Pelakon cabul tukang gaji kini bebas

Salam sejahtera, para pembaca setiaku!

Pada 20 Disember, Channel NewsAsia telah mengeluarkan artikel bertajuk “Charges accusing local actor of molesting his maid dropped.” Tetapi, nama pelakon lelaki tersebut dirahsiakan demi “melindungi identiti tukang gaji” tersebut. Dan oleh kerana pasukan Pengkritik Sandiwara ini amatlah bijak dan licik, setelah beberapa penyelidikan dan korek-mengorek, mungkin kami tahu siapakah pelakon yang disebutkan!

Anda pasti terpinga-pinga dan tertanya-tanya kenapa Pengkritik Sandiwara ingin mendedahkan pencabul ini padahal belum tentu lagi sama ada pelakon yang disebutkan ini Melayu or nah. Ini kerana di dalam artikel CNA, bangsa pelakon tersebut tidak diketahui. Ini kerana artikel itu telah disunting (edited).

Screenshot 2018-12-23 at 12.44.03 PM
screenshot diambil dari artikel CNA

Di akhir artikel tersebut, CNA telah menyatakan bahawa mereka telah mengeluarkan kekata daripada pelakon tersebut. Kekata ini merupakan pembayang penting yang membolehkan kami mengecam bangsa pelakon ini. Walaupun kami tidak sempat screenshot the original article, lelaman forum hardwarezone telah copy & paste artikel original!

Screenshot 2018-12-23 at 12.48.25 PM
screenshot diambil dari forum hardwarezone

Seorang pelakon yang berasa syukur kerana Allah telah “melindungi”nya. Tentu sekali pelakon yang mencabul ini berbangsa MELAYU, ya? Amat memalukan sekali! Dah cabul pastu dah bebas baru nak ingat tuhan, ea.

Jadi… Siapakah pelakon ini?

Keesokan harinya, Nurul Aini menghantarkan tweet ini.

Nurul Aini yang telah lama tidak menghantarkan tweet (last direct tweet was October 2017) tiba-tiba mengongsi artikel ini… Kenapa eh? Tak rasa curiga ke..?

Kita semua tahu bahawa Nurul Aini mempunyai beef dengan lagi seorang pelakon (yang sudah pencen dari industri lakonan), tak lain tak bukan… Nick Mikhail. Kepada anda semua yang tidak tahu apa yang berlaku antara Nick Mikhail dan Nurul Aini (serta artis-artis Suria lain), klik di sini dan sini.

So is it really him? Mungkin ya kerana Nick Mikhail ni memang notorious! Masih ingat insiden sewa kereta beliau beberapa tahun yang lalu? Lucu!

Artikel CNA juga menyatakan bahawa pencabul tersebut berusia 39 tahun. Kami tertanya-tanya berapakah umur Nick Mikhail. Setelah berjam-jam mencari jawapan, kami tidak diberi bukti kukuh bahawa Nick Mikhail berusia 39 tahun pada hari artikel itu diterbitkan. Kami pun mula fikirkan pelakon-pelakon lain yang mungkin berusia 39 tahun… Suhaimi Yusof? Najip Ali? Hisyam Hamid? Aaron Aziz? Rafaat Hamzah?

Tetapi, nampaknya Allah ingin memberi kami jawapan….

Nick Mikhail dengan secara sukarelanya memberitahu pengikut-pengikutnya di Instagram bahawa usianya telah mencecah 40 pada 22 Disember. Ini bermaksud, pada hari artikel tersebut dikeluarkan, beliau masih 39 tahun. Adakah ini sekadar kebetulan atau..?

Bukan itu sahaja, beliau juga memberi tindak balas yang kurang sopan terhadap IG Story serta IG post Pengkritik Sandiwara!

Mengapa beliau harus memberi reaksi sebegitu? Adakah dengan memberi tindak balas seperti ini akan membuat beliau tidak bersalah? Tidak, malah ia hanya akan membuat orang ramai fikirkan bahawa beliaulah benar-benar pencabul tersebut! Why so defensive? Adakah beliau seorang pedophile? Nasib saya letakkan anak-anak saya di tajaka bertaraf antarabangsa di mana setiap anak mempunyai bodyguard masing-masing!

Namun begitu, segala “pembayang” di pos ini tidak membuktikan apa-apa. Tiada bukti “kukuh” yang benar-benar menyatakan bahawa Nick Mikhail adalah pencabul tersebut. Ini kerana kami mengambil definisi “pelakon” itu sebagai pelakon TV. Mungkin “actor” yang dinyatakan oleh CNA boleh bererti pelakon teater, pelakon filem, pelakon porno dan sebagainya! Jika begitu, memang benar bahawa pencabul itu berleluasa!!! Lagipun, Nick Mikhail telah bersara daripada lakonan so mungkin beliau tidak layak memegang title “actor” lagi so maybe it’s not even him!

Selain itu, mengapa harus melindungi identiti tukang gaji tersebut? Tukang gaji tersebut berumur 27 tahun, bukannya bawah umur pun. Dengan merahsiakan identiti pencabul ini, pihak berkuasa sebenarnya melindungi pencabul itu kerana beliau kini bebas dan mungkin akan mencari mangsa lain (jika beliau tak taubat). Bukannya kita tahu siapa tukang gaji itu jika nama pencabul diberitahu… Bukannya beliau mencabul anak sedara or what…. Mahukah anda menjadi mangsa seterusnya kerana beliau kini bebas!!!

Kami juga amat kecewa kerana wadah-wadah berita lain (looking @ you Berita Mediacorp + Berita Harian) tidak membuat liputan mengenai ini. Kenapa? Sedangkan berita ini AMAT RELEVAN kepada masyarakat Melayu tetapi korang diamkan diri sahaja? Y’all WHACK! Selain CNA, tiada wadah berita (mainstream) lain yang membuat laporan mengenai ini. Adakah kita akan biarkan Singapura penuh dengan pencabul? This news deserves more attention kerana we literally let a molester roam free amongst us.

Gossips aside, kita tidak sepatutnya membiarkan perkara sebegini berlaku. Kita harus lakukan apa sahaja yang kita boleh supaya hak wanita dan hak pekerja asing sentiasa dilindungi. Adakah kita akan menjadi mereka-mereka yang duduk diam dan biarkan semua ini berlaku ataupun melakukan sesuatu yang mampu memberi kesan dan membawakan perubahan dalam dunia ini?

Jika anda mempunyai sebarang bukti atau “pembayang” yang akan mendedahkan identiti pencabul ini, jangan teragak-agak untuk kongsikan bersama kami! Also, I don’t usually ask my readers to share my posts but saya harap anda akan kongsikan post ini di socmed anda ok!!!

Jika anda pernah dicabuli atau mangsa serangan seks, harap laporkan kepada polis dengan segera. Kita tidak mahu mereka-mereka hidup bebas bersama kita. #metoo

– Pengkritik Sandiwara

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s