ya. Bye.

Mereka juga di Facebook di mana mereka memuatnaikkan gambar kualiti buruk sebagai header. Siapa Master juga harus mengupah seseorang yang tidak malas untuk menaip Tuesday dan mempunyai kemahiran PR/Communications yang cekap aka me.

Korang kenek tengok sendiri ah to get the full cringe-worthy experience. Setakat 10 minit je. Konsperm akan pekik. Klik di sini.

ce7c580069138c1f045f8797583cccc1

anigif_original-grid-image-25282-1372688885-18

tumblr_nypawv1ghl1rerytio1_500

C’mon Suria.

Pengkritik Sandiwara

(Photos from Mediacorp Suria’s Toggle)

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s