What Growing Up ‘Privileged’ Taught Me About Being Malay SANGKAK!

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Baru-baru ini, HANGAT warganet Melayu bicarakan ‘artikel’ setakat yang diterbitkan di lelaman Media Beras atau Rice Media bertajuk ‘What Growing Up Privileged Taught Me About Being Malay‘.

Setelah habis baca artikel yang membuang masa itu, tertanya-tanya… Apa yang dia pelajari? Jadi sombong? Bak kacang lupakan kulit? Lupa daratan? Nak jadi bangsa Cina? Entahlah, kami rasa Taufiq Rozaini ni keliru kot.

Dia mulakan karangannya dengan perayaan Hari Raya di mana beliau mengunjungi rumah saudara-maranya. Tapi, dia bangga kerana hampir 90% (agaknya) perkakas di rumah makciknya pernah dimiliki keluarganya satu ketika dahulu.

And? So? Bukan ke dalam zaman yang berdepan dengan perubahan iklim kita sepatutnya merancakkan budaya 3R? Reduce, Reuse dan Recycle? Yang awak tu ketinggalan zaman kenapa? Pls stay relevant.

Katanya musykil kerana makcik dan pakciknya tidak berpindah-randah dari HDB. Suka hati lah? Kau tengok Presiden kita tu. Disuruh keluar dari HDB pun dia tak nak pada mulanya! Tak nak gerak kalau boleh. Dia nak bertapa kat situ kalau boleh. Tapi akhirnya dipujuk keluar jugak. Yang penting, mereka selesa dan suka rumah itu! Hampir 80% warga Singapura duduk dalam HDB. Jadi… Ni bukan isu ‘Melayu’. Fikir lah dik…

Kemudian, si Taufiq ni kata dia bukan lah seMelayu Melayu biasa…

HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA

Sesungguhnya tiada definisi kukuh bagaimana seseorang itu mampu perkenalkan atau gayakan dirinya sebagai Melayu ori tbh.

TL;DR –> Mak bapak dia kaya, dia setakat ekcili.

Hahahahahahah! Tak main bola sepak + cemerlang di sekolah + tak fasih berbahasa Melayu = x Melayu.

Sksksksksk. So kalau gitu, kebanyakan gadis macam kau? Sebab diorang pun tak main bola kot. Dan cemerlang di sekolah dan mungkin dapat markah setakat untuk subjek Bahasa Melayu!

Tapi kesianlah, ramai orang di Singapura berdwibahasa, yang kau tu, nak sebut ayat Melayu terkial-kial? Ini bermaksud, ramai Melayu yang lagi bijak berbanding kau sebab mereka memahami dua tatabahasa. Kau (mungkin) satu aje.

Lagi satu point ni… Dia kata lingua franca dia English dok. HAHAHAHAHAHAHA!

English is the lingua franca in Singapore??? So it’s everyone’s bridging language!!! Kau dah kenapa? Otak di lutut?

Hmm… Social skills kau ke laut. Takkan majlis keramaian nak berbual pasal politik North Korea atau bantahan di Hong Kong? Berbual lah pasal benda yang menyenangkan.

Bak kata pepatah, ada time ada tempat, dik.

Abeh suke ketawa sesorang? Orang lain tengah best-best layan budak kecik, yang kau tu? Ketawa tak tentu arah.

Bull. Kenyataan ni tak benar. Takkan lah diorang tak faham Inggeris langsung? Kecuali keluarga dia dari Malaysia lah. Ni Singapore kot. Takkan diorang berbual Melayu je? Bahasa Inggeris pun sama penting. I’m sure they can faham tapi malas nak layan orang sangkak macam kau.

Kalau tak boleh berbual ‘grammatically correct’ English pun, takkan tak tau berbual Singlish? Kau berbual Queen’s English 24/7 ke? Pui!

?????? He rly thinks English is very foreign to Malays??? Apa kau. Kita bilingual. Bukan macam kau, gila.

Lagipun, statistik menunjukkan bahawa keluarga Melayu lebih cenderung berbahasa Inggeris di rumah (but pls speak both). So kau ni tak buat research eh?

Netflix setakat berapa dolar, dik. Astro lagi mahal. Orang Melayu suke tengok tu. Jadi rancangan GEGAR KERANDA yang kau tengok kat rumah sempit tu lagi berbaloi… Nak flex pls fikir dulu.

Also, nampak sah tak pernah buat open house jemput berpuluh-puluh orang kan? Takkan semua tetamu kat rumah kau disajikan dengan pinggan China? Amboi.

Ni zaman internet dik. Semua orang ada akses kepada budaya Barat. Bukan kau sorang. Tak perlu suruh bapak kau bawak budaya/ajaran Barat ke Singapura.

Ini kau katakan privileged? Sengsara, dik. Takkan hari raya tak nak makan quah low day?

Artikel ni bila eh? Dr Yaacob Ibrahim bukan Menteri Hal Ehwal Islam lagi, dik. Sila ikuti peredaran zaman.

Abeh dia nak je tau samakan diri dengan ‘upper class Chinese’. Ni sebab dia tak boleh terima kenyataan bahawa wujudnya upper class Malays yang tak lupa daratan. Padahal dia setakat je!!!!

Takde orang nak amek tau. Kenapa kau sudi tulis pun tak tau kenapa. Nak menunjuk intern di radio. Dia lupa radio dah tak relevan!

Artikel Taufiq Rozaini ni bukanlah tentang ‘privileged’. Tapi pasal dia yang lupa daratan. PERIODT.

Beberapa selebriti/warganet juga meluahkan perasaan mereka dan membuat meme!

skskskskskksksk kaya tapi takde duit untuk braces?????
Kenapa muka dia Melayu habis jawa toktok!!!

Also, kalau dia nak upper class Chinese sangat… dia ni dah berak lap dengan tisu ke? Eew.

Dah tu je. Buang masa!!!!

(ini cuma pandangan, nasib si Taufiq Rozaini tak faham)

Pengkritik Sandiwara

(Gambar header dari Rice Media)

One comment

  1. Skiussss me. Org melayu kg kat mesia pun reti cakap English kayyyyy. My convos during Raya with my kg kazengggs would attest to that.
    Actually, there’s only one thing that would explain saudara Taufiq punya mindset – depa jakun sebenarnya. Sembang pasal borderless TV dia and his uninterrupted views on his balcony like he just struck big at the lottery minggu lepas. He’s as nouveau as it gets, really. And he’s obviously materialistic AF as he keeps pointing out minor markers of wealth that he thinks divides him and his relatives. So what if they live in HDB flats and use your casts offs? Does it make you better than them? Would it make you view things differently if you suddenly found out that they have millions stashed away in their accounts?

    Adoi sakit hati la baca nonsense from budak hingusan like this. This kinda shit shouldn’t have ventured beyond the borders of the likes of WordPress. And if I were this boy’s parents, sumpah malu anak buat kerja bodoh macamni.

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s